DanID betaler 4 millioner kroner i bod for NemID-forsinkelser

Forsinkelser på medarbejdersignatur og en række andre tjenester koster DanID fire millioner kroner i bod. IT- og Telestyrelsen er ’ikke tilfreds’ med det langsomme tempo.

Efter at have været forsinket i to omgange blev NemID lanceret den 1. juli 2010. Siden da er forsinkelserne væltet ned over en lang række af tilknyttede projekter. For eksempel kommer muligheden for at få kontrol over sin egen, private nøgle på en chip først i slutningen af 2011, et år forsinket.

Manglen på leveringer til tiden koster nu DanID en bod, som er løbet op i samlet set fire millioner kroner. Da tidsplanen første gang løb af sporet hos DanID, medførte det nemlig, at alle de efterfølgende projekter blev forsinket, og den økonomiske straf til DanID blev derfor udløst i én samlet bod, og altså ikke delt ud på hvert projekt.

Hos IT- og Telestyrelsen er man naturligt nok ikke begejstret for forsinkelserne.

»Vi havde forudsat, at den oprindelige plan holdt, så det er vi jo ikke tilfredse med,« siger Palle H. Sørensen, centerleder for Digital Signatur hos IT- og Telestyrelsen, til Version2.

Da forsinkelserne handler om skiftet fra den gamle til den nye løsning for en digital signatur i Danmark, er de økonomiske konsekvenser for staten dog minimale, forklarer han.

»Den mest ubehagelige forsinkelse er, at medarbejdersignaturen ikke er klar som aftalt. Men fordi vi kan køre videre med den gamle, er der ingen direkte økonomiske konsekvenser for staten,« siger Palle H. Sørensen.

At borgerne må vente et år ekstra på at få kontrol over deres private nøgle, fører heller ikke til ekstra udgifter eller manglende besparelser for staten.

»Om den løsning er klar en måned før eller senere betyder ikke noget, økonomisk set,« siger centerlederen.

Ny tidsplan er ikke optimistisk

Men kan IT- og Telestyrelsen nu stole på den nye tidsplan fra DanID, når den gamle viste sig slet ikke at holde?

»Vi har virkeligt lagt vægt på, at DanID nu har lagt en plan, der ikke er for optimistisk. Deres øverste ledelse står inde for planen, og mere kan vi ikke forlange,« siger Palle H. Sørensen.

Kontrakten mellem staten og DanID er på 205 millioner kroner og dækker udvikling af NemID-løsningen og drift i fem år. For de penge leverer DanID en standard NemID-løsning til alle borgerne og tre medarbejdersignaturer til firmaer. Derudover kan DanID tage sig betalt for yderligere medarbejdersignaturer samt eventuelle ekstra ydelser.

Muligheden for at bruge en privat nøgle fra et stykke hardware, i stedet for at have DanID til at opbevare både den offentlige og private nøgle i den digitale signatur, er dog et krav i kontrakten mellem staten og DanID.

»Tanken bag den mulighed var dels, at det skulle tilgodese visse grupper af handicappede, og dels at få en løsning, som fungerer på andre præmisser, så borgerne kan få lov til at bære rundt på deres nøgle selv, hvis de ønsker det,« forklarer Palle H. Sørensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere