DanID betaler 4 millioner kroner i bod for NemID-forsinkelser

16. juni 2011 kl. 12:432
DanID betaler 4 millioner kroner i bod for NemID-forsinkelser
Illustration: Privatfoto.
Forsinkelser på medarbejdersignatur og en række andre tjenester koster DanID fire millioner kroner i bod. IT- og Telestyrelsen er ’ikke tilfreds’ med det langsomme tempo.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter at have været forsinket i to omgange blev NemID lanceret den 1. juli 2010. Siden da er forsinkelserne væltet ned over en lang række af tilknyttede projekter. For eksempel kommer muligheden for at få kontrol over sin egen, private nøgle på en chip først i slutningen af 2011, et år forsinket.

Manglen på leveringer til tiden koster nu DanID en bod, som er løbet op i samlet set fire millioner kroner. Da tidsplanen første gang løb af sporet hos DanID, medførte det nemlig, at alle de efterfølgende projekter blev forsinket, og den økonomiske straf til DanID blev derfor udløst i én samlet bod, og altså ikke delt ud på hvert projekt.

Hos IT- og Telestyrelsen er man naturligt nok ikke begejstret for forsinkelserne.

»Vi havde forudsat, at den oprindelige plan holdt, så det er vi jo ikke tilfredse med,« siger Palle H. Sørensen, centerleder for Digital Signatur hos IT- og Telestyrelsen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da forsinkelserne handler om skiftet fra den gamle til den nye løsning for en digital signatur i Danmark, er de økonomiske konsekvenser for staten dog minimale, forklarer han.

»Den mest ubehagelige forsinkelse er, at medarbejdersignaturen ikke er klar som aftalt. Men fordi vi kan køre videre med den gamle, er der ingen direkte økonomiske konsekvenser for staten,« siger Palle H. Sørensen.

At borgerne må vente et år ekstra på at få kontrol over deres private nøgle, fører heller ikke til ekstra udgifter eller manglende besparelser for staten.

»Om den løsning er klar en måned før eller senere betyder ikke noget, økonomisk set,« siger centerlederen.

Ny tidsplan er ikke optimistisk

Men kan IT- og Telestyrelsen nu stole på den nye tidsplan fra DanID, når den gamle viste sig slet ikke at holde?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har virkeligt lagt vægt på, at DanID nu har lagt en plan, der ikke er for optimistisk. Deres øverste ledelse står inde for planen, og mere kan vi ikke forlange,« siger Palle H. Sørensen.

Kontrakten mellem staten og DanID er på 205 millioner kroner og dækker udvikling af NemID-løsningen og drift i fem år. For de penge leverer DanID en standard NemID-løsning til alle borgerne og tre medarbejdersignaturer til firmaer. Derudover kan DanID tage sig betalt for yderligere medarbejdersignaturer samt eventuelle ekstra ydelser.

Muligheden for at bruge en privat nøgle fra et stykke hardware, i stedet for at have DanID til at opbevare både den offentlige og private nøgle i den digitale signatur, er dog et krav i kontrakten mellem staten og DanID.

»Tanken bag den mulighed var dels, at det skulle tilgodese visse grupper af handicappede, og dels at få en løsning, som fungerer på andre præmisser, så borgerne kan få lov til at bære rundt på deres nøgle selv, hvis de ønsker det,« forklarer Palle H. Sørensen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. juni 2011 kl. 14:16

Som jeg læser det, udløses de 4 mio. kr. som en samlet engangs-bod for forsinket udvikling.

Er der også et nedslag i driftsomkostningerne, måned for måned ?

1
16. juni 2011 kl. 13:44

Det er et monopol. De er da ligeglade med bøder. De kan da bare sendes videre. Kun hvis der er alternativer har bøder nogen funktion.