Drop den nye digitale signatur og hold fast i den gamle. Sådan lyder det i en opfordring fra Telmore til firmaets 700.000 kunder, for ifølge teleselskabet er NemID-løsningen besværlig og dyr for Telmore at bruge.
Men kanonen skal ikke rettes mod DanID, selskabet bag den nye digitale signatur, men mod myndighederne, for prisen på 3,12 kroner pr. bruger om året er fastsat hos IT- og Telestyrelsen, forklarer DanID.
»Det er ens for alle, for vi bestemmer ikke selv prisen. Den er reguleret af IT- og Telestyrelsen. I dag koster det 2 kroner om året, så det stiger lidt,« siger Jette Knudsen, pressechef hos DanID.
Udover kritik af prisen for at tilbyde login med NemID langede Telmore også ud efter designet af den nye digitale signatur. I stedet for som i dag en nøglefil på computeren og et kodeord, skal man fremover logge ind med kodeord samt engangskoder, som bliver tilsendt på små, laminerede papkort.
Hr. og fru Jensen forstår papkortet
Den løsning var den bedste, når den digitale signatur skal bruges af alle danskere, uanset it-færdigheder, lyder vurderingen.
»Vi valgte den løsning, fordi den er god for sådan en stor gruppe mennesker, vurderet på usability. Det er en løsning, som hr. og fru Jensen forstår. Derudover er det en kendt teknologi, og det er en god idé at bruge kendt teknologi, når det skal rulles ud i så stor skala,« siger Jette Knudsen.
Et mere avanceret alternativ er token-løsningen, hvor alle brugerne får en lille kodegenerator i lommeregnerstørrelse, ligesom Danske Banks Active Card. Men den løsning ville være for dyr, siger Jette Knudsen.
Et andet argument for ny digital signatur er højere sikkerhed, men det sår Telmore tvivl om i sin skrivelse. Det er ikke dokumenteret, at sikkerheden bliver bedre, lyder beskeden.
Her henviser DanID til en artikel i Børsen tirsdag, hvor flere bankfolk og sikkerhedseksperter udråbte NemID til 'dobbelt så sikker', fordi der kommer to-faktor-autentificering. Når den ene faktor bliver engangskoder på papir, vil det også blive langt sværere for hackere at få kontrol over en digital signatur ved at inficere en computer.
»Den nuværende digitale signatur er også sikker og er aldrig blevet misbrugt. Her er det svage punkt sikkerheden på folks private computer, og derfor flytter vi nøglen fra brugernes computer til en central server. Og så øger vi fra én-faktor-sikkerhed til to-faktor,« siger pressechefen.
Overgangsperioden på to år, som Telmore anbefaler kunderne at udnytte fuldt ud, er ligesom prisen sat fra centralt hold hos IT- og Telestyrelsen. Men går det hurtigt med at få udbredt den nye NemID-løsning, kan de to år eventuelt skæres ned til en kortere periode, forklarer Jette Knudsen.