Dagens tilbud: Køb brugt software til halv pris

Et tysk firma har slået sig op som forhandler af brugte softwarelicenser. Med et par klik kan virksomheder spare op til 50 procent på alt fra Corel Draw til de helt store Oracle-databaser.

I modsætning til sko, biler og computere bliver software ikke slidt. En tre år gammel Windows XP-licens kan nøjagtig det samme, som den folieindpakkede papækse i butikken rundt om hjørnet kan.

Med et EU-direktiv, et advokatfirmas billigelse og Microsofts velsignelse i ryggen har det tyske firma Usedsoft slået sig op på at forhandle netop brugt software. Og nu går virksomheden efter det danske marked:

»Efterspørgslen efter brugt software stiger markant i Danmark. Danske virksomheder opdager i stigende grad muligheden for at opnå store besparelser gennem køb af brugt software,? udtaler direktør i Usedsoft, Peter Schneider i en pressemeddelelse.

Fidusen er angiveligt, at selvom den brugte software kan det samme, som hvis den er nyindkøbt, så er den langt billigere at købe brugt. Ifølge pressemeddelelsen tilbyder Usedsoft sine kunder besparelser på mellem 20 og 50 procent, alt efter hvor ny den pågældende software er.

Det faktum har supermarkedskæden Edeka fået øjnene op for. »Med det store antal arbejdspladser, vi har, giver det ikke mening og er heller ikke ubetinget nødvendigt altid at købe den nyeste software. Set i forhold til licensernes nypris har vi sparet omkring 66 procent i omkostninger,« udtaler Ralf Klement fra Edeka i samme meddelelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Berg

Jeg har nok overset noget, men jeg troede at de regler i licenskontrakterne, som for tiden bruges af en del leverandører (ifølge Post Danmark/Post Norden) til malkning ved fusioner/fissioner/navneskift rent faktisk oprindeligt var indføjet som et forsøg på juridisk at forhindre netop brugtsalg af software.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

Det er ikke i alle tilfælde lovligt at benytte "brugt" eller "pre-owned" software. F.eks. kan man ikke umiddelbart bruge Microsoft software købt under en volumen aftale. I alle tilfælde ikke i Tyskland. Det er imidlertid muligt under Engelsk lov og er derfor muligt via flere engelske udbydere - f.eks. discount-licensing.com. Her kan man tilmed få en pris på f.eks. 250 Office 2007 licenser. Besparelsen afhænger af hvor gammel den software man ønsker at købe er, men er typisk over 50%. Software købt her er fuldt ud lovlig og kan indgå i en virksomheds software stak som al anden software indkøbt via f.eks. danske forhandlere.

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

»Efterspørgslen efter brugt software stiger markant i Danmark. Danske virksomheder opdager i stigende grad muligheden for at opnå store besparelser gennem køb af brugt software,” udtaler direktør i Usedsoft, Peter Schneider i en pressemeddelelse.

Der er en hel del interessante markedsmæssige aspekter i det her.

Hvordan reagerer softwarebranchen? [code=sas] IF DATE > 01JAN2013 then print "Software too old: Shutting down! Please buy the latest version of this software."; IF Proceesor not in ["X","Y","Z",...] then print "Unknown procesor: Shutting down! Please buy the latest version of this software."; [/code]

Sætter de prisen ned, eller skifter licensmodel til at man betaler for support i stedet for programmer - helt i tråd med open source?

Skyen?

Lukket hardware, aktiveringskoder og abonnementsnøgler?

 • 0
 • 0
#4 Rasmus Toftdahl Olesen

Det er også det med lukket hardware (dongles?), aktiverings koder og abennements nøgler og lignende der interesserer mig. Det kan jo ikke være software'en man køber da enhver software licens starter med "du køber ikke softwaren du licenserer den" så det må jo være aktiverings nøglen man køber "brugt".

Ellers kan jeg ikke se at man kan købe f.eks. Windows XP brugt.

 • 0
 • 0
#5 Lars Kr. Lundin

I USA kaldes retten til videresalg "First Sale Doctrine", denne rettighed blev slået fast ved en højesteretsdom i 1908.

Retten til videresalg forsøger producenter af proprietær software typisk at tage fra brugeren med en EULA, der kun giver brugeren en licens til at bruge programmet, mens ejerskabet forbliver hos producenten.

Se f.eks. http://en.wikipedia.org/wiki/First-sale_doctrine

Det er endnu en grund til at være skeptisk over for de EULAer der følger med proprietær software.

Og så minder det mig om http://xkcd.com/501/.

 • 0
 • 0
#6 John Vedsegaard

Fremtiden vil sikkert byde på salg af tidsbegrænset software, hvis ikke det bliver ændret til udelukkende salg via abonnement med en fast pris pr. tidsenhed. Dette "kan" have fordele for nogle firmaer, da man så vil have nyeste version til rådighed altid, men det er nok ikke ret mange som virkelig har brug for det. Personligt syntes jeg det til enhver tid skal være muligt at sælge sin software videre, producenterne må så selv finde ud af hvordan de vil beskytte mod ulovlig kopiering, med det burde vel ikke være så svært, man kan for eksempel skulle logge på via nettet eller lignende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere