Dårligt stillede efterlades i it-tomrum

5 kommentarer.  Hop til debatten
De dårligst stillede familier er også dem, der får det ringeste udbytte af it-udviklingen. Udviklingen bekymrer forskerne.
7. april 2008 kl. 09:12
errorÆldre end 30 dage

Blandt de svagest stillede enlige familier er der en fjerdedel, der slet ingen computer har i hjemmet, hvor det er alle velstillede børnefamilier, der i dag har mindst en internetopkoblet computer i hjemmet.

Det viser en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 har udarbejdet på baggrund af talmateriale fra Danmarks Statistik.

Lige så vigtigt som engelsk

Udviklingen betyder, at de dårligst stillede familiers børn også har de dårligste muligheder for at høste glæderne ved moderne netbaserede it-løsninger. De arver så at sige forældrenes ringe it-kundskaber.

Det mener lektor på Maersk Mc-Kinney Møller Instituttet i Odense, Carsten Jessen, der netop forsker i børn og it.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Forældrenes kompetencer er faktisk meget vigtige for, hvordan børnene bruger computeren. Der er meget, man ikke kan lære af kammeraterne og desværre alt for meget, man heller ikke lærer i skolerne endnu,« siger han til A4.

Blandt de dårligst stillede er der stadig en tredjedel, der ikke har sendt en mail med en vedhæftet fil og kun lige over halvdelen har prøvet et regneark. De tilsvarende tal for de velstillede familier er henholdsvis 94 procent og 72 procent. Når det gælder om at have downloadet softeware fra nettet, så 72 procent af de velstillede familier gjort dette, mens det kun er 46 procent af de dårligst stillede, der har hentet software på nettet.

Carsten Jessen mener godt, at man kan beskrive situationen som it-analfabetisme.

»De børn har svært ved at forstå måder, man gør ting på nettet. Hvordan formulerer man en e-mail? Hvordan spørger man nogle, man ikke kender, på nettet om hjælp? Det er helt afgørende, at man har nogle forældre, der ved, hvordan man gør den slags. Ikke at lære det sprog kan sammenlignes med ikke at lære engelsk,« siger han til A4.

Lige så vigtigt som morgenmad

Carsten Jessen mener, at der bør gøres en indsats for at få de svagest stillede it-brugere med på vognen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man kan ikke fortsætte, som man gør nu, hvor man slet ikke tager det her nye sprog alvorligt som noget, man skal lære børnene i skolerne. De børn, der ikke lærer det hjemme, bliver udelukket fra uddannelsesmuligheder, jobmuligheder og deltagelse i den demokratiske debat,« siger Carsten Jessen til A4.

Han støttes af seniorforsker Martin D. Munk fra Socialforskningsinstituttet, der netop bekymrer sig om, hvordan de dårligst stillede børn kommer til at klare sig på jobmarkedet.

»Det er ikke bare et nødvendigt værktøj. Det svarer simpelthen til, at der ikke bliver serveret morgenmad om morgenen. Det er så helt almindeligt et krav til alle job i dag, så hvis du ikke kan det, så er du helt tabt,« siger han til A4.

De eneste områder, hvor de dårligst stilledes it-brug overgår de bedre stillede, er, hvor det drejer sig om at bruge computeren til spil og musik og chat.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. april 2008 kl. 19:08

Jeg er netop flyttet ind i almennyttig bolig og skal betale 275,00 i antenneafgift pr. md. Uanset om jeg har tv eller ej. Og så kunne jeg jo lige så godt opgradere min hastighed på pc'en, som er et uundværligt redskab for mig og mine to børn, når de kommer på besøg. Og så ryger medielicensen altså oveni. Så nu lyder regnskabet for min internetforbindelse på 275,00 + 182,50 + 199,00 = 556,50 per måned. Og jeg ser stadig ikke tv! Ejer ikke et og processoren i min halvgamle pc kan ikke helt trække det. Til gengæld hænger jeg selv på regningen, da pc og bredbånd ikke er en del af min løn. Og så går en del af min indbetalte skat til fradrag for alle de, der kan trække sådan noget fra. Hurra for medielicensen!

6
7. april 2008 kl. 16:16

... bare at lade være med at betale til DDR?

Man skriver bare til dem og afmelder sig. Men lad nu være med at skrive en email ;-)

4
7. april 2008 kl. 13:14

Men det er jo bare at vælge den laveste båndbredde, så kan DR ikke røre dig. Jeg mener grænsen går ved 256 kbit/s, men så langsomme forbindelser kan måske ikke længere købes?

Jeg forstår iøvrigt ikke hvorfor der ikke er internetudbydere, som har set fidusen med at sælge forbindelser hvor streaming fra DR er begrænset til 256 kbit/s??

2
7. april 2008 kl. 13:02

Medielicensen, blandt venner propagandaskatten, er de-facto en kopskat, fordi en større og større del af henvendelserne til det offentlige henvises til internet. Og da alle tilbud om internetforbindelser idag er ADSL eller anden bredbånd, skal man aktivt opsøge smalbåndsopkobling.

Det er jo også dog borgerlig/liberal politik at tvinge kunder til købstvang; og det er jo god socialdemokratisk politik at lave en skat, der er pebernødder for folk som mig, men en tung byrde for de trængte.

Thomas.

1
7. april 2008 kl. 12:08

Med fare for klynk... I vores husstand har vi computere, men af økonomiske årsager har vi for år tilbage fravalgt TV, og siden medielicensens indførsel, har vi også måttet undvære netadgangen.

En adsl forbindelse koster et par hundrede om måneden - det kan jeg leve med, men med DR-skatten bliver dette beløb reelt fordoblet til ca 400 kr månedeligt eller knap 5000 kr årligt. Det er alt for dyrt for os.

Der burde være mulighed for at have internet adgang til en rimelig pris uden adgang og afgifter til DR, så mindrebemidlede reelt ikke nægtes adgang til elektronisk kommunikation.