Dårlige internetforbindelser undergraver danske forsøg med telemedicin

11. december 2012 kl. 15:3415
Problemer med at få en stabil internetforbindelse selv til borgere i storbyen er skyld i, at Aalborg ikke kan fremvise en positiv business-case efter forsøg med telemedicin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selv i selve Aalborg by kan det være svært at få en internetforbindelse, som er stabil nok til, at en fysioterapeut kan gennemføre en videosamtale med en patient. Derfor kan det foreløbig ikke betale sig at udrulle det i stor skala. Det skriver Kit Magasinet.

Aalborg Kommune var med i et pilotforsøg, hvor et system fra KMD til fjernbehandling af patienter skulle afprøves. Håbet var, at man via videokonferencer kunne spare borgere og personale for køreture og i stedet klare personlig genoptræning og samtaler via video.

Men problemer med internetforbindelserne har vist sig at give problemer.

»Som netværksdækningen er nu, er vi desværre ikke i stand til at præsentere en positiv business case,« siger kontorchef for it-afsnittet under Ældre- og Handicapforvaltningen, Kirsten Skovrup, til Kit Magasinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De dårlige internetforbindelser har betydet, at billeder i videokonferencer er frosset eller lyden er faldet ud.

»Hos en tredjedel af borgerne er det umuligt at gennemføre møderne på grund af for dårlig netværksforbindelse,« siger Kirsten Skovrup til Kit Magasinet.

I Aalborg Kommune forudså man, at der kunne blive problemer for borgere i landdistrikterne, men forsøget har også vist, at der kan være problemer for borgere i byerne, som ikke bor i nærheden af centralerne.

Også i Kerteminde Kommune har man kørt pilotforsøg, og her har kommunen også haft problemer med netværksforbindelserne, men i mindre grad end i Aalborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMD, som har leveret systemet Online Velfærd, arbejder ifølge Kit Magasinet på en opdatering af softwaren, som skal kunne klare sig med en tredjedel af den båndbredde, som i dag er nødvendig. Online Velfærd kræver i dag 1,5 megabit/s, men den nye version skal ned på 0,5 megabit/s.

TDC afviser over for Kit Magasinet, at der skulle være problemer med for lav båndbredde. 98 procent af danskerne kan få internet med en upload-hastighed på mindst en halv megabit pr. sekund, og det er nok til video. Dermed må det være borgernes computere, der er flaskehalsen, lyder svaret fra TDC.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
15. januar 2013 kl. 11:46

Hvis man har prøvet at arbejde med forskellige video-streaming/konference løsninger så ved man også hvor de forskellige problemer ligger. Om forbindelsen er hurtig nok er nemt at teste.

Det TDC siger er rigtigt. 98% har adgang til en god forbindelse. MEN de glemmer den vigtigste detalje; det er IKKE 98% der gider betale for en hurtig forbindelse. Hvis programmet kræver 1,5 Mbit upload, så skal man købe en 20/2 forbindelse - og jeg tvivler stærkt på at 98% har sådan en forbindelse. Det er nok snarere 30-40% eller færre.

En anden ting folk glemmer er at deres programmer bruger internet forbindelsen. Forsøger man at bruge KMD's program imens man henter e-mail, kører skype, surfer og andet så bliver ens forbindelse hurtigt langsom. Det har vi eksempler på i firmaet. Her kommer komprimerings algoritmen i spil. Skype har en fandens god algoritme der kan tilpasse sig næsten hvad som helst. Her taler jeg igen af erfaring og det er fra lande som Angola, Indien, Brasilien, Malaysia, Indonesien osv.

Mine penge i dette tilfælde er på for langsomme internet forbindelser, men det er sgu da ikke TDCs skyld at brugerne ikke gider betale for en 20/2 forbindelse. Om kvaliteten af forbindelse kan tåle video samtale er noget andet. Om KMD kan finde ud af at programmere noget ordentligt video-streaming kode kan også være problemet. Skal man imidlertid kunne analysere sår, knopper og andet småt, så skal kvaliteten også være rimelig god. DET kræver båndbredde.

Utroligt så meget mudderkastning der foregår i kommentarerne uden at kunne se objektivt på hvad problemet egentlig er.

At 250 forskere kan se at teknologien ikke sætter begrænsningen kunne jeg fortælle dem på 1 min. Hvis teknologien satte begrænsningerne så havde vi alle sammen strøm der var gratis og ingen mangel på mad eller medicin. Men den verden findes desværre ikke. Det er mennesker og vores penge der sætter begrænsningerne. Ligesom det er i denne sag.

Giv alle dem der var med i forsøget 4G, minimum 20/2 eller tilsvarende og så var der intet problem. Men hvem vil betale for at de får adgang til den slags hastighed? Nok ikke TDC.

Og når billedet fryser og lyden falder ud, så er det softwaren der ikke kan tilpasse sig den tilgængelige båndbredde.

13
12. december 2012 kl. 08:19

I dette tilfælde snakker vi om dansk infrastruktur, i forhold til læger / mm og deres patienter.

Hvorfor ikke sætte TDC / mm. Til at lave QoS på netop den trafik som denne teknologi ville køre over, defineret af specifikke porte?

Da denne trafik mængde nok ville være begrænset, så ville det vel ikke give det helt vilde at priotere netop denne trafik type over andre.

Dette kunne man vel også tvinge igennem som standard QoS på det udstyr du får fra din internet udbyder. Så du har QoS igennem backbone og ude hos brugeren.

10
11. december 2012 kl. 22:56

TDC har ikke en pind forstand på den slags så det er da et godt sted at spørge o.O 0.5 Mbit er da ingen ting i forhold til kvaliteten krævet for ordenlig video hvis man skal kigge på sår osv... Specielt når man kunne få fuld HD for samme penge hvis nogen dog bare tog TDC ud af deres lidelser.

7
11. december 2012 kl. 17:52

Måske skulle man se på kvaliteten af den løsning som KMD har leveret og så burde man måske se til udlandet og se om der findes folk med indsigt i dette område.

Der er mange der tror at Telemedicin drejer sig om Tele og det er telebranchens løsninger der er det der skaber resultater på dette område.

I Norge har man et universitetssamarbejde med over 250 ansatte som har arbejdet med dette område i 25 år - de har mere erfaring end KMD og d har en større indsigt i hvilke løsninger der findes og hvordan de virker

I Danmark er der en del der tror at det drejer sig om tele og de forstår ikke så meget og det betyder at diskussionen hopper af sporet. Hvis du læser denne artikel: http://www.idg.no/computerworld/helse/article252236.ece så vil du se at erfaringerne fra Norge gennem 25 år er at flaskehalsen er de mennesker der er i sundhedssektoren og deres vilje til at bruge den nye teknologi.

Trist at pressen hoper på suybdhedsektoren og KMDs søforklaringer, de vil næppe indrømme at de har lavet en dårlig løsning til brugerne.

11
12. december 2012 kl. 08:08
14
12. december 2012 kl. 09:02

Øhm, den artikel du linker til, indeholder een lang beklagelse over at det aldrig er kommet i drift i stor skala og at alle forsøgene er strandet af forskellige grunde ?</p>
<p>Og når problemet i Aalborg er video forbindelser, hvor billedet fryser, er det da ret entydigt forbindelsen der halter ?</p>
<p>Hvor vil du egentlig hen med din søforklaring ??

Den artikel er en af en serie artikler hvor en række af de over 250 forskere der arbejder med telemedicin på 25 år i Norge fortæller at det ikke er teknologien der sætter begrænsningerne.

Hvor meget erfaring har KMD med telemedicin, hvor mange løsninger har de lavet og er de ikke ved at genopfinde den dybe tallerken som allerede er i brug i mange andre lande - det at KMD er ved at lave om på videodelen som er fundamentet for løsningen viser vel lidt om hvor dygtige KMD har været til at løse opgaven ud fra hvad behovet er...

Der findes masser af den slagsløsninger rundt om i verden, men i lille Danmark vælger man en lokal leverandør uden erfaringer (elleer med begrænsede erfaringer) til at løse en opgave som andre kunne løse nemt, hurtigt og billigt...

5
11. december 2012 kl. 17:06

De telemedicinske forsøg vores firma har deltaget, er der benyttet forskellige transportkanaler (fastnet/3G etc) alt efter kvaliteten af disse.

Det gennemgående indtryk at alle har utilstrækkelig båndbredde til at kører en stabil videokonference (selv med Skype), hvilket er alt afgørende for at borgeren kan få den tryghed og kontakt, som er hele grundlaget for telemedicin virker.

Som der er efterhånden er skrevet i adskillige indlæg på Version 2, så er der den eneste vej en nationalisering af infrastrukturen (eller ihvertfald en fjernelse fra TDC), og dermed muligheden for udrulning af fibernet til hele landet - helt til det enkelte hjem.

4
11. december 2012 kl. 17:05

Live streaming ved 0,5 Mb/s? Selvfølgelig kan det lade sig gøre, men det bliver ikke i særligt høj kvalitet.

Internet udbyderne kunne dog sagtens gøre noget for at forbedre situationen, de kunne give os symmetriske VDSL2 forbindelser. At de på trods af i vid udstrækning at have rullet VDSL2 ud stadig leverer upload hastigheder i omegnen af 1/10 af download har ikke nogen teknisk begrundelse, de burde i dag kunne levere mindst 10/10 Mb/s til de fleste danske husstande.

9
11. december 2012 kl. 20:25

Som sagt, "de fleste husstande", hvilket de resterende uheldige selvfølgelig ikke kan bruge til særligt meget.

Med hensyn til hvad TDC kan levere er der nok desværre en forskel på hvad de hvis de ønskede det kunne levere og hvad de vil levere. Hvis et givent kabel overhovedet kan bruges til nogen som helst form for DSL forbindelse skulle der ikke være så langt til at VDSL2 også er muligt, men det vil ikke nødvendigvis være særligt hurtigt, dog har det den markante fordel i forhold til diverse ADSL typer at man kan bruge flere frekvenser til upload og dermed få en forbindelse som egner sig bedre til telemedicin, selvom man ikke får hurtigere download.

2
11. december 2012 kl. 16:08

Det er ret heldigt, at telemedicin ikke virker, da det er med til at gøre ældre og syge emsomme, de har brug for menneskelig kontakt i stedet. Problemet er også, at når ting går over computere går alt galt. Telemedicin skaber mistillid på samme måde som IT løsninger inden for det offentlige gør det. computere er jo ikke andet end regnemaskiner, og er der et ciffer galt langt ude i decimalerne bliver resultatet vanvittigt. Mange af det offentliges store problemer, herunder økonomiske, skabes jo af computere, der ikke kan tage hensyn til den menneskelige faktor......

12
12. december 2012 kl. 08:10

Det er muligt at Minna simpelthen oplever det offentliges IT løsninger helt tæt på, som bruger. På den måde kan jeg godt forstå Minna's holdning. :-)

1
11. december 2012 kl. 16:05

Og det faldt ingen ind, at sætte en 4G LTE router på systemet og teste med dette? dybt suk...