Data fra patienter, der er blevet opereret i hjertet, kan ikke flyttes fra Sundhedsplatformen over til Dansk Hjerteregister, skriver Dagens Medicin.
Det betyder, at læger fra Rigshospitalet, Roskilde og Gentofte ikke kan følge med i, hvordan det er gået deres patienter, når de eksempelvis har fået foretaget en ballonudvidelse.
De mangler altså data, der ellers kan afsløre patienters risiko for komplikationer, blodpropper eller for at dø i månederne efter indgrebet.
Patientforeningen kalder den manglende data for 'dybt bekymrende'.
Med overgangen fra PATS-databasen til Sundhedsplatformen mistede man slet og ret muligheden for at sende data til Hjerteforeningen, selvom det faktisk var meningen, at den nye platform skulle være i stand til at gøre netop det.
Denne integration viste sig efterfølgende at have 'fejl og mangler'.
Fire års datahul kan få konsekvenser
»Desværre har vi været nødt til at vænne os til, at vores adgang til data ikke fungerer. Vi ville aldrig acceptere det samme problem, hvis det var kræftdødeligheden, vi ikke kendte,« lyder det fra Lene Holmvang, overlæge og specialeansvarlig for invasiv kardiologi på Rigshospitalets hjertecenter.
Også i Dansk Hjerteforening er man bekymret, for da man ikke har modtaget tilstrækkelig med data fra hele landet, kan man fra foreningens side ikke være sikker på, at datasættene er valide. Felterne fra Østdanmark er derfor blevet efterladt tomme.
En styregruppe i CIMT, Center for IT, Medico og Telefoni, er i gang med at kigge på implementeringen af dataene til Sundhedsplatformen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.