Dårlig køkultur i din router er en flaskehals for din netforbindelse

Plus29. november 2022 kl. 05:1511
router
Kraftige fiberforbindelser, udbredt brug af cloudtjenester og ældre internetprotokoller skabe ofte lange køer i routeren, og så hakker forbindelsen. Illustration: casezy / Bigstock.
Kombinationen af nye hurtige fiberforbindelser og ældre internetprotokoller sætter mange routere under voldsomt pres.
Artiklen er ældre end 30 dage

Har du oplevet, at videolinket hakker til et møde på arbejde, eller dine teenagebørn klager over forsinkelser, lag, i deres computerspil, så har du måske været udsat for fænomenet bufferbloat i din router.

For på trods af øget regnekraft i vores computere og hurtigere fiber- og kabeltv-forbindelser på op mod 1.000 Mbit/s, så oplever mange danske internetbrugere fortsat forsinkelser og udfald, når de gamer, ser tv eller browser på nettet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. november 2022 kl. 22:12

»Min personlige rekord for en bufferkø er 30 sekunder på en router i et tog.

Det skulle vel aldrig være i et af DSB's IC3 tog? Der har jeg nemlig oplevet det samme. Brugeroplevelsen ville være langt bedre hvis de droppede nogle pakker i stedet, og lod TCP gøre sit job. Internetforbindelsen i de toge er godt nok frustrerende ringe.

Nogen der ved hvem der leverer løsningen til DSB? Måske vi kan overbevise dem om at brugeroplevelsen ville blive langt bedre hvis bare de ville droppe nogle flere pakker.

8
29. november 2022 kl. 22:39

Kan faktisk ikke huske om det var i et SJ- eller DSB-tog. Men helt enig, internetforbindelsen i togene er oplagt at få fixet!

5
29. november 2022 kl. 15:27

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at routeren ikke smider for mange pakker væk i iveren på at holde køen kort. For så bliver TCP ved med at skrue ned for båndbredden, og så kan man ikke udnytte sin super duper fiber-forbindelse til at overføre store filer hurtigt, især når der er lang afstand til serveren (målt i millisekunder).

I praksis handler AQM (Active Queue Management) ofte om et tradeoff mellem latency og goodput (nyttebåndbredde).

Der er mange alternativer til kun at have en enkelt kø i routeren.

User Load Balancing har en kø per bruger. Dermed bliver ping-tiderne for fars Counter Strike (der ikke skal have pakker stående i kø for længe) ikke ødelagt af mors Dropbox-synkronisering (der skal kunne have mange pakker stående i kø for at kunne udnytte båndbredden optimalt).

Med Network Slicing i 5G-netværk kan teleoperatøren reservere båndbredde til særlige kunder, fx så en ambulance med telemedicinudstyr kan holde en stabil forbindelse til hospitalet, mens den er på vej med patienten.

7
29. november 2022 kl. 22:35

Det er rigtigt at forskellige AQM-algoritmer kan have forskellige trade-offs i hvordan de reagerer på kødannelse. Men desværre viser det sig at det i praksis mere er et spørgsmål om at få en hvilken som helst AQM-algoritme aktiveret der hvor der er brug for den (dvs ved flaskehalsen i netværket).

Vi har fx for nyligt fået 5G-dækning i Roskilde. Det giver op mod 1Gbps throughput i en speedtest på mobilen; med 300 ms pingtid imens, hvilket ved den hastighed svarer til en bufferstørrelse på omkring 40 MB! (speedtest.net er for nyligt begyndt at vise ping-tider også mens upload og download kører; det er tit ret oplysende at holde øje med dem). Det er ligegyldigt hvilken AQM-algoritme man sætter på, så kan man forbedre det med i hvert fald en faktor 10...

Og ja, en kø per bruger (og per flow!) er en anden god måde at at forbedre netværksydelsen på! sch_cake (som er algoritmen der ligger under SQM-funktionen i OpenWrt beskrevet nedenfor) har også en funktion der kører round robin-scheduleren per IP; det kan give en fin effekt på delte netværk.

Network slicing har jeg til gengæld ikke så meget fidus til. Efter min mening er det mest bare et buzzword 5G-leverandørerne har fundet på som egentlig bare dækker over en genlancering af QoS/DiffServ - og det er i hvert fald ikke noget der hjælper på almindelige slutbrugeres forbindelser.

9
30. november 2022 kl. 10:39

speedtest.net er for nyligt begyndt at vise ping-tider også mens upload og download kører

Ja, der er heldigvis ved at komme mere fokus på latency i offentligheden. Det er også noget, som fx Apple arbejder aktivt på, og har bl.a. publiceret et Internet Draft, Responsiveness under Working Conditions, med en mere tidssvarende målemetode end gode gamle PING.

Og ja, en kø per bruger (og per flow!) er en anden god måde at at forbedre netværksydelsen på!

Absolut! Vores nyeste skud på stammen, SmartShare StraightShaper CSP, har udover en kø per bruger også en kø per flow for hver bruger, så brugerens egne flows heller ikke forstyrrer hinanden. Men det kræver pænt meget RAM at håndtere et stort antal brugere og flows, så hvis ens hardware ikke er kraftig nok til at have køer per bruger og per flow, kan tilnærmede algortimer (fx flow hashing som i jeres FQ-CoDel) være et omkostningseffektivt alternativ.

300 ms latency ved speedtest på det nye 5G-netværk i Roskilde er et godt eksempel på, hvor køer per bruger (og evt. per flow) kan gøre en forskel: Hvis der var køer per bruger, kunne din speedtest (der har brug for den dybe kø for at undgå pakketab og dermed opnå højt goodput) nemlig køre uden at resten af familien også fik den elendige latency på 300 ms imens.

Network slicing har jeg til gengæld ikke så meget fidus til. ... og det er i hvert fald ikke noget der hjælper på almindelige slutbrugeres forbindelser.

Jeg er enig i, at det ikke hjælper på almindelige slutbrugeres forbindelser. Men det er en fordel for virksomheder at kunne købe garanteret kapacitet i et netværk, der ellers er "best effort". Og så kan teleoperatørerne jo tage sig godt betalt for dette. Du kan betragte det som et trådløst og mobilt alternativ til dedikerede faste forbindelser, lukkede kredsløb, MPLS og lignende erhvervsforbindelser. Hvis man ikke tænker forretningsperspektiverne for teleoperatørerne med ind i Network Slicing, lugter det ganske rigtigt som gammel vin på nye flasker!

1
29. november 2022 kl. 10:02

Der står bl.a.:

Toke Høiland-Jørgensen har installeret OpenWRT, et lille open source-program der automatisk snyder routeren til at tro, at båndbredden er en smule lavere, end det faktisk er tilfældet.

Kan vi få en uddybning af dét? Handler det om en særlig OpenWRT konfiguration. Eller handler det om, at der er tilføjet én eller flere OpenWRT "packages" (altså add-ons), og i givet fald: hvilke(n)?

2
29. november 2022 kl. 11:02

Det er godt nok en spøjs beskrivelse af OpenWRT.

10
30. november 2022 kl. 11:58

At det er "lille program" til routeren ? - ja, det syntes jeg også!

OpenWRT er jo selve router softwaren og det lille program er SQM.

Hjemme bruger jeg separat router/firewall med OpnSense men i campingvognen har jeg en ACM3200 med OpenWRT så jeg skal afprøve SQM - der er næsten altid hakken når vi streamer - men jeg skal da lige se om der er SQM til OpnSense.

11
1. december 2022 kl. 17:01

(...) i campingvognen har jeg en ACM3200 med OpenWRT så jeg skal afprøve SQM - der er næsten altid hakken når vi streamer.

Skriv gerne her, om det gjorde nogen forskel! Hvis du ikke har en fast forbindelse til internettet, men derimod 4G eller lignende, er det sandsynligvis selve internetforbindelsen, der er synderen. På Wi-Fi kan det også være radiostøj fra omgivelserne, fx naboernes Wi-Fi. I så fald kan det hjælpe at skifte til 5 GHz-båndet.

Hjemme bruger jeg separat router/firewall med OpnSense (...) men jeg skal da lige se om der er SQM til OpnSense.

Google er din ven: https://docs.ibracorp.io/opnsense/