Dårlig forberedelse og it-optimisme koster staten milliarder

Plus25. november 2022 kl. 04:007
It-projekter
Illustration: Rasmus Meisler.
Ifølge eksperter er der en bred vifte af årsager til, at budgettet for statens største it-projekter er skredet 3,5 milliarder på fire år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Store og lange it-projekter fylder mere end nogensinde før i den offentlige sektor, og med den buldrende digitalisering er der fulgt budgetoverskridelser i milliardklassen. På omkring fire år er prisen for statens største it-projekter skredet med 3,5 milliarder kroner.

Årsagerne til de voksende regninger kan være mange, men de trækker ofte tråde helt tilbage til, hvordan de enkelte projekter er blevet behandlet på tegnebrættet, lyder det fra Jens Schmidt, der er leder af Forskningscenter for Offentlig IT på IT-Universitetet.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
26. november 2022 kl. 16:10

Og hvorfor involverer staten ikke brugerne til de nye systemer, de ved om nogen hvad systemet skal kunne. Er der ingen ledere med kompetencer andet end kugleramme?

PS: Projekter går også galt i det private af samme årsager:

  1. Projektet er ikke gennemarbejdet fra kunde
  2. Udbyderen gider ikke sætte sig ind i den konkrete opgave før start
  3. Medarbejdere med for dårlige kompetencer sættes på opgaven både fra udbyder og kunde
4
25. november 2022 kl. 11:26

Interessant artikel. De undersøgte offentlige it-projekter er vokset med 25% fra de gik i gang og til i dag, skriver I. Er der nogle tilsvarende undersøgelser om private it-projekter?

6
26. november 2022 kl. 02:46

Er der nogle tilsvarende undersøgelser om private it-projekter?

De er fortrolige. Kunne det være vores udd-monopoler? Nah - umuligt!

5
25. november 2022 kl. 12:06

Problemerne er de samme i privat regi, måske ikke helt så udpræget, men de er der.

2
25. november 2022 kl. 07:37

Et aktuelt eksempel:

"Nye kinesiske overvågningskameraer fra selskabet Hikvision skal overvåge det danske vejnet. Det har Vejdirektoratet besluttet, selv om de danske efterretningstjenester har advaret om sikkerhedsbrister, og til trods for at Hikvision er dybt involveret i krænkelser af menneskerettigheder i Kina."

"Politiken har spurgt, hvilke overvejelser Vejdirektoratet har gjort sig om anklagerne om, at Hikvision bidrager til krænkelser af menneskerettighederne i Kina. I en mail svarer Vejdirektoratet: »Med baggrund i de anvendelsesformål, som indgår i udbuddet og jævnfør dansk og europæisk udbudslov for det offentlige, har Vejdirektoratet ikke fundet belæg for at udelukke kameraer fra et bestemt firma eller land«."

"Dermed anvender Vejdirektoratet en for snæver fortolkning af udbudsdirektivet, som dikterer hvordan danske myndigheder må købe ind. Det mener Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder. "

"Vejdirektoratet vidste ikke, at Milestone havde afbrudt sit teknologipartnerskab med Hikvision, før Politiken oplyste om det. »Fremadrettet er det naturligvis en udfordring, at supporten af de omtalte kameraer ikke understøttes. Vejdirektoratets vil se nærmere på den problemstilling«, svarer Vejdirektoratet i en mail."https://politiken.dk/viden/art9070198/De-er-dybt-involveret-i-menneskerettighedskr%C3%A6nkelser.-Alligevel-k%C3%B8ber-Danmark-nu-ind-hos-firmaet

Jamen, så skal de da være glade for, at Politiken gjorde deres hjemmearbejde for dem...

1
25. november 2022 kl. 07:25

Det går kort sagt - på trods af alle skåltaler og bullshit-bingo og knopskydende råd, kommissioner og it-udvalg (sjovt nok ofte befolket med it-lobbyister) - den forkerte vej.

Alligevel får diverse finansministre stadig et kærligt-begejstret (dollartegn-befængt) blik i øjnene flere gange om året, når de holder taler om seneste seneste trif-it-projekt.

Molbohistorie....

3
25. november 2022 kl. 07:39

trif-it-

Retteligen "Triffid"...