Cyberlandsholdet er til årets mesterskab: Samarbejde højner det tekniske niveau

Illustration: Forsvarets Efterretningstjeneste
Cyberlandsholdet er i London, hvor holdet dyster mod 16 andre nationer i årets cybermesterskaber. I år bliver der lagt vægt på et mere realistisk cyberscenarie i konkurrencen.

I går rejste Cyberlandsholdet, som består af ti drenge og mænd i alderen 15-25 år, samt repræsentanter fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til London, hvor den europæiske finale i cybermesterskaberne finder sted.

Finalen foregår over to dage, hvor de i alt 17 nationer bliver præsenteret for en række it-opgaver, som skal løses bedst muligt for at gå derfra med guldmedaljen. Det handler bl.a. om at knække koder og bryde kryptering.

»Jeg er meget imponeret over, hvordan deltagerne på Cyberlandsholdet er gået til opgaverne. De har fra begyndelsen vist stort initiativ og engagement, og de formår under hver konkurrence at samarbejde og dermed højne det tekniske niveau. Jeg har store forventninger til en flot præstation i London,« siger Michael Dyrmose fra Forsvarets Efterretningstjeneste, som er landstræner for Cyberlandsholdet, ifølge en meddelelse.

Landsholdet har forberedt sig og trænet gennem online-konkurrencer, og under de tre bootcamps, som Forsvarets Efterretningstjeneste har afholdt for det danske Cyberlandshold i løbet af de seneste måneder.

I år har værtsnationen England og ENISA (Europæisk Netværks og Informationssikkerheds Agentur) ifølge FE valgt en ny tilgang til opgaverne.

For hvor den typiske it-konkurrence består af en række ofte afgrænsede it-opgaver, så skal deltagerne i år arbejde, som var de en national it-sikkerhedsvirksomhed.

Virksomheden (Cyberlandsholdet) skal vælge en række kontrakter, som både giver penge og omdømme, når de bliver løst.

Men da nogle kontrakter kræver, at man har et godt omdømme, for at kunne vælge dem, skal hvert hold strategisk overveje, hvornår og om de vælger at løse de forskellige kontrakter, lyder det.

Vinderen er den virksomhed (det cyberlandshold), som har tjent flest penge ved finalens afslutning.

Danmark deltager for 2. gang

De endelige ti deltagere til årets Cyberlandshold blev udpeget af Forsvarets Efterretningstjeneste i juni blandt mere end 200 kandidater, som havde løst introopgaven, der gav adgang til det videre forløb. Det er anden gang, FE stiller det danske Cyberlandshold.

»Når FE vælger at stille med det danske Cyberlandshold, så er det, fordi vi rigtig gerne vil bidrage til at skabe et større fokus på it-sikkerhed. Danske virksomheder og myndigheder oplever jo et kapløb om de mest kompetente it-medarbejdere, og en måde at sikre flere it-talenter på er ved aktivt at vise de unge mennesker, at it-sikkerhed er en spændende og vigtig karrierevej,« siger Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, ifølge meddelelsen.

Han understreger også over for DR, at deltagerne på landsholdet er nøje udvalgt - fordi deres evner også potentielt kan anvendes til at begå ulovlig hacking:

»Vi vælger de unge ud fra faglige kompetencer, men vi er også nødt til at vurdere deres etik og moral, fordi de kommer tæt på sensitive oplysninger. Det skal de kunne administrere,« lyder det fra efterretningschefen til DR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Gert G. Larsen

Hvorfor bruger FE tid og penge på sådan noget? Altså det er jo hyggeligt og sjovt sikkert, men skal FE nu stå for at afholde konkurrencer? Formålet er vel at "spotte" nogle dygtige og unge (billige) hackere. Hvis der reelt er nogle dygtige iblandt, ryger de ud i det private rimelig hurtigt. Hvad har FE så opnået? Hvorfor er det ikke DTU der afholder det? Eller nogen private? Eller et sportsforbund, hvis de virkelig vil kalde sig et "landshold" ? Hvem sponcerer festen?

Vær nu lidt journalistisk kritiske, i stedet for blot at videresende pressemeddelelser.

  • 0
  • 0
#2 Jens Hansen

""" Formålet er vel at "spotte" nogle dygtige og unge (billige) hackere. Hvis der reelt er nogle dygtige iblandt, ryger de ud i det private rimelig hurtigt. Hvad har FE så opnået? """ Den holdning tror jeg ikke er helt korrekt. Det kan godt være at en instans som FE har svært ved at konkurrere rent lønmæssigt med den private sektor og dog. Modsat en privat aktør sidder der ikke nogle dyre folk i toppen som skal hive så mange penge ud af virksomheden som muligt, hvilket giver institutionen mulighed for at betale noget nær det specialisterne er værd. De derudover en række andre muligheder som ikke er nødvendigvis rent "penge i lommen" goder, som tilsynladende tiltrækker de rigtige personer.

Dette emne har tidligere været behandlet her på siden https://www.version2.dk/artikel/csis-klager-til-folketinget-staten-gaar-...

  • 0
  • 0
#3 Gert G. Larsen

Ok, jeg er ville til at tage jobsamtalen hos dem, hvis de lover at lønforhandlingerne ikke kommer under 75kkr/måned. Jeg tror ikke på de vil det, og jeg tror derfor de må nøjes med de medarbejdere, der ikke kan få pladserne i det private.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere