Cyberkriminelle presser i stigende grad landets kommuner
Danmarks 98 kommuner er i stigende grad kommet i hackernes søgelys.
Det skriver DR, der i flere artikler har sat fokus på emnet.
Presset fra it-kriminelle har man blandt andet mærket i Høje Taastrup, hvor kommunen blev offer for CEO-fraud, da mails om betaling af coronadækning fra en institutionsleders mailkonto fik kommunen til at overføre 180.000 kroner til fremmede konti. Og den storkøbenhavnske kommune er ikke den eneste, der har oplevet, at digitale skurke banker på byporten.
I alt har 13 kommuner de seneste 15 måneder indberettet cyberangreb til Datatilsynet, og generelt mærker man i landets kommuner, at presset fra digitale trusler stiger. DR har foretaget en rundspørge blandt landets kommuner, som 71 kommunale it-chefer har bevaret. Tre ud af fire svarer, at de har oplevet truslen som stigende de seneste fem år. Det billede stemmer overens med resultaterne fra blandt andet en undersøgelse foretaget af konsulenthuset Deloitte.
Det stigende pres og det forhøjede trusselsniveau får eksperter til at opfordre til forøget fokus på den kommunale it-sikkerhed.
»Langt de fleste angreb på kommunerne kunne man have undgået ved helt grundlæggende cyberhygiejne – altså helt basale ting som for eksempel at få styr på, hvordan man logger ind på sine systemer,« siger professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, Jens Myrup Pedersen, til DR og peger på, at konsekvenserne for kommunerne kan være omfattende, da det både kan dreje sig om økonomiske tab men også, at kommunen i værste fald ikke kan levere service til borgerne, hvis systemerne bliver låst af ubudne gæster.
Professoren bakkes op af Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed. Han opfordrer kommunerne til kigge indad og overveje, om it-sikkerheden er på et passende niveau.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.