Cyberkrig: Kinas styre bombarderer USA med spion-hackerangreb

19. april 2011 kl. 10:3217
Cyberkrig: Kinas styre bombarderer USA med spion-hackerangreb
Illustration: SKopp/Wikicommons.
Problemet med kinesisk spionage gennem hackerangreb er langt større i USA end hidtil oplyst. Det viser efterretningstelegrammer, som Wikileaks har offentliggjort.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De amerikanske myndigheder og militæret er under et konstant pres fra hackerangreb, som styret i Kina står bag. Problemet er ikke nyt, men omfanget er langt større, end myndighederne hidtil har givet udtryk for.

Det viser lækkede efterretningstelegrammer fra Wikileaks-afsløringerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Faktisk har man efterhånden opgivet at tro, at man kan holde selv militære computernetværk sikret mod de kinesiske angreb, oplyser en tidligere ansat i det amerikanske cyber-forsvar. I stedet går man ud fra, at der altid er mulighed for, at kinesiske spioner lytter med.

I 2010 blev der rapporteret 41.776 episoder med indtrængen i it-systemer hos de amerikanske myndigheder, mod 5.503 fire år før. Og hvor man tidligere blot har mistænkt de kinesiske myndigheder for at stå bag, har man nu direkte linket angreb til en særlig cyberkrigs-afdeling under det kinesiske militær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er også massivt hos amerikanske virksomheder, men her er det mindre dokumenteret. Sikkert er det dog, at en stor virksomhed, som skal indgå samarbejde med kinesiske statsvirksomheder ? eller er i konkurrence med dem ? vil blive udsat for massive hackerangreb med det samme.

Det mest kendte angreb mod en virksomhed skete mod Google i december 2009, hvor kinesiske hackere trængte ind og fik adgang til kildekode, samt begrænset adgang til indholdet i Gmail-konti, der tilhørte kinesere, der er kritiske mod styret.

Også andre lande og organisationer er hårdt ramt af den kinesiske krigslykke på nettet. Blandt de mest kendte eksempler er hacking af hjemmesiden for Nobels Fredspris, da den gik til en kinesisk systemmodstander, samt angreb mod Dalai Lamas kontor.

Den foretrukne metode for de kinesiske hackere er spear-phishing, altså målrettede phishing-angreb, hvor en person får tilsendt e-mails, der tilsyneladende kommer fra for eksempel en kollega. Hackerne holder først øje med personen og dennes omgangskreds i længere tid, for at kunne bruge det rigtige sprog, hilsener og lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med e-mailen følger en fil med ondsindet kode, men som hele tiden ændrer sig og bliver tilpasset, så den ikke vil blive opdaget af antivirussoftware. Bliver filen kørt, har hackerne fri adgang til at installere yderligere spionmalware på offerets computer og arbejde sig videre i netværket.

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg om problemet.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. april 2011 kl. 12:23

Og hvad gør vi så ved det spørger jeg bare? Er det her ved at blive "den kolde internet krig" ?

Oh by the way, hvis nogle i nærheden af millitærets netværk åbner en vedhæftet fil, så bør de fyres på stedet.

2
19. april 2011 kl. 13:10

Den er jo netop ikke kold. Kineserne spiller på to heste, går på to ben kaldte Mao det vist, og Vestens afhængighed af billig kinesisk arbejdskraft gør det umuligt at løse problemet.

3
19. april 2011 kl. 15:06

Ikke umuligt - begge parter er efterhånden dybt afhængige af hinanden. Kina har masser af valuta . primært dollar og USA har masser af gæld. Bliver USA nødt til at nedskrive dollaren - ja så taber Kina stort.

4
19. april 2011 kl. 21:16

smadder dem før de smadre os. Kineserne er helt sikkert ikke venligt stemt overfor vesten - og hvis der er nogen som er et racistisk "herrefolk" så er det dem.

Glem småting som Libyen, Nordkorea m.m og tag den gule fare seriøst.

Bare et øjebliks kig på deres militærbudget er nok til at man kan se, hvilken retning de har tænkt sig at gå i kina - og der er ingen grund til at vente på at de er klar.

Det passer også fint ind i vores nye verdensdagsorden, hvor det er helt iorden med et aktivt selvforsvar baseret på Pre-crime (vistnok fra minority report).

6
19. april 2011 kl. 21:52

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

Syret at Norge ligger så højt. Hvad er det lige deres militær laver? De deltager sgu da aldrig i noget som helst.

Og lige efter dem, ligger så England, jeg ved ikke lige hvad du vil kalde dem ?

Mener du ikke Frankrig?

7
19. april 2011 kl. 22:07

Du har helt ret, tror snart jeg skal i seng :)

Frankrig, faktisk lidt overraskende synes jeg.

Men min pointe er bare, hvorfor må USA and andre "gode" lande have nyt legetøj, når andre ikke må?

Jeg kan godt forstå at man kan være utryg når der sker et skifte i magt balancen, men jeg tror vi skal vænne os til at de nye økonomier tager fat, og de vil også have mere at sige i verdenen.

Det er stadig vildt så meget USA bruger på militæret, og hvis bare de bliver ved med at bruge de samme % af GDP, så skal Kina nok overtage USA om ikke så langtid.

8
19. april 2011 kl. 22:09

Hej Lars,

Du har helt ret. Men check lige Norge - hvad skal de med alt det legetøj? Jeg tror sgu de opruster!

9
19. april 2011 kl. 22:13

Hehe ja, jeg ved sq ikke lige hvad de har gang i, de vil nok overtage resten af Nordsøen før vi tømmer den for olie :)

10
19. april 2011 kl. 22:15

Hehe ja, jeg ved sq ikke lige hvad de har gang i, de vil nok overtage resten af Nordsøen før vi tømmer den for olie :)

Jeg troede at til det skulle man bruge en Hækkerup og en masse Linie Akvavit? Men det er måske det de opfører som krigsmateriel?

11
21. april 2011 kl. 14:49

i glemmer at vi er på de GODES side sammen med USA. :-) Alle de andre er onde røde eller gule satanner. Det var måske ikke helt tydeligt, men det tidligere indlæg var et delvist ironisk indlæg.

Iøvrigt: EN $ i Kina køber en HEL DEL mere end en $ i USA. Derudover er størstedelen af Kinas militærebudget ikke opgivet.

Og Kina har jo de-facto erklæret krig med de mange cyber-angreb og export begrænsninger, som rammer al anden produktion på kloden. Jeg taler bare om svar på tiltale.

Vi kan selvfølgeligt også bare sætte os foran playstation 3 m.v. og vente på at vi når samme levestandard, som en afrikansk bonde, mens kineserne knuser al ikke kinesisk industri og stjæler al udenlandsk viden.

Jeg tror der er nogen som ikke helt er klar over det "drive" kineserne har og hvor ondsindet de faktisk er overfor andre lande.

Prøv forstil dig du er .. Tibet...

Prøv forstil dig, hvad 1000 nye raketbatterier og amfibiefartøjer opstillet mod den Taiwanske kyst kan bruges til - udover at angribe Taiwan. Er de der for at forsvare kina imod en Taiwansk invasion? Jeg må le. USA har udtalt at de vil forsvare Taiwan og Kineserne har sagt at de vil angribe med A-våben, hvis USA griber ind i "interne" anliggener (og Taiwan er jo iflg. kina - en del af kina).

Hvorfor laver Kina attack-submarines med A-våben på og aktivt skyder/ødelægger amerikanske spion satelitter?

12
21. april 2011 kl. 15:29

Jeg tror der er nogen som ikke helt er klar over det "drive" kineserne har og hvor ondsindet de faktisk er overfor andre lande.

Kunne du oplyse os andre (eller måske bare mig) ?

13
21. april 2011 kl. 16:18

Omkring racisme:http://app1.chinadaily.com.cn/star/2003/0417/cu18-1.html

Deres master race følelser:http://english.peopledaily.com.cn/90001/90780/91345/7128339.html

Deres militære budget:http://www.globalsecurity.org/military/world/spending-methods.htm

Deres nye emperialisme:http://www.aljazeerah.info/Opinion%20Editorials/2011/April/4%20o/The%20New%20Imperialism,%20China%20in%20Angola%20By%20Rafael%20Marques%20de%20Morais.htm

http://www.leftcom.org/en/articles/2008-09-01/chinese-imperialism-a-new-force-in-africa

http://www.leftcom.org/en/articles/2006-10-01/behind-the-smell-of-blood-in-darfur-lie-imperialist-interests

Jeg kunne finde mange mange mange flere - og jeg vil da nok vende tilbage når jeg har fundet dem jeg læste for nogle år siden, men lige nu har jeg kun nogle få minutter til det her. De her er på ingen måde de bedste links - men du kan evt. selv søge videre, hvis du er interesseret. Ellers må du vente.. :-)

14
21. april 2011 kl. 17:50

Nicolai,

Jeg kender til både kinesisk kultur, folkesjæl og historie. Jeg var blot interesseret i, hvor du havde din holdning fra.

Jeg kan da fortælle dig, sagen er knap så sort/hvid, som den fremstilles. At ondskab ligefrem skulle drive kineseren fremad, er nyt for mig. Det har jeg dog alligevel ikke hørt før - men hvad, man skal jo høre meget for at ørerne falder af.

Der er som regel to sider af en sag. Forhold omkring Kina og kinesisk kultur bliver i Vesten forstået, fortolket og beskrevet ud fra en traditionel vestlig opfattelse. Man kan sige, kulturimperialismen er ikke ensidig. Husk, du ser tingene fra "de GODES side".

Vh Carsten

16
22. april 2011 kl. 11:28

Jeg tror også at man skal tænke på kilden hvor de udtagelser kommer fra. Det er jo set før at USA har kommet med intel der måske ikke er helt korrekt, hvis det tjener deres formål.

Jeg gætter bare på at i disse nedskæringstider i USA, så er der mange områder i det amerikanske militær der gerne vil se ud som om de skal bruge flere penge. Hvis nu de siger at Kina har overtaget deres net, så er politikerne nok mere villige til at udbetale flere penge til dem.

Hvis du spiller din PS3 i langtid nok, så bliver Kinas økonomi også viklet mere ind i den globale økonomi, og den "normale" kineser vil bare have bedre levestandart, og det opnås med fred og mere international økonomi.

Der sker noget med magtbalancen, hvorfor skal over 1 bill mennesker ikke også have noget at sige?

17
25. april 2011 kl. 11:05

usa har spioneret mod alle i europa det kom også frem ved airbus fabrikken hvor usa havde lokket sig på telefoner på møder for at boieng skulle få de ordre som airbus havse set sig varme på og boieng stjal ordrene. nu er usa fallit og skal lægge fokus på noget som de har drevet med de sidste 70,år. indrøm bare kina og rusland er de nye herskere i verden

18
25. april 2011 kl. 23:36

Så din logik er, at fordi USA har gjort det, er det ok at Kina og Rusland nu gør det? Sær logik i mine øjne...?