Cyberangreb på Danmark vil ikke overraske minister: »Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse«

17. januar 2022 kl. 09:1911
Cyberangreb på Danmark vil ikke overraske minister: »Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse«
Illustration: EU .
Efter længere tids spændinger mellem Rusland, Ukraine og Vesten forholder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sig til cybertruslen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ukraine blev fredag ramt af et cyberangreb, der lukkede flere ministeriers hjemmesider. I den kommende tid kan det samme blive en realitet for Danmark og andre Nato-lande - det vil i hvert fald ikke overraske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hvis Danmark udsættes for cyberangreb, siger han til Politiken søndag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse, hvor det ikke som i gamle dage var to hære, der står over for hinanden på slagmarken. Moderne krig inddrager cyberangreb, falske flag og en bølge af misformation, der skal undergrave vores demokratier. Jeg vil overhovedet ikke blive overrasket, hvis vi ser den slags i den kommende tid,« siger Jeppe Kofod til Politiken.

Årsagen til de aktuelle spændinger mellem Vesten og Rusland er, at sidstnævnte vil have en garanti for, at Nato ikke udvider mod øst, og at USA trækker sine atomvåben i Europa tilbage.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
19. januar 2022 kl. 09:36

Ud af de 179 på tinge opfatter ca. 160 IT som en variant af sort magi og de har ikke skyggen af forståelse for teknologiens evner og begrænsninger.

Det er jeg slet ikke enig i.

Man skal passe på med at tro at ens eget område er det vigtigste i verden. Hvor mange ignoranter har vi i folketinget når det omhandler vandforsyning, vira, olieudvinding, bankvirksomhed, forsikringsvirksomhed, arkitektur, etc.? Eller blot kunst – et kig på de socialdemokratiske rædsler rundt om i byerne eller venstres rundkørselkunst i provinsflækker viser hvor skidt det står til.

Folketinget består af folket. Ministre er af folket - i praksis valgt af folkets ting. Der hvor kæden falder af er når folketingsmedlemmer og i særklasse ministre ikke lytter, ikke er nysgerrige og/eller ikke lærer når de bliver bibragt ny information. Et godt eksempler her på er vores håbløse og landskadelige forsvarsminister.

https://www.bt.dk/politik/medarbejderne-flygter-fra-barske-bramsen-hun-er-meget-vanskelig-at-arbejde-for

10
18. januar 2022 kl. 13:38

Ikke bare er vi sårbare, fordi IT er mere integreret i samfundsfunktionerne, men også fordi i vores åbne samfund, er det lettere for 5 kolonnefolk at inficere vores IT systemer. Vi er systematisk bagud på point!

8
18. januar 2022 kl. 11:34

Jeg skal ærligt erkende at jeg synes vi har en forfærdelig regering. Men alligevel og en gang til for prins Knud: Det er ikke meningen at regeringen skal bestå af fageksperter - den slags har vi embedsmænd til. Udenrigsministeren kommunikerer til folket – ikke til en flok IT eksperter.

For den brede befolkning er cyberkrig nyt. For 20 år siden eksisterede det i praksis ikke. Det er vigtigt at politikere italesætter den virkelighed vi lever i – herunder at de italesætter når truslen mod Danmark og vores allierede ændrer sig. Befolkningen har kendt til konventionel krigsførelse i årevis. Vi kender noget til atomar og kemisk krigsførelse. Biologisk krigsførelse er nok på grænsen af hvad folk kan forestille sig. Og cyberkrig … det synes for de fleste meget fjernt.

Der hvor udenrigsministeren rammer nogenlunde indenfor skiven er når han italesætter cyberkrig som sammenligneligt med konventionel krig. Det er vigtigt at folk forstår at det ikke nødvendigvis blot er en flok scriptkiddies. At cyberkrig kan målrettes og at det kan være meget ødelæggende. Det ville være klart hvis regeringen var mere eksplicit på dette område. Det ville også være rart hvis regeringen forklarede klart hvorfor cyberkrig er så tillokkende for Rusland, Kina, m.fl. Det er det naturligvis fordi det kan bruges til assymetrisk krigsførelse: de højteknologiske vestlige samfund kan rammes hårdere end mindre højteknologiske samfund.

Der hvor regeringen fejler er når det handler om at beskytte danskerne. De latterlige tiltag der er kommet indtil nu på cybersikkerhedsfronten efterlader Danmark pivåbent. Det er som om det heller ikke rigtigt er gået op for regeringen at det danske samfund stopper med at fungere hvis nogen sætter effektiv cyberkrig i gang. At det kan ødelægge virksomheder, infrastruktur, kommunikationssystemer, den offentlige forvaltning, etc. hvis en modstander vælger at gå all in med alle de tricks de har i skuffen.

Danmark er uhyggeligt sårbart overfor cyberkrig. Hvis Ukraine tragedien udvikler sig til at omhandle resten af Europa så kan der blive koldt og mørkt i stuerne og på arbejdspladserne.

Nørderne havde taget slips på i stedet for hvide sokker, så havde vi været advaret...

Høh … jeg trak på smilebåndet over den med de hvide sokker. Der hvor vores landsskadelige og forhåbentligt snart forhenværende forsvarsminister viste sit mangel på intellekt var da hun forsøgte at belære IT eksperterne om at man godt kunne lave anonyme sikre elektroniske valg …

7
18. januar 2022 kl. 10:29

Nørderne havde taget slips på i stedet for hvide sokker, så havde vi været advaret...

6
18. januar 2022 kl. 09:08

Mht. "Cyber-angrebet" på Ukraine;

Never attribute to global superpowers, what can perfectly explained by script-kiddies.

For hvis barnagtige hjemmeside-defacements og legetøjs-droner er hvad "fjenden" formår. Og Stuxnet og MQ-1 Predators er hvad "vi" kan diske op med, er der sandeligt ikke så meget at være bange for.

Kun trist at vi ikke kan få valgt gode fagfolk ind på Borgen. Ministeren har kun sin MPA (Master of Public Administration), der jo som djøf-klubben etc. er til gold 1900-tals kontorchefnusseri, og ikke du'r det fjerneste ifm. nutidens militær, teknik og naturvidenskab.

Helt enig. Bortset fra at det jo er et perfekt ansvars-fraskrivelses-værktøj. Bemærk hvorledes et enigt folketing vedtog ekstrem invasiv predictive-policing skatteopkrævningsværktøjer, bogstaveligt talt i ly af natten.

Hvorefter it-ordførere fra samtlige partier (som vi har set før i lignende situationer) laver kø ved håndvasken mens de med store bambi-øjne fortæller pressen, at Hov... De er overraskede over indholdet og ikke rigtigt ikke vidste hvad de stemte ja til og hvor omfangsrigt det var.

5
18. januar 2022 kl. 03:49

Ny ?
"»Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse, hvor det ikke som i gamle dage var to hære, der står over for hinanden på slagmarken. Moderne krig inddrager cyberangreb, falske flag og en bølge af misformation

Så så.. manden er jo blot en af de 179 folkevalgte it-analfabeter på Borgen, så at han blotlægger sin uvidenhed er jo kun at forvente - ”Hvad forstår bønder sig på agurkesalat?” ;)

Kun trist at vi ikke kan få valgt gode fagfolk ind på Borgen. Ministeren har kun sin MPA (Master of Public Administration), der jo som djøf-klubben etc. er til gold 1900-tals kontorchefnusseri, og ikke du'r det fjerneste ifm. nutidens militær, teknik og naturvidenskab.

4
17. januar 2022 kl. 21:34

Ny ?

"»Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse, hvor det ikke som i gamle dage var to hære, der står over for hinanden på slagmarken. Moderne krig inddrager cyberangreb, falske flag og en bølge af misformation, der skal undergrave vores demokratier. "

Adolf Hitlers melding den 1. september 1939 for præcis 80 år siden var ikke overraskende baseret på en løgn. Den tyske krigsmaskine var for længst kørt i stilling til Operation Weiß, og der Führer havde kun ventet på, at fingerede polske oprørsgrupper kunne få det tyske overfald på Polen til at ligne selvforsvar

  • et Rusland der angriber fra Rygen
3
17. januar 2022 kl. 14:02

Måske man burde overveje IKKE at køre sikkerhedsforretninger på betaversioner af styresystemer (WIN10, cloud) OG lade være med at føre valgkampe på obskure, sociale medier....??!!

2
17. januar 2022 kl. 13:36

Når nu man er bange for et hacker angreb, så må det betyde at man ved, at der er steder man ikke har styr på.

Den data-samkørings-iver politikerne har virker meget i modstrid med den her udtalelse.

1
17. januar 2022 kl. 12:05

Nu når vi alligevel taler om hacking som værende nyeste skud på stammen inden for moderne krigsførsel (selvom det har stået på lige siden afslutningen af den sidste verdenskrig for fuld skrue) hvad så med snakken om biologiske våben - er det slet ikke et aktuelt emne at drøfte her i det 21 århundrede?!