CVR-hackere forpurrede styrelses guldæg: Datasalg har fortjeneste på 60 procent

26. august 2011 kl. 06:594
Kun betalingsvillighed og grådighed sætter grænsen for, hvad Erhvervs- og Selskabsstyrelsens datamonopol kan tjene på at stille offentlige data til rådighed, mener interesseorganisation for offentlig åbenhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Økonomi- og Erhvervsministeriet regnede sig i 2010 frem til, at indtægterne fra cvr.dk var på 840.000 kroner i abonnementsperioden, mens omkostningerne kun var 340.000 kroner. Altså var der tale om et overskud på en halv million kroner, hvilket giver styrelsen en indtægt på 60 øre, hver gang, der er solgt data for en krone.

I 2010 traf ombudsmanden en beslutning om, at CVR godt må tjene penge på deres register, fordi indsamlingen af data er led i “en delvist indtægtsfinansieret produktionsvirksomhed”.

Det skal forstås således, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsens generelle aktiviteter må dækkes af indtægter, og at disse indtægter kan være med til at dække det, der er styrelsens opgave som myndighed. Det var Åbenhedstinget, et netværk under den journalistiske efteruddannelsesinstitution Update, der kørte en retssag om, hvorvidt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen må tjene penge på dataene.

»I princippet stiller således kun betalingsvillighed og grådighed grænser for, hvad styrelsen kan opkræve på sin monopolvirksomhed,« konkluderer Åbenhedstinget på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Journalist Nils Mulvad, lektor på Journalisthøjskolen samt partner i analysevirksomheden Kaas & Mulvad Aps mener, at lukketheden og hemmeligholdelse af data, i hvert fald for folk, der ikke er født med en guldske i munden, er en farlig glidebane:

»Sådan som lovgivningen er, har de lov til det. Vi regnede med, at det var et brud på videresalg af data, men reglerne er udformet således, at det er lovligt,« siger han til Version2 og fortsætter:

»Det her er en af de største blokeringer af brug af data i Danmark, fordi cvr-nummeret bruges så mange steder, og det hæmmer medierne i at bringe oplysninger om nye virksomheder.«

Det er stadig tilladt for enkeltpersoner at slå op på styrelsens hjemmeside uden at skulle betale, men de må kunne foretage op til 250 enkeltopslag inden for fire timer, og de må ikke bruge maskiner eller foretage en omfattende systematisk indsamling af data. Enhver form for brug af crawling, scraping og robotter er således forbudt i en bekendtgørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det koster 60.000 kroner om året at trække store mængder data fra dem. Det er der mange medier og enkeltpersoner, der ikke har råd til. Det svarer til, at jeg siger, at man godt må interviewe mig, men at man skal møde op personligt på mit kontor hver gang.«

Version2 vil gerne i kontakt med personer, der kender til baggrunden for, at CVR's data blev lagt på the Pirate Bay.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
27. august 2011 kl. 01:53

Uddrag fra ovennævnte torrent:

"This data is made freely available because it is wrong for the Danish government to require citizens to provide data for government databases, then use taxpayer money to gather, collate and store that data, only to ask citizens to pay if they want access to that same information from the the government."

3
26. august 2011 kl. 12:01

Der er INTET af det der er lækket man skal betale for at få adgang til. Altså har E&S ikke lidt noget egentlig tab i form af mistede indtægter.

2
26. august 2011 kl. 09:06

Så muligvis 840.000 i årlig indtægt på direkte abonnementer, men mere spændende er de millioner der kommer fra videreformidlignsaftaler.

1
26. august 2011 kl. 08:59

"Økonomi- og Erhvervsministeriet regnede sig i 2010 frem til, at indtægterne fra cvr.dk var på 840.000 kroner i abonnementsperioden, mens omkostningerne kun var 340.000 kroner."

De tal er helt sikkert ikke korrekte, da jeg tidligere har undersøgt hvad det ville koste at lave en 'slå firma op type-ahead' funktionalitet baseret på cvr-data.

Fejlfrie opslag ville spare tid, tastefejl og manuel vedligeholdelse af danske virksomheders kunde- og leverandørkartoteker. Disse ydelser leveres i dag gennem f.eks. kreditoplysningesbureauer.

Prisen for at komme igang med at udbyde/videreformidle alle danske virksomhedsadresser endte på 2.6 million. Da jeg var i kontakt med EogS for at oplyste de desuden at EogS skulle finansiere sig selv, bl.a. ved salg af cvr-data.

Beløbet på 840.000 er altså kun en brøkdel af indtægterne. Faktor 10 er et mere realistisk niveau.