Cuba blokerer sms’er, der indeholder ord som 'menneskerettigheder'

Illustration: volkovslava/Bigstock
Den cubanske befolkning er censureret i deres brug af 30 nøgleord såsom demokrati, menneskerettigheder og hungersnød over sms, viser ny uafhængig rapport.

Ordforrådet forsøges indskrænket i Cuba, i hvert fald når det gælder sms’er.

I en undersøgende rapport fra den cubanske blogger Yoani Sanchez og journalist Reinaldo Escobar fremgår det, at sms’er, der eksempelvis indeholder de spanske ord for demokrati, sultestrejke og menneskerettigheder, ikke kommer frem til deres modtagere, skriver Reuters. Det samme gælder beskeder med navne på enkelte systemkritikere såsom Somos Mas, der er en oppositionsgruppe, som har hjulpet med tilblivelsen af rapporten.

»Vi har længe haft den mistanke, at vores beskeder forsvandt, fordi udbyderen er så inkompetent. Vi besluttede os for at teste med ord, som regeringen ikke brød sig om. Vi opdagede, at ikke bare vi, men hele landet bliver censureret,« fortæller Eliecer Avila, formand for Somos Mas’ ungdomsgruppe, til Reuters.

Læs også: Cuba får sit første offentlige wifi-hotspot

Ifølge Eliecer Avila er der tale om i alt 30 nøgleord, der udløser en blokering af beskeder

Reuters har efterfølgende efterprøvet Eliecer Avilas, Yoani Sanchez’ og Reinaldo Escobars påstand og forsøgt at sende beskeder med de omtalte ord. Beskederne nåede som ventet ikke frem.

I Cuba har statens telekommunikationsselskab, ETECSA, monopol. Cuba er i det hele taget tilbagestående på området. Indtil 2008 var det en særskilt ret for embedsmænd i regeringen, cubanere med job i udenlandske firmaer og udlændinge. Wifi blev først indført sidste år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere