CSC vinder over Prosa i Arbejdsretten: Nu er overenskomsten tabt

Prosa har tabt sagen mod CSC om retten til overenskomst. CSC kan nu flytte alle de Prosa-ansatte over på en ny HK-overenskomst.

Slaget er måske helt tabt for Prosa, som torsdag eftermiddag led et stort nederlag i den langvarige konflikt mod CSC.

Arbejdsretten gav nemlig CSC ret i, at firmaet nu kan droppe overenskomsten med Prosa.

CSC bekendtgjorde i slutningen af maj, at man ikke længere så nogen fremtid i at forhandle videre med Prosa, efter to år uden noget gennembrud. CSC betragtede sig nu for frigjort af overenskomsten med Prosa, lød det.

Den melding sendte Prosa straks en tur forbi Arbejdsretten, og efter behandling af sagen i sidste uge, kunne retten nu en uge efter komme med en dom.

Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen er rystet over, at en arbejdsgiver først kan bruge den indgåede fredsaftale til at få en "blød" konflikt, der i realiteten ikke gør ondt, og derefter - når fredsaftalen bliver opsagt - få lov til at bruge det som argument for, at man ikke kan komme videre i forhandlingerne.

Efter hvad Version2 erfarer, fortsætter strejken ufortrødent. »Penge er ikke noget problem,« siger Hanne Lykke Jespersen.

Hun oplyser videre, at Prosas medlemmer i morgen på et møde i Valbyhallen skal tage stilling til, hvad der nu skal ske. Medlemmerne skal tage stilling til CSC's tilbud om en ny overenskomst, og takker de nej, er de fyret med syv måneders opsigelse. Med mindre altså Prosa får held til at få gang i forhandlingerne med CSC igen, hvilket CSC dog udadtil har været meget afvisende over for.

Endelig fremgik det af dagens domsafsigelse, at begge de to afdelinger af Prosa, også kaldet klubber, der er involveret i konflikten nu, har tabt.

Redigeret 15.03: En misvisende sætning om de lockoutede medarbejdere er fjernet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Skytte Hansen

De ansatte på Prosa-overenskomst bliver tilbudt at fortsætte ansættelsen på andre vilkår (jeg mener det er noget HK-gruppe-overenskomst?).

Hvis de vælger at tage imod det, kan de fortsætte.

Hvis ikke, bliver de opsagt.

Det er sådan, jeg har forstået sagen?

 • 19
 • 1
#4 Jan Wiberg

Det er ihvertfald ret tydeligt at PROSA er blevet played fra starten af. Igen uden at have sympati for PROSA/CSC, så er det totalt umulige vilkår at kæmpe under - CSC kunne lock-out'e fra starten af og måtte træne vikarer op, mens PROSA pænt må vente og så blive vist porten når det passer CSC.

 • 15
 • 4
#6 Albert Jensen

Man må konstatere, at arbejdsretten gennem stort set hele dette forløb har været i lommen på CSC. Den enkelte afgørelse der gik CSC imod, ignorerede virksomheden bare - uden konsekvenser. Med dagens afgørelse har Arbejdsretten til gengæld kørt sig selv ud på et sidespor, for uden overenskomst har den ikke længere nogen funktion. Nu er det kun strejker og blokader af CSC der tæller.

 • 20
 • 19
#7 Jonas Hansen

har da heldigvis fået brugt en stor del af medlemmernes penge, så nu kan de som vælger at blive arbejdsløse eller forsætte under normale og mere rimelige vilkår pænt betale for at fylde tanken op igen til næste gang de skal tabe en sag

 • 10
 • 25
#8 Peter Makholm Blogger

Lad os lige træde et skridt tilbage. Retten har afgjort at en overenskomst ikke er uopsigelig fra arbejdsgivers side og at CSC har været berettiget til at opsige aftalen på den måde de har gjort.

Er der nogen der er uenige i den første del?

Anden del kan man så dikskutere. Men når overenskomstperioden er overskredet med to år og det stadigvæk ikke kan lykkes at genforhandle aftalen, så er det efter min mening berettiget, dog uden halt at vide hvor lang tid jeg mener at sådan noget bør varsles.

 • 24
 • 5
#9 Deleted User

CSC har kun vundet hvis de kan få medarbejderne til at acceptere den nye overenskomst, ellers står de overfor at skulle fyre dem under de nuværende opsigelsesvilkår.

Hver enkelt CSC-medarbejder kan jo kræve at få mere end HK-overenskomsten for at blive, eller helt droppe forhandlingen og bare finde et nyt job.

 • 14
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Varslet bør selvfølgelig mindst være det normalt aftale opsigelsesvarsel. Og da der ikke er tale om opsigelser på grund af overtallighed, så følger den tidligere overenskomst Funktionærlovens regler (+ en måned, da CSC ligeledes kræver en måneds længere opsigelse (Funktionæloven §2 stk 6)).

Dermed de 'typisk 7 måneder' den anden artikel nævner.

Så alt i alt mener jeg faktisk at det jeg har læst om Arbejdsrettens afgørelse virker objektivt set fornuftigt.

 • 8
 • 2
#11 Martin Poulsen

"har da heldigvis fået brugt en stor del af medlemmernes penge, så nu kan de som vælger at blive arbejdsløse eller forsætte under normale og mere rimelige vilkår pænt betale for at fylde tanken op igen til næste gang de skal tabe en sag"

Hvis ikke PROSA skulle bruge medlemmernes penge i medlemmernes interesse, hvad skulle de så?

Hvilke vilkår mener du har været unormale og urimelige?

Vil du ikke være så venlig at lægge dit eget ansættelseforhold frem - så skal jeg hurtigt blande mig i det og vurdere om det er "unormalt" og "uretfærdigt".

(og nej, jeg har intet med PROSA eller CSC at gøre)

 • 11
 • 3
#12 Steen Petersen

Ja, det er sådan HK Privat arbejder. Jeg var med i en gruppe, der kom fra DM-data og en overenskomst med Finansforbundet til IBM, hvor overnskomster ikke er velset medmindre de er stort set værdiløse. Sådanne overenskomster stiller HK Privat til rådighed for amerikanerne. Det kom så vidt, at HK Privat standsede medarbejderne på vej ind på Prøvensvej og delte pamfletter ud og svinede Finansforbundet til. Heldigvis fik vi dannet "Den faglige personaleforening i IBM" og lavet en lokalaftale, der ganske vist ikke er en overenskomst, men som med massiv støtte fra Finansforbundet kom til at ligne Finansforbundets overenskomst temmelig meget. Prisen var, at dem, der tilsluttede sig lokalaftalen, samtidig gav afkald på personlig bonus. Det gjorde de fleste gerne, og set i bakspejlet var det nok temmelig klogt.

 • 4
 • 1
#13 Steen Petersen

Overenskomsten diskuteres op ad stolper og ned ad vægge, men er der nogen, der kender den faktiske ordlyd? Jeg kunne godt have en mistanke om, at overenskomsten er formuleret således, at såfremt en ny aftale ikke indgås, løber den gamle videre. Det er hvad jeg hører "på vandrørene". Forløbet synes at understøtte denne antagelse. HVIS det er rigtigt, så har arbejdsretten frigjort CSC fra en juridisk forpligtelse, og det betyder, at hvis en virksomhed indgår en aftale den senere finder ufordelagtig, kan virksomheden få aftalen annulleret i retten.

 • 3
 • 1
#14 Martin Kofoed

Bare vent, til det bliver jeres tur...

Stop nu med dommedagsprofetierne. Det er PROSA, der er taberne her - ikke alle medarbejderne. Faktisk skal det nok vise sig, at langt de fleste kommer fint igennem på den anden side.

CSC havde et behov for at tilnærme sine kontrakter hen mod markedsgennemsnittet. Det ville PROSA ikke i tilstrækkelig grad hjælpe til med, og så kan man jo opsige overenskomsten. Det har arbejdsretten også sagt OK til i går. Og ja, der har været GODE kontrakter hos CSC, se bare opsigelsesperioden, så det vil da sikkert føles mindre rart afhængig af, hvor priviligeret man har været (primært styret af ancienitet, så vidt jeg ved?). Men helt ærligt - husk lige at tænke på alternativet til at gøre butikken konkurrencedygtig, bare fordi nogle få old-timers skulle opretholde en alt for priviligeret status. Skulle den nyansatte sætte sin stilling ind på at opretholde disse goder, uagtet at de sikkert alligevel ville være væk, når han/hun selv nåede samme ancienitet? Skulle CSC blive ved med at tage ågerpriser hos staten (vores alles penge), for at kunne honorere PROSAs stadigt stigende krav?

På sigt bliver det her godt for CSC, CSC's kunder og langt de fleste af CSC's ansatte.

Men jeg vil gerne gentage: PROSA er gårsdagens helt store tabere. Man kunne håbe på lidt selvransagelse efterfølgende, selv om jeg tvivler. Jeg vil ikke engang sige, at PROSA har "sejret ad helvede til", de har bare dummet sig. CSC har heller ikke spillet uden bluf, men de endte altså med den bedste hånd.

 • 7
 • 5
#15 Jakob Damkjær

Hvad får dig til at tro at CSC ikke vil forsætte ta ågerpriser hos staten nu de har fået knægtet prosa ?

Man har ikke brug for dommedagsprofeter på dommedag.

Men du har det her er et klart win for CSCs aktie ejere der vil tjene endnu mere obskønt mange penge.

Selvrangsagelse hos PROSA ? har du røget svampe ? Det PROSA skal gøre nu er at lave så meget rod i det for CSC som de overhovdet muligt kan. Få blokaden og demonstrationerne til at vare så længe som de kan og få sympatistreker. Bare for at gøre det til en poison pill i alle fremtidige forhandlinger så virksomhederne kan lære at der er konsekvenser ved at fucke fagforeningerne.

For når virksomhederne spiller hardball så er at krybe pivende tilbage i hulen og kastrere sig selv men en sten IKKE svaret, det rigtige svar er at få virksomheden til bitterligt at fortryde at de ikke fandt en forhandlingsløsning.

mvh Jakob

 • 3
 • 11
#17 Martin Kofoed

Bare for at gøre det til en poison pill i alle fremtidige forhandlinger så virksomhederne kan lære at der er konsekvenser ved at fucke fagforeningerne.

Det lyder mere som en "poison pill" for landet som helhed. En arbejdskamp uden virksomheder at kæmpe imod.

Jeg tror stadig på IT-branchen som et sted for logisk tænkende, innovative, hårdtarbejdende og kreative sjæle. Desværre er det åbenbart ikke lige dén profil, der har råbt højst i denne sag. Kom nu ind i det 21. århundrede, venner ...

 • 10
 • 2
#18 Jesper Skytte Hansen

... det rigtige svar er at få virksomheden til bitterligt at fortryde at de ikke fandt en forhandlingsløsning

Dermed sagt, at alle virksomheder bare skal danse efter fagforeningernes piber, kaste sig på ryggen og opfylde alle krav, fagforeningerne lægger frem? Så vidt jeg er informeret, skal der to parter til at finde en forhandlingsløsning, så at lægge skylden 100% på CSCs skuldre er nok at strække den lige langt nok.

 • 8
 • 1
#19 Peter Christensen

Jeg er nu ikke enig i din læsning. Som jeg ser det siger Arbejdsretten, at det er PROSA's egen skyld, at de på forhånd har afskrevet sig et konfliktvåben via fredsaftale, og at de dermed har opbrugt deres berettigede konfliktvåben nu. Konsekvensen er derfor langsigtet: at være flink overfor arbejdsgiveren med at lave en fredsaftale er reelt at afskrive sig sin overenskomst.

 • 0
 • 2
#20 Jesper Larsen

"...at være flink overfor arbejdsgiveren med at lave en fredsaftale er reelt at afskrive sig sin overenskomst."

Helt enig. En anden lære er, at man ikke skal indbygge elementer i en overenskomst der giver incitamenter for arbejdsgiveren til at tage en hård konflikt på et senere tidspunkt. Et eksempel er tryghedsaftalen der jo basalt set går ud på at udskyde en del af lønnen til et senere tidspunkt hvor virksomheden er i knibe og skal fyre. Og når man nu ved, at en arbejdsgiver kan løse sig fra en overenskomst ved at konflikte i stedet er det måske ikke det smarteste at gøre. Det samme gælder i øvrigt andre tiltag der gør, at bl.a. lønnen ikke følger den enkelte medarbejders produktivitet, som f.eks. anciennitetsløntrin.

Så der er som jeg ser det tre ting at lære af denne konflikt:

1) Ingen fredsaftale

2) Aflønning så tæt på individuelle kvalifikationer som muligt

3) Aflønning på Jorden og ikke i Himlen - altså få den løn du er værd nu og lad være med at lade dig spise af med løfter om belønning i fremtiden

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere