CSC-veteran: CSC skulle have fyret med det samme

I over ni måneder har de ansatte på CSC gået og ventet på fyringsrunden. Hvorfor tog CSC ikke bare hugget med det samme, lyder det fra Prosas tidligere tillidsmand på CSC.

Da fagforeningen Prosa tabte kampen med CSC i juni 2011 og mistede overenskomsten, lovede CSC de ansatte, at ingen ville blive fyret før tidligst 1. april 2012.

Men den udstrakte hånd fra firmaet har faktisk ikke kun været positiv, lyder det fra Jens Axel Hansen, der har arbejdet i firmaet siden 1978 og har været tillidsmand for Prosa-medlemmerne, indtil overenskomsten røg.

»Det havde været bedre for firmaet, hvis man var begyndt nedskæringerne med det samme efter konflikten. Vi har jo godt vidst, at vi var adskillige mennesker for mange, og det har været en stor udskrivning for CSC at have så mange gående uden arbejde siden da,« siger Jens Axel Hansen til Version2.

Læs også: Analyse: Derfor skærer CSC så hårdt i medarbejderstaben nu

Han vurderer, at 200-300 medarbejdere hos CSC har været ’på bænken’ i den periode, altså ikke haft reelle opgaver at kaste sig over. I stedet går tiden med små interne opgaver og uddannelse.

»Der har ikke været nok arbejde her i lang tid, og det har hvilet som en byrde over firmaet. Alle kan se, at man ikke kan drive en virksomhed med 200-300 ansatte, som ikke har noget at lave og som ikke skaber indtjening. Det eneste, der kunne have reddet os for fyringer, var nye, store opgaver,« siger den tidligere tillidsmand.

I stedet er det gået omvendt. Store og hidtil trofaste kunder som TDC og Berlingske Media har sagt farvel til CSC, og også ISS er på vej væk.

Sammenklumpningen af fyringer, så cirka 350 skal fyres blandt de 2.500 danske CSC-ansatte, skyldes også CSC-ledelsens strategi om at få afskaffet tryghedsaftalen, der giver de ansatte en gunstig fratrædelsesordning på op til 22 måneder. Det tog sammenlagt to års forhandlinger, et halvt års konflikt og så ni måneders overgang før den store fyringsrunde faldt. Og faktisk har planen været undervejs i fem år.

Læs også: CSC har arbejdet 5 år på fyringer

I stedet for den fremgangsmåde skulle CSC hellere have tilpasset arbejdsstyrken løbende, mener Jens Axel Hansen.

»Vi lavede i sin tid tryghedsaftalen, så man kunne fyre uden de store problemer. Men hvis man ikke gør det løbende, men samler i store puljer, bliver det dyrt. Så går en stor gruppe medarbejdere i lang tid og har ikke opgaver,« forklarer han.

Siden konflikten har de kommende fyringer hængt over de ansatte, og især de flere hundrede, som ikke havde noget at rive i. Derfor ville hurtigere fyringer også have været bedre for de ansatte, mener Jens Axel Hansen.

»For nogle har det handlet om at blive så længe, man kunne, og få de penge med. Men for andre har det været en belastning at gå så længe uden opgaver. Og vi skal også tænke på medarbejderne, som bliver tilbage og firmaets overlevelse,« siger han.

Fyringsrunden blev varslet onsdag morgen, men først engang før 1. juni vil der blive sat navne på dem, der mister jobbet. Stemningen hos CSC er en lidt mærkelig blanding af forløsning og frygt, efter det lange og opslidende tilløb.

»For mange er det en lettelse, at fyringerne kommer nu. Men det er klart, at det også er en belastning for alle, indtil der er sat navne på. Dem, som ikke er i arbejde, ved godt, at de er de mest udsatte. Men det betyder ikke, at de alle sammen ryger. Vi arbejder også på at begrænse antallet og at bruge frivillige ordninger, så antallet, der skal peges på, kommer ned,« siger Jens Axel Hansen, der stadig repræsenterer Prosa-medlemmerne i CSC’s samarbejdsudvalg, selvom han ikke længere er tillidsmand.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads Bendixen

Det er 9 måneder siden aftalen blev indgået. Med yderligere 9 måneders fratrædelse, giver det 18 måneder, mod de 22 måneder i den tidligere aftale. Læg dertil den tid der er brugt inden aftalen blev underskrevet, den dårlige stemning det eftersigende gav undervejs. Er det så den rette beslutning?

Og: http://www.version2.dk/artikel/csc-direktoer-i-december-ingen-planer-om-... Han er jo fuld af løgn og alle ved det.

 • 2
 • 3
#3 Ole Andersen

Et stor antal af de kommende fyrede har stadig fratrædelsesordninger der langt overstiger 9 måneders løn, så ovenstående regnestykke passer på ingen måde. Det havde ved vist været klogt løbende at have tilpasset organisationen til mængden af arbejde, og samtidig have undgået den altødelæggende konflikt. Kunderne og opgaverne er jo forsvundet hurtigere end dug for solen det seneste år.

 • 3
 • 0
#4 Hans Schou

Hvis tryghedsaftalen er væk nu er der vel en ret stor besparelse for CSC ved først at fyre folk nu...

Som jeg forstår det, har konflikten varet flere år, og på det tidspunkt hvor strejken udbrød, var også privilegierne udløbet.

Ansættelse efter funktionærloven foreskriver at man har max 6 måneders varsel. Det sker ved omkring 10 års ansættelse, se §2 stk 3: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=123029#Par2_Stk3

Hvor langt bør et varsel egentlig være? Hvor lang tid skal en arbejdsgiver have en umotiveret medarbejder gående, og betale ham?

20 måneder? Jeg syntes det er i overkanten. En opsagt medarbejder der bliver hængende næsten 2 år, har det selv ikke særlig godt på arbejdspladsen.

 • 0
 • 1
#5 Deleted User

CSC har allerede for 3-4 år siden vidst at de skulle af med de medarbejdere men de ville ikke betale de op til 23 måneders løn. Nu har de så måttet give dem løn i 3-4 år, tage en kæmpe konflikt der har kostet på kunde siden og nu skal de så af med et sted mellem 11 og 20 måneders løn til 450 medarbejdere. Det er meget muligt at de nu har fået markedskonforme overenskomster men det er saftsuseme en dyr måde de har valgt at få det på, det kommer da mindst til at tage 7-8 år før den handel går i 0

 • 2
 • 0
#7 Bo Rudbeck

Der er 2 CSC overenskomster. En for Driftdelen som de købte af DCM, som i sin tid købte driftdelen af Datacentralen og så programmør siden som blev ved med at køre hos datacentralen til CSC købte begge dele. På grund af ejerforholdene har der været 2 overenskomster og det er kun den gældende for driften der har været i spil, de andre har stadig deres på det "tørre"

 • 1
 • 0
#8 Deleted User

langt de fleste har så stor anciennitet, at de selv med de nye overenskomster vil ende med mellem 11 og 20 måneders fratrædelse. Det er helt katastrofalt at man har en ledelse der er så fokuseret på det regnskabsår man er i at man ikke allerede for 3-4 år siden betalte de op til 23 måneders løn for at fyre de overflødige. Den løsning de har valgt nu er jo helt i skoven. først giver man folk løn 3-4 år og så fyrer man med en fratrædelse der for mange er næsten ligeså stor, de må have mange penge derovre i US

 • 1
 • 0
#9 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hmm 2 overenskomster. Så vidt jeg er orienteret er der mere end 2. Men dem der ikke længere har lange opsigelsesvarsler er dem der før i tiden var på Prosa overenskomst, og det har ikke noget med drift/programmør skel at gøre. Det er rent, det fagforbund, men har været organiseret hos, der gør forskellen. Prosa folket fik vist tilbuddet om en ny Samdata lignende overenskomst, eller også måtte de finde sig andet arbejde (jeg er ikke sikker, men mener det blev enden på konflikten sidste år). Så derfor kan der da godt være nogle som sidder tilbage med super overenskomster, men dem konflikten handlede om med de 23 mdr. løn efter op sigelse, som var organiseret hos Prosa, har da ifølge hvad der findes af materiale i pressen ikke længere disse vilkår.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere