CSC snød indisk it-medarbejder i Danmark for løn

En inder, der skulle arbejde for CSC Danmark, fik kun halvt så meget i løn som aftalt. Da han klagede, blev han fyret og skulle betale 36.000 kroner i bøde.

CSC Danmark brød en klar aftale om lønnen og betalte kun det halve. Sådan lyder det fra inderen Akhilesh Thakur, der ankom til Danmark i juli sidste år, efter at have skrevet under på en kontrakt om et halvt års arbejde i Danmark for CSC.

Men da han skulle have sin løn udbetalt, fik han kun 285 kroner i diæter om dagen i stedet for de 550 kroner, der var aftalen. Det fortæller Orientering på DR P1.

CSC Danmark har tidligere været i søgelyset for ikke at leve op til reglerne for, hvornår man må have udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Firmaet forklarede, at inderne, der bliver udsendt fra CSC i Indien, får deres indiske løn, logi og rengøring samt 285 kroner om dagen i diæter. Det skulle tilsammen give de 31.250 kroner om måneden, som reglerne kræver.

Men regnestykket går kun op, fordi værdien af at leje en toværelses lejlighed sættes til over 11.000 kroner, samt ved at indregne værdien af den skat, inderne ikke betaler. Dermed svarer de 285 kroner om dagen til det dobbelt beløb, lyder forklaringen fra CSC.

Forskellen på brutto og netto fremgik ifølge inderen Akhilesh Thakur dog ikke af aftalen, han indgik, da han blev sendt til Danmark et halvt år for at arbejde på CSC's leverance til Codan. Her var beløbet 550 kroner udbetalt om dagen.

Desuden følte han sig tvunget til at tage af sted, for en af hans kollegaer havde sagt nej og var derefter blevet fyret. Da han blev udsendt, skulle han også skrive under på, at han skulle betale 36.000 kroner i bøde, hvis han sagde op eller blev fyret på grund af dårlig opførsel i Danmark.

Efter fire måneder i Danmark, hvor han kræver de 550 kroner udbetalt som aftalt, bliver han sendt til Indien og bliver fyret. Det får ham til at lægge sag an mod CSC Danmark, i samarbejde med fagforeningen Prosa, men det får CSC til at kræve, at han betaler de 36.000 kroner i bøde, hvilket var umuligt for ham. Akhilesh Thakur må derfor opgive sagen mod CSC.

CSC Danmark oplyser til Orientering, at Akhilesh Thakur er blevet behandlet korrekt, men at man vil se nærmere på hans sag igen.

Tidligere har it-firmaet forklaret Version2, at inderne kun er i Danmark i tre måneder for at blive lært op. I nogle tilfælde har forsinkelser dog medført, at de blev i Danmark i længere tid. I alt 900 indere har de seneste år været udstationeret hos CSC i de nordiske lande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jakob Bruun Hansen

Gad vide om Codan har et etisk regelsæt i forhold til deres leverandører, som nogle virksomheder har?

Ifølge P1-indslaget blev de mere eller mindre tvunget til at skrive under på, at de skulle betale mere end et års løn til CSC hvis de forlod virksomheden, inkl ved fyring i Danmark. Det minder om forhold en vis anden udenlandsk arbejdsgruppe arbejder under.

Jeg kender ikke arbejdsforholdene i Indien, men det Orientering beskriv må være helt uacceptabelt i Danmark.

Deres podcast kan anbefales.

 • 0
 • 0
#3 Anders Borup

Indslaget er på 23 minutter, og giver et deprimerende indtryk af hvorledes CSC's ledelse behandler de indiske konsulenter:

http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2010/03/25/185054.htm

Meget flot journalistik - og lavet af den samme journalist der også lavede en hardcore gennemgang af hvorledes et konsulenthus kører rundt med deres ansatte: http://www.tynell.dk/magt/ressource.PDF

 • 0
 • 0
#6 Nikolaj Brinch Jørgensen

Man kan undre sig over at Udlændingeservice (som jo hører under integrationsministeriet og administrerer lovene på det her punkt) godkender de her aftaler for CSC, hvis de er ulovlige?

Det kan være at udlændingeservice har været med CSC til Madonna koncert, eller til fodboldkampe?

Go Jersild go...

 • 0
 • 0
#8 Mariska Goossens

PROSA har tilbudt at betale bøden:

På vej ud af landet skriver han meget vred sin opsigelse, og på grund af det skal han betale boden på 35.000 kroner. PROSA har tilbudt at betale hans omkostninger, hvis han vil føre sagen, men efter pres i Indien har han nu trukket sig. CSC India vil ikke give ham hans 'leave papers', som er nødvendige, for at han kan få et andet job i Indien, før han frafalder alle krav mod CSC Danmark.

Læs hele artiklen her: http://www.prosa.dk/aktuelt/nyhed/artikel/prosa-csc-udnytter-indiske-it-...

 • 0
 • 0
#9 Ditlev Petersen

Hvad med at forbyde CSC at drive virksomhed i Danmark til de opfører sig efter normerne? Eller er det en krænkelse af EUs hellige principper? Selvfølgelig ville der være mange praktiske problemer ved at forbyde CSC, men en overgangsperisode på et års tid burde gøre dem møre. Skik følge - eller Fuck Off!

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Om end jeg også finder CSC's opførsel ganske usmagelig, så vil jeg sige at sådan foregår det heldigvis ikke i Danmark. Der skal en retssag til før der sker noget.

Indtil videre har de fået dårlig presseomtale, og jeg håber da at nogle af de store dagblade også tager sagen op efter denne udvikling.

Hvis CSC fortsætter denne stil skal der nok komme rigeligt med retssager, ærgerligt at inderen ikke turde gå videre, tilsyneladende pga. et problem i det indiske retssystem.

 • 0
 • 0
#11 Hanne Lykke Jespersen

Flere skriver, hvorfor PROSA ikke bare betalte boden. Det kan jeg godt forstå, at I skriver. Det har vi også tilbudt, men CSC ville ikke modtage pengene fra os - dvs. CSC Danmark svarede, at det havde de ikke noget med at gøre og CSC Indien svarede slet ikke. Det andet problem var, at han fik telefonopkald om, at han alligevel ikke ville få sine fratrædelsespapirer, hvis ikke han frafaldt sin sag mod CSC Danmark. Derfor bad han os om at trække sagen. Vi var selvfølgelig meget ærgerlige over dette udfald, men det er jo han karriere, der stod på spil i et system, hvor vi ikke kunne forsvare ham på andre måder. Man kan læse meget mere i historien i et brev vi har skrevet til Integrationsministeren om sagen: http://www.prosa.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/PROSAbladet/2010/ap... Links til de 7 radioudsendelser om sagen samt omtale i øvrigt kan findes her: http://www.prosa.dk/aktuelt/temaer/underbetalt-udenlandsk-arbejdskraft/

 • 0
 • 0
#12 Hanne Lykke Jespersen

Flere skriver, hvorfor PROSA ikke bare betalte boden. Det kan jeg godt forstå, at I skriver. Det har vi også tilbudt, men CSC ville ikke modtage pengene fra os - dvs. CSC Danmark svarede, at det havde de ikke noget med at gøre og CSC Indien svarede slet ikke. Det andet problem var, at han fik telefonopkald om, at han alligevel ikke ville få sine fratrædelsespapirer, hvis ikke han frafaldt sin sag mod CSC Danmark. Derfor bad han os om at trække sagen. Vi var selvfølgelig meget ærgerlige over dette udfald, men det er jo han karriere, der stod på spil i et system, hvor vi ikke kunne forsvare ham på andre måder. Man kan læse meget mere i historien i et brev vi har skrevet til Integrationsministeren om sagen: http://www.prosa.dk/fileadmin/user_... Links til de 7 radioudsendelser om sagen samt omtale i øvrigt kan findes her: http://www.prosa.dk/aktuelt/temaer/...

 • 0
 • 0
#13 \n \r

Flovt; netop sådanne sager er en årsagerne til jeg aldrig vil flippe bare en bit for et tilfældigt konsulent hus der mæsker sig i offentlig kontrakter for derefter at købe en bunke slaver.

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Man skal behandle sine folk ordentligt, og systemet med "release papers" som er en slags "indisk skudsmålsbog", der gør det meget nemt for skruppelløse og dybt useriøse virksomheder som CSC, at tvinge indiske medarbejdere til slaveri

Kort sagt, det er ligeledes dybt useriøst af Codan, at samarbejde med en virksomhed som CSC. Mit råd er at flytte sine forsikringer til en billigere og mere seriøst forsikringsselskab.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere