CSC skal betale en million om dagen ved valgkaos

Hvis konflikten hos CSC går ud over et folketingsvalg, har staten ret til en stor erstatning. Efter fire dage er boden på én million kroner om dagen.

Folketinget er for alvor begyndt at interessere sig for de mulige konsekvenser af en storstrejke hos CSC fra 1. juni.

Hele fire gange på to dage har ministre været kaldt i samråd om statens afhængighed af CSC, og torsdag var det Bertel Haarders tur to gange, i rollen som Indenrigsminister.

Under første samråd om den potentielle fare for problemer med at afvikle et folketingsvalg kom det frem, at staten har nogle gevaldige tommelskruer sat på CSC, hvis problemer med CPR-registeret forhindrer et folketingsvalg.

Ifølge kontrakten skal CSC betale en bod på først 100.000 kroner om dagen de første to dage efter et nedbrud, dernæst 200.000 kroner pr. dag i to dage, og efterfølgende hele 1.000.000 kroner i bod hver dag, indtil problemet er løst.

Men CSC har forberedt sig ved løbende at trække de nødvendige data ud og gøre klar til at sende valgkort ud fra disse backups, forsikrede Bertel Haarder. CSC har da også tidligere lovet, at et folketingsvalg ikke vil blive ramt af en eventuel storkonflikt.

Læs også: CSC: Vores systemer er klar til folketingsvalg ? konflikt eller ej

På et andet samråd i Folketinget, der ligesom det første var indkaldt af Enhedslistens Line Barfod, var emnet muligheden for at udbetale folkepension, hvis der opstod problemer med at trække data fra CPR.

Igen var Bertel Haarder ikke så bekymret over situationen.

»Der bliver ikke kaos i velfærdssamfundets maskinrum,« forsikrede han.

Kommunerne står for pensionsudbetalingerne og har gennem KMD's P-register kopier af alle CPR-data. Går CPR-systemet i baglås, kan man fortsætte med disse data, og må så samle op på eventuelle ændringer, der sker undervejs, når CPR-systemet igen er oppe at køre.

Line Barfod spurgte også ind til sagen om CSC's genbrug af bortviste ansattes brugerlogin, og den håndskrevne log over, hvem der optræder som hvem. Har Indenrigsministeriet haft kontakt til CSC for at få stoppet den praksis, spurgte hun.

Her afventer Indenrigsministeriet den undersøgelse, som Politiet er i gang med, forklarede chef for CPR-kontoret Carsten Grage på samrådet. Han henviste derudover til, at der var delte meninger i pressen om, hvorvidt CSC's metoder er ulovlige.

Konflikten mellem Prosa og CSC vil efter alt at dømme eskalere fra 1. juni, hvor aftalen om at driftsfolk ikke må indgå i en konflikt er ophævet. Tager Prosa flest mulige ud til strejke, vil der fra 1. juni være omkring 525 ansatte hos CSC, der strejker eller er lockoutet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anders Sørensen

Ret sygt at CSC er villig til at betale så mange penge - istedet for at udbetale løn. De ansatte må blive sygligt overbetalt, når det er bedre at kør den her konflikt fuld ud. MEN ja det kunne være godt hvis de gik konkurs, så problemerne med at ha' et software hus til at lave så meget, kommer frem i lyset.

 • 0
 • 0
#4 Lars Sommer

Og hvad skal de betale hvis dataen fra alle vores valgkort (CPR m.v.) ligger til auktion i kina og indien bagefter, nu de har hasteansat en god stak nye medarbejdere, genbrugt logins, og måske lavet andre hurtige hovsaløsninger vi ikke har hørt om endnu...?

 • 0
 • 0
#5 Søren Malling

Meget fint med bod og bøder, men det retter jo ikke op på den afhængighed som det danske samfund har til CSC - vi bliver jo ikke et gladere, eller mere demokratisk folkefærd, af at sende store bøder afsted til CSC.

Det giver os jo ikke en folkeafstemning, korrekt udbetalt løn til Forsvaret, et CPR register og hvilke opgaver de ellers sidder med.

 • 0
 • 0
#6 Jørn Wildt

At staten er afhængig af et privat firma er vel ikke så meget anderledes end at være afhængig af en statslig IT-organisation ... begge dele kan vel komme i samme situation som CSC er nu?

Hvis nu de ansatte på Statens IT og KombIT, og hvad de nu ellers hedder, vælger at strejke, så kan Danmark vel i princippet komme i præcis samme klemme.

Der vil altid være afhængighed af infrastrukur - og medarbejdere til at drive denne infrastruktur - og dermed mulighed for storstrejke, der kan lamme landet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere