CSC scorer 15 millioner kroner på website til Hjemmeværnet

2. august 2012 kl. 12:2324
CSC Danmark skal levere ny hjemmeside og serverkraft til Hjemmeværnet. Aftalen er 15 millioner kroner værd over de næste fire år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvaret lægger nu 15 millioner kroner på bordet for en ny hjemmeside til Hjemmeværnet på adressen hjv.dk, som it-virksomheden CSC Danmark skal levere og vedligeholde. Det fremgår af en pressemeddelelse.

CSC har vundet opgaven efter en offentlig udbudsrunde, som Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT) har stået bag.

Aftalen løber over en fireårig periode, og CSC skal levere fuld serverkapacitet, som omfatter 'lagringsplads og opbevaring, sikkerhedskopiering samt overvågning af portal'.

»CSC har tradition for et nært og stærkt samarbejde med forsvaret – både i Danmark og i resten af verden. Det er derfor vigtigt, at vi i dag indgår denne aftale, som trækker på både vores danske og internationale ekspertise på dette vigtige område,« udtaler Jette Aagaard Madsen, direktør i CSC Danmark, i pressemeddelelsen.

**CSC leverer hjemmeværnets nye website**

It-leverandøren CSC har vundet det offentlige udbud fra Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT) om at levere og vedligeholde et nyt website for det danske hjemmeværn. Prisen for samarbejdet er ca. DKK 15 million.

Kontrakten mellem CSC og FKIT løber over en fireårig periode, hvor CSC installerer og vedligeholder hjemmeværnets nye website påhjv.dk. Aftalen indebærer også, at CSC leverer fuld serverkapacitet, hvilket omfatter lagringsplads og opbevaring, sikkerhedskopiering samt overvågning af portal.

"CSC har tradition for et nært og stærkt samarbejde med forsvaret – både i Danmark og i resten af verden. Det er derfor vigtigt, at vi i dag indgår denne aftale, som trækker på både vores danske og internationale ekspertise på dette vigtige område”, forklarer Jette Aaagaard Madsen, direktør, CSC Danmark.

FKIT har været kunde hos CSC i mange år, så parterne har allerede et særdeles godt samarbejde. Ud over at administrere hjemmeværnets nye website er CSC også ansvarlig for at vedligeholde og administrere det danske forsvars elektroniske system til sags- og dokumentbehandling.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
3. august 2012 kl. 12:58

Først og fremmest er der jo lidt tale om en overskrift i stil med bt og ekstrabladet. CSC scorer og så et helt vildt tal samt på et website. Det får da alle til at tænke hold da helt k...!

De ekstra informationer man så får i artiklen viser så lidt mere hvad det handler om, men vi er stadig ikke meget klogere. Det er først gennem kommentarerne at vi finder ud af at der er både er tale om et "intranet" samt andre interne systemer plus et website med info. Men hvad det så mere dækker over må vi jo gætte os til.

 • Er der tale om hosting med høj sikkerhed osv
 • Er der tale om 24/7 support aftale?
 • Hvilket cms er der tale om?
 • Er der ikke tale om et standard cms, men et CSC udviklet et eller andet?
 • Hvem står uddannelse, hvor mange skal uddannes?
 • Hvem skal uddannes?
 • Er der såkaldte selvbetjeningsløsninger og andre tidssvarende moduler/funktioner som skal implementeres? Noget der f.eks. snakker sammen med lønsystemet osv.
 • osv...
23
3. august 2012 kl. 13:29

hjv.dk kører - som vist de fleste af forsvarets andre sider - på en Sharepoint Server.

Men mig bekendt er det ikke CSC, der står for udvikling og tilretning af systemet, de skal "bare" installere den løsning, der bliver leveret, hoste det og holde det i drift.

Hidtil har det i hvert fald været ProActive, der har stået for udviklingen af hjv.dk, og jeg har ikke hørt andet, end at det gør de stadigvæk.

Så CSCs kontrakt må formodes at gå på ren drift.

20
3. august 2012 kl. 10:52

Det er en skandale at forsvaret nu vælges CSC til at lave noget som helst, de har vist rigeligt vist at de ikke magter opgaverne, hverken til tiden eller til prisen. Den som har truffet den beslutning burde fyres.

Det laveste bud i en udbudsrunde er næppe den man skal vælge, man får hvad man betaler for...

19
3. august 2012 kl. 09:51

Som William skriver, så er hjv.dk ikke bare et nyhedssite til ekstern kommunikation. Intranetdelen (kan man vel godt kalde den) af hjv.dk, der ligger bag log-in for medlemmer, bliver brugt til meget andet.

Der er resourcestyring af biler, lokaler og andre ting og sager. Der er aktivitetsstyring af øvelser, uddannelsesplanlægning etc. etc. etc.

Så ... udover de krav til oppetid der er, ligger der en kæmpe udfordring i at få optimeret de databaser, der ligger til grund for det hele, så systemet kan køre - og køre med nogle fornuftige svartider. Og det er vist ikke nogen statshemmelighed, at svartiderne for den nuværende udgave af hjv.dk efter log-in ikke ligefrem er imponerende.

Edit: Ser så lige, at det kun er driften ... så optimeringen af databaserne er CSC vel ikke rodet ind i. Men det ændrer ikke på, at der bagved det, man udefra ser på hjv.dk, ligger rigtig meget andet end "bare" en hjemmeside, der skal holdes i drift.

15
3. august 2012 kl. 01:38

Så vidt jeg umiddelbart kan se så står CSC kun for drift?

Citat fra CSC's site, http://www.csc.com/dk/news/87001-csc_er_leverand%C3%B8r_af_hjemmev%C3%A6rnets_nye_website: "Kontrakten mellem CSC og FKIT løber over en fireårig periode, hvor CSC installerer og drifter hjemmeværnets nye website på hjv.dk. Aftalen indebærer også, at CSC leverer fuld serverkapacitet, hvilket omfatter lagringsplads og opbevaring, sikkerhedskopiering samt overvågning af portal."

13
3. august 2012 kl. 00:22

Keg kunne godt tænke mig at vide hvad nogle af kravene til hjemmesiden er?

15 mil er emmerværk mange € for en hp

16
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 08/03/2012 - 08:17

Jeg tror at mange vil blive overrasket over hvad hosting koster når man begynder at stille krav om oppe tid, spejling, overvågning, backup (verifikation af at denne også virker).

Oppe tiden kunne jeg forestille mig har en rigtig stor prioritet i og med de støtte opgaver Hjemmeværnet udfører ved kriser som kan spænde ret vidt og ikke blot være p-vagter ved grøn koncert eller vikingetræf ved Moesgaard. Hjemmesiden og de tjenester der kan ligge bag den kan meget vel være den absolut nemmeste måde at mobilisere dele af de 48.000 medlemmer i tilfælde af kriser som større brænde, skybrud eftersøgninger osv. Og her hjælper det altså ikke at deres server står under vand ved Surftown.

De dele der vedrører national sikkerhed har jeg svært ved at forestille ligger på et medlems intranet, men man skal huske på at der alligevel godt kan være dele af områderne der kræver sikkerhedsgodkendelser af admins, og igen skal der personale til det så er det heller ikke billigt.

Så over 4 år med krav om høj oppe tid, drift og vedligehold af drift på det niveau. Personale med rette sikkerhedsgodkendelser osv. så tror jeg at prisen er meget ok - CSC gør det jo heller ikke af velgørenhed, så de skal selvfølgelig også tjene på det. Men det er særdeles naivt at tro at det er en nem og billig opgave.

14
3. august 2012 kl. 01:08

Jeg undrer mig også ganske gevaldigt. Hjv.dk er en offentlig reklamesøjle, siden ser i sin nuværende form ikke ud til at kunne noget specielt, men jeg ville da umiddelbart heller ikke forvente mere.

Alt hvad der rent faktisk har militær betydning bør være placeret på andre servere som ikke er offentligt tilgængelige.

@It-off Hdfyn Hvilke features forventer du kræver undervisning?

18
3. august 2012 kl. 08:46

Hej Jacob Uden kendskab til den version og den kontrakt med CSC. Så er det sådan i dag at Hjemmeværnet har en IT struktur for de frivillig der ser sådan ud. Jeg kan her nævne Hærhjemmeværnet. Hjemmeværnsdistrikter har en IT officer og et antal IT befalingsmænd Et kompagni har en IT befalingsmand Der er flere opgaver i forbindelse med sitet HJV.DK Når Hr. og Fru Danmark ser forsiden så er det den informative side der ses. Bag login er der mange andre funktioner til brug i Hjemmeværnet. Her er det undervisning og uddannelsen i brugen af HJV.DK foregår. Hilsen William Benton

11
2. august 2012 kl. 17:29

Det er et stort projekt de skal have til at virke, uden at kende til det, da der ikke kommer mange oplysninger ud omkring denne version af hjv.dk, men så skal det kunne rumme alle medlemmer i hjemmeværnet, samt alle Hjemmeværnskompagnier, flotiller, eskadriller og virksomheds hjemmeværnet. En oppe tid på 24 / 7. Personligt ville jeg ønske at CSC og Hjemmeværnet også havde taget de frivillige med i projektet, der findes mange IT eksperter rundt omkring i Hjemmeværnet som kunne være med til at teste det nye system. Når det på et tidspunkt bliver online skal jeg undervise i det, men må ikke se det i dag.:-) "Håber jeg" Så for de mange penge må vi håbe at der bliver taget højde for alle ting, også de fejl der måtte opstå. Jeg skal gøre opmærksom på at dette indlæg er personligt og har ikke noget med Hjemmeværnet at gøre.

17
3. august 2012 kl. 08:34

Hej Peter du har ret i at det navn er den funktions jeg har i dag i HJV. Og da jeg er logget ind med min facebook profil her på version 2 vises det navn jo. Profilen på Facebook er til brug for kontakten til andre medlemmer af facebook og Hjemmeværnet. Ser du navnet på Facebook vil du kunne se at jeg gør opmærksom på at det intet har med hjemmeværnet officielt. Ja så dine antagelser kan både være Ja og Nej

9
2. august 2012 kl. 16:29

Det havde været rigtigt rart at se hvad der egenligt var budt på, er det er almendeligt webhotel kan det gøres for småpenge, er det en kæmpe udviklings opgave og et stort setup kan 15 millioner måske godt være i orden.

10
2. august 2012 kl. 17:11

Slettet...... havde læst artiklen som om de havde lanceret det nyt website.

5
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 08/02/2012 - 14:03

kommentarer

Sikkerhed og overvågning af at det bliver overholdt koster. Der er nok næppe tale om en 123hjemmeside løsning, man lige piller ned fra hylden og retter lidt i nogle css filer.

Det personale der skal vedligeholde skal jo også have løn, og de sikkerhedsuddannelser de løbende må forventes at være på skal jo også i sidste ende betales af kunderne der måtte ønske de høje sikkerhedskrav.

Man kan godt grine lidt af weekendkrigerne når de leger p-vagter til større events, men de er nu en del af det danske forsvar, og deres IT løsninger skal ikke bare overlades til Werners Webbiks.

2
2. august 2012 kl. 13:21

Er det ikke ca 50% af CSC's projekter, der er gået helt galt?? Resten er vel bare blevet dyrere. Gad vide om HJV har sikret sig godt i kontrakten

1
2. august 2012 kl. 13:05

Det må kunne gøres billigere...

21
3. august 2012 kl. 12:42

Den endelige pris bliver jo alligevel tredoblet når man vælger CSC som leverandør - hvis det da nogenside bliver leveret!?

Så vi skal bare byde 44 mio :-P

4
2. august 2012 kl. 13:53

Je gør det gerne for 14 mio kr.

7
2. august 2012 kl. 14:24

Je gør det gerne for 14 mio kr.

Kan du forsøge at opstille et budget for hvad Hjemmeværnet vil få for de 14 millioner? Bare sådan lidt skitsebaseret:

 • Anskaffelsespris for hardware (afskrives over kontraktperioden).
 • Løbende udgifter til infrastruktur (herunder netværk og serverrum).
 • Antal manderesurser brugt til udvikling af websted
 • Antal manderesurser brugt til drift og support af websted.

Lad os for lethedens skyld regne med at et mande-år koster dig en million kroner og ignorere overheadet for at deltage i udbud som også skal dækkes ind af prisen på de udbud man rent faktisk vinder.