CSC: Nu får inderne i Danmark flere penge end danske udviklere

Beslutningen om at flytte de indiske medarbejdere i Danmark til en dansk overenskomst stiller inderne økonomisk bedre end danske udviklere, forklarer CSC. Ordningen gælder 29 indere, hvoraf nogle har været her i ni måneder.

I kølvandet på en politianmeldelse for det, der er blevet kaldt »CSC's slavelignende udnyttelse« af indiske medarbejdere i Danmark, besluttede CSC først på ugen at flytte de pågældende indere over på en normal, dansk overenskomst.

Det betyder, at inderne reelt bliver bedre stillet end deres danske kolleger, idet de fremover får, hvad der svarer til den normale danske løn for deres ancienitet - plus gratis bolig.

»Med denne her ordning er inderne blevet væsentligt bedre stillet end danske medarbejdere,« forklarer Lars Lundsgaard, ansvarlig for kompetencer og resurser for CSC i hele Norden.

Han afviser, at ændringen er sket på grund af politianmeldelsen, men siger, at man efter de faglige organisationers afvisning af CSC's oprindelige ordning har arbejdet på at finde en anden ordning.

»Vores vurdering er nu, at vi bliver nødt til at finde en permanent løsning,« siger Lars Lundsgaard om skiftet til dansk overenskomst for inderne.

Ordningen kommer til at gælde alle indere i Danmark, der udfører 'fakturerbart arbejde', altså arbejder på et projekt for en af CSC's kunder. I øjeblikket er der 29 indere udstationeret hos CSC i Danmark, der falder i den kategori. Og da den danske overenskomst vil gælde med tilbagevirkende kraft for dem, der er i landet nu, venter der en stor pose penge til mange af inderne, hvoraf nogle har været i Danmark i cirka ni måneder nu.

Kan ikke droppe gratis bolig nu

At der fremover følger gratis bolig med i den danske løn, vil nok blive udfaset for de kontrakter, der indgås senere hen, men lige nu er det ikke muligt at ændre aftalen for inderne, selvom deres løn med et slag er steget.

»Hvis vi skal til at være udlejere for dem, gælder lejeloven, og så er der en masse forhold, vi er usikre på. Derfor kan det tage noget tid,« forklarer Lars Lundsgaard.

CSC henter indere til Danmark både for at lære dem op til at arbejde på et projekt, men også hvis der er brug for et ekstra boost på et projekt. Det er ifølge Lars Lundsgaard forklaringen på, at der lige nu er 29 indere i landet.

»Det er ret unikt. Men det skyldes et specifikt projekt, hvor det har været nødvendigt. Her har kunden valgt at få lavet et nyt system. Vi havde flyttet al kompetence for den pågældende applikation til Indien, fordi det er billigst på længere sigt, men nu skal det nyudvikles, og så er det nødvendigt at have dem i Danmark,« siger han.

Når et projekt, der er udskibet til Indien, kører i normal drift, vil der også være enkelte indere i Danmark, forklarer han. CSC bruger nemlig indere som koordinatorer mellem kunden og de indiske udviklere.

»Det er bedre på den måde. Så hvis der er 100 indiske udviklere på et projekt, er der måske fire indiske koordinatorer i Danmark,« siger Lars Lundsgaard.

Kritikken af forholdene for inderne har han ikke mødt inden for CSC's mure, selvom firmaet har efterlyst utilfredse indere.

»Det er frivilligt at komme herop, og der er stadig ingen, der har givet udtryk for, at de er utilfredse. Generelt synes vi også, at det er indlysende, at vi ikke kan leve med utilfredse medarbejdere, hverken her eller i Indien,« siger Lars Lundsgaard, der tilføjer, at der altid er kø blandt de indiske medarbejdere for at blive sendt til Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Brian Matzon

Det var jo lidt meningen at når man hev eksperter ind, så ville de have en "høj" pris klasse. Så det er vel helt fint at de koster mere end danske udviklere.

Det er et fint incitament til at opskole og bruge danske ressourcer i stedet for...

 • 0
 • 0
#2 Jan Duelund

logisk at de indiske udviklere er bedre stillet end de danske, de har rejst fra deres familie og venner og skal selvfølgelig betales derefter. Kan sagtens se at CSC gerne vil score noget billigt arbejdskraft, men det skal ikke ske på deres hjemmebane i DK.

 • 0
 • 0
#4 Hanne Lykke Jespersen

Inderne får ikke mere i løn end de danske kolleger. Det er rigtigt, at de får stillet en bolig til rådighed. Det er helt normalt, når man sendes væk fra sit hjem i en ukendt periode og i øvrigt har pligt til at opretholde sin bolig der.

Det vil bestemt ikke være i overensstemmelse med overenskomsterne, hvis CSC planlægger at ændre på dette.

De indiske it-professionelle som stadig er i Danmark, får nu en efterbetaling, men de bliver beregnet dyrt i skat først.

De mange som har været her gennem de seneste år, herunder ham som gjorde det muligt, at få afsløret, hvad der foregår, har ikke fået en krone. Det kører vi selvfølgelig sag, for at få rettet op på.

Med venlig hilsen Hanne Lykke Jespersen Forbundssekretær PROSA

 • 0
 • 0
#5 Peter Jørgensen

Det lyder godt Hanne. Hvor mange IT-folk fra Danmark har været udstationeret, hvor de selv blev bedt om at betale for ophold? Jeg har aldrig arbejdet et sted, hvor man ikke fik ophold, mad og transport betalt mens jeg har været udstationeret i DK og i udlandet. Hvis man tog en tur i biografen eller andet inden for rimelighedens grænser, blev det selvfølgelig også betalt, som kompensation for at det ikke ligefrem er det mest spændende at sidde alene på et hotelværelse aften efter aften. Men hva' - det er jo kun indere, så de behøves jo ikke behandles anstændigt...

PS: Man bliver sgu helt stolt af at være Prosa medlem... :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere