CSC misinformerede Skatteministeriet om forsinkelse af skandaleramt it-system

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
CSC gav ikke Skatteministeriet korrekte oplysninger om, hvor forsinket CSC var med at levere en kritisk komponent til EFI-systemet i 2011.

I august 2011 fik Skatteministeriet besked fra it-leverandøren CSC om, at en kritisk komponent, som skulle bruges til tre store it-systemer hos Skat, var forsinket på ubestemt tid. Det var første gang, CSC fortalte ministeriet om forsinkelsen.

Derfor betegnede daværende skatteminister Thor Möger Pedersen det som misinformation fra CSC's side. Det fremgår af et aktstykke fra juni 2012, som hidtil har været fortroligt, men nu er offentliggjort i forbindelse med skandalen om EFI-systemet.

CSC var i foråret 2011 ramt af lockout og efterfølgende strejke som følge af overenskomstkonflikten med Prosa, men det var altså først i august, at selskabet fortalte Skatteministeriet om omfanget af forsinkelserne.

Læs også: Skat hjemsender ansvarlige for EFI - systemet skulle aldrig have været i drift

Det var debitormotorkomponenterne DMO og DMI, som på daværende tidspunkt var forsinket, og det betød, at de tre store systemer i Fase 2 af Skats Systemmodernisering, ikke kunne blive færdige.

Derfor måtte Skat eksempelvis betale KMD for at fastholde et udviklingsteam, mens KMD ventede på, at CSC fik færdigudviklet komponenten.

Ifølge aktstykket måtte Skat afsætte en ekstra leverandørbetaling til KMD på 37,5 millioner kroner på grund af forsinkelsen hos CSC. Dertil kom udgifter til eksterne konsulenter og til forlængelse af projektorganisationen, så de samlede udgifter direkte som følge af forsinkelsen blev anslået til 71,6 millioner kroner.

Læs også: Skat kræver 20 millioner i bod for EFI-skandale

Som følge af, at CSC ikke havde informeret korrekt om forsinkelserne, indgik Skatteministeriet en tillægskontrakt med CSC, hvor CSC's øverste ledelse forpligtede sig til, at CSC stillede de nødvendige kompetencer til rådighed for projektet. Derudover skulle konsulentfirmaet Software Improvement Group føre ugentlige tilsyn med CSC's aktiviteter.

CSC fik indtil marts 2012 til at vise, at selskabet ville være i stand til at levere de lovede komponenter. Den deadline overholdt CSC, og på den baggrund vurderede Skatteministeriet, at risikoen i forhold til leverandørernes evne til at levere, var tilbage på projektets oprindelige niveau.

CSC har ikke ønsket at kommentere sagen over for Version2.

I forlængelse med forsinkelserne blev hele projektet fordyret. I 2009 havde Folketingets Finansudvalg fået fremlagt et samlet budget på godt 700 millioner kroner for Skats Systemmodernisering Fase 2. I 2012 blev det opjusteret til 1.042 millioner kroner, og i 2014 blev det til 1.260 millioner kroner.

Senest er alene EFI-systemet i april 2015 blevet opjusteret med 63,4 millioner kroner, hvilket altså vil sige, at alene Fase 2 af Skats Systemmodernisering har kostet mere end 1,3 milliarder kroner. Heraf er blot to af de tre systemer i drift, mens det tredje system, EFI, er taget ud af drift. En konsulentrapport fra Accenture anbefaler, at EFI-systemet udfases og erstattes af et nyt system.

Læs også: Accenture om EFI: Kildekode under niveau og i strid med SAP-anbefalinger

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Allan Astrup Jensen

Hvorfor har Skat ikke krævet deres øgede udgifter ved forsinkelsen betalt af CSC, der ikke opfyldte kontrakten, fordi CSC indledte en krig mod personalet. Den krig var Skat uvedkommende. Skats slaphed i denne sag svarer ikke til deres hårdhed overfor en vis Hr. Nielsen. Slapheden minder om DSB's slaphed overfor IC4 leverandøren, da denne i flere omgange ifølge medierne misligeholdte kontrakten. EFI-systemets endeligt bekræfter i øvrigt, hvad jeg i flere omgange har fortalt, at den offentlige digitalisering er oversolgt mht. til at spare penge. Politikere og embedsmænd har ikke kunnet eller villet gennemskue de smarte sælgere. Det er endda ikke noget nyt. Vi er nogle, der stadig kan huske system-skandalerne ved indførelsen af kildeskatten for over 40 år siden.

  • 9
  • 0
#3 Finn Christensen

Hvorfor har Skat ikke krævet deres øgede udgifter ved forsinkelsen betalt af CSC, der ikke opfyldte kontrakten, fordi CSC indledte en krig mod personalet. Den krig var Skat uvedkommende.

Hvis du læser kontrakten og især det med småt, så finder du.. "naturkatastrofer, krig..strejke, lockout, andre uroligheder eller optøjer"

Det er kendte og normale betingelser i næsten enhver kontrakt.

  • 2
  • 0
#5 Allan Astrup Jensen

Der menes vel ikke en lockout, man selv har iværksat, men en kollektiv lockout? Ellers kan alle der er forsinkede med et dyrt projekt, jo bare lockout sine medarbejdere og slippe for sine forpligtigelser. Livsforsikringer gælder vel heller ikke for selvmord.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere