CSC-konflikten afgøres i næste uge

Arbejdsretten vil bruge en uge på at vurdere CSC’s ønske om at frigøre sig fra Prosas overenskomst. Imens lover Prosa-tillidsmand ny ballade, hvis CSC opsiger overenskomsten.

Den langvarige konflikt mellem Prosa og CSC kan i næste uge få en brat afslutning - i hvert fald på papiret.

Torsdag eftermiddag mødtes parterne i Arbejdsretten for at diskutere CSC’s ønske om at gøre sig fri af overenskomsten med Prosa. CSC har efter flere års forhandling bekendtgjort, at man nu ikke ser sig bundet af aftalen med Prosa længere og vil i stedet flytte alle medlemmer til en HK-overenskomst med væsentligt dårligere forhold for medarbejderne.

Den metode har Prosa bedt Arbejdsretten om at sætte en stopper for, men da sagen er kompliceret, ønskede dommerne en uges tid til at tænke over deres afgørelse. Det skriver Prosa.dk.

Får CSC medhold, kan storstrejken og lockouten med tilsammen 450 medarbejdere være slut på stedet. Alle Prosa-ansatte vil i stedet skulle skrive under på den nye overenskomst eller blive fyret.

Men sker det, vil det ikke gå stille for sig, lød det fra Prosa-tillidsmand Jens Axel Hansen, da han var gæst i P1 Business sammen med CSC’s projektdirektør Lars Lundsgaard torsdag.

Da værten spurgte, om der ville blive mere ballade, hvis CSC opsagde overenskomsten, lød svaret:

»Det er der ingen tvivl om. Som det her ser ud nu, så bliver der ikke fred lige med det samme.«

Tillidsmanden pegede også på, at CSC havde mange kampe foran sig, da Prosa kun er ét ud af flere fagforbund på CSC. Mange af medarbejderne er omfattet af den tryghedsaftale, som CSC har kæmpet så indædt for at få afskaffet.

»Både i CSC Scandihealth og CSC Consulting Group har de tryghedsaftale. Jeg er sikker på, at den dag, man også vil pille ved de tryghedsaftaler, så vil HK komme ud af busken, og så vil CSC få slagsmål der. Så der er lagt op til rimeligt meget, hvis man ikke finder en løsning nu,« sagde Jens Axel Hansen.

CSC-ledelsen holder dog fast i, at Prosa-overenskomsten skal helt væk og forventer, at der vil være nok, som siger ja til de nye vilkår for at beholde deres job.

»Vi mener stadig, at det her er helt afgørende nødvendigt. Og vi hæfter os ved, at Prosa er afgørende splittet. Så vi er overbevist om, at det vil skille vandene. Nogle vil mene, at det vigtigste for dem er at have et godt arbejde hos CSC, og så vil nogle nok kæmpe videre,« sagde Lars Lundsgaard.

Det står alle frit for, om man vil acceptere de nye vilkår. Og CSC er forberedt på, at ikke alle vil sige ja, lød det fra CSC-direktøren.

»Der vil være nogle, der ikke vil arbejde under de nye betingelser og vil konflikte for en ny overenskomst. Det vil vi indrette os på, og vi vil drive forretningen videre uden,« sagde Lars Lundsgaard.

Han forklarede desuden, at man faktisk havde forsøgt at få en aftale med fagforeningerne om at afskaffe tryghedsaftalen for alle de ansatte, men at det ikke lykkedes.

»Vi går efter at gøre op med alle fratrædelsesordninger. Men overenskomsterne løber i forskellige tidsrum. Vi har prøvet at lave en aftale med alle fagforeningerne om over en længere årrække at komme ned på funktionærloven plus 2 måneder. Så man får 11 måneder i alt, mod i dag 23 måneder,« sagde Lars Lundsgaard i P1-programmet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Heden

"Alle Prosa-ansatte vil i stedet skulle skrive under på den nye overenskomst eller blive fyret." Hvor lang tids opsigelse har de så? Jeg mener at have læst at tryghedsaftalen kun gælder ved nogle grundlag. Er det derfor CSC's forhåbning at så mange som muligt nægter at skrive under så de kun har normal funktionær regler? Også selvom jobbet ikke bliver genopslået i dk, men Indien eller hvor der nu er billigst.

 • 4
 • 0
#2 Jarle Knudsen

"Vi har prøvet at lave en aftale med alle fagforeningerne om over en længere årrække at komme ned på funktionærloven plus 2 måneder. Så man får 11 måneder i alt, mod i dag 23 måneder,« sagde Lars Lundsgaard

Hvis man tror nogle rygter der siger at CSC planlægger at fyre ca 600. til næste år, her har vi forklaring til hele balladen.

Antaget gennnemsnitsløn på 600k og at de fyrer ca. 400 Prosa: 600.000 x 400 = 240.000.000

Just follow the money...

 • 4
 • 1
#3 Deleted User

Denne artikel forklarer CSC's plan for overgang fra Prosa- til HK-overenskomst:

http://www.version2.dk/artikel/csc-efter-opsigelse-af-overenskomst-vi-bl...

Highlight:

»Hvis Prosa accepterer at overenskomsten er bortfaldet, eller vi får Arbejdsrettens ord for det, så har alle medarbejderne de gamle vilkår som individuelle vilkår. Så vil vi varsle folk overgangen til de nye vilkår. Det vil typisk være med et varsel på syv måneder. Så fortsætter folk på de nye vilkår efter syv måneder, hvis de ønsker det.«

Så man er fyret, hvis man ikke accepterer de nye vilkår?

»Ja, hvis folk har individuelle aftaler, og vi så varsler forringelser, er man frit stillet til at søge noget andet, hvis man ikke accepterer de nye vilkår.«

Og hvis hele Prosa samlet siger nej til de nye vilkår, så er de alle sammen fyret?

»Der er ikke tale om fyringer. Men ja, hvis alle valgte at gøre det, og det er jo deres eget valg. Det har vi dog meget svært ved at forestille os vil ske.«

Vil den nuværende tryghedsaftale så gælde, med 13-14 måneders opsigelse?

»Nej, den kommer ikke i spil, for der er ikke tale om, at vi afskediger folk på grund af arbejdsmangel.

Vh.

Jesper Version2

 • 2
 • 0
#5 Anders Nielsen

Det er da ikke sikkert, at konflikten afgøres i næste uge, hvis CSC ikke kan frigøre sig, så ruller konflikten videre og det gør ondt på CSC nu og det bliver kun værre, i følge øjenvidneberetning fra arbejdsretten i går, reagerede CSCs advokat særdeles kraftigt, da det gik op for ham og CSC, at dommen først falder om en uge, altså den 23/6, han ønskede en dom med det samme eller senest 17/6, mon CSC har nogen problemer vi ikke har hørt om.

Sjovt nok falder dommen samme dag, som en anden central arbejdsretsag starter, nemlig vikarsagen, denne var i voldgift for et stykke tid siden, hvor prosa fik medhold i, at der kun måtte være 10 vikarer i driften, der er omkring 200 netop nu, disse indlejede personer vikarierer for de konfliktende CSCere. CSC fik i første omgang snørret sig ud af den situation, ved at omdøbe vikarerne til konsulenter, så var den ged barberet, om man så må sige og CSC har jo fortolkningsretten. Prosa mente jo meget rigtigt, at der ikke var tale om konsulenter, fordi de pågældende indlejede personer netop vikarierede for de konfliktende CSC ansatte og skulle kun være til konflikten ophørte og alle vendte tilbage.

Prøv at forestille jer følgende scenarie; CSC formår ikke at frigøre sig og de taber efterfølgende vikarsagen, så har vi den situation, at driften hos CSC nu kun består af ledere, uorganiserede samt 10 vikarer, jeg lader teksten stå lidt og kommenterer ikke yderligere på det.

Så hvis jeg var CSC, ville jeg nok overveje, at opstarte nye forhandlinger snarest, da deres forhandlingsposition snart kan blive forringet i en sådan grad, at de nok må starte forfra med den eksisterende prosaoverenskomst, hvis de vil nå frem til et resultat.

Jeg syntes det er flot og godt af de konfliktende, at de har holdt stand så længe (+4 måneder), for nu er CSC ved, at løbe tør for muligheder og moment, dette flyttes lige så langsomt over til prosa og CSCs medarbejder, hvis CSC ikke kan frigøre sig, så vil jeg vove den påstand, at så taber CSC og må bide i det sure æble og forhandle, reelt for første gang siden konflikten startede og så når de sikkert hurtigt en aftale, som kan stemmes hjem af CSCs medarbejdere, denne gang ikke på grund af frygt, som var dækkende for ja sigerne sidst, men fordi forliget bygger på en ægte forhandling.

Dette er også OK for CSC, da de får medarbejdere tilbage som ikke er bitre, men derimod lettede og positive fordi det til sidst lykkedes, at forhandle en aftale på plads som ikke var et diktat fra CSC.

 • 8
 • 0
#7 Michael Holk

. . , i følge øjenvidneberetning fra arbejdsretten i går, reagerede CSCs advokat særdeles kraftigt, da det gik op for ham og CSC, at dommen først falder om en uge, altså den 23/6, han ønskede en dom med det samme eller senest 17/6, mon CSC har nogen problemer vi ikke har hørt om.

Sjovt nok falder dommen samme dag, som en anden central arbejdsretsag starter, nemlig vikarsagen, denne var i voldgift for et stykke tid siden, hvor prosa fik medhold i, at der kun måtte være 10 vikarer i driften, . . .

De allermest sjove ved de to eksempler du nævner er, at når Prosa anlægger en relativt enkelt sag, i dette tilfælde om "indlejede" vikarer stadig er vikarer, tager det [b]måneder[/b] at få Arbejdsretten til dømme.

Når derimod CSC anlægger en meget kompliceret sag (de vil oplæse tre overenskomster på en gang, Prosa/Profot, Prosa/DK og FORA, hvoraf den ene har en fredsaftale, der løber til december), og som har vidtrækkende konsekvenser (den kan i princippet gøre strejker umulige i fremtidens Danmark), så er Arbejdsretten i stand til at levere varen på en uge.

Jeg ved godt, det er en kliche at kalde Arbejdsretten for en klassedomstol, men de har ikke ligefrem brilleret i dette forløb.

 • 6
 • 1
#8 Gert Madsen

Jeg kan ikke forstå at CSC på samme tid kræver standardvilkår, og kræver at medarbejderne skal have fredspligt. Hvis CSC vil have standardvilkår, så må det gælde begge veje. Andet er helt urimeligt. Det er vel også forklaringen på det, der betegnes som ekstraordinært gode forhold for PROSA-medlemmerne, eller hvad ?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere