CSC kan forvandle Tinglysnings-fiasko til eksportsucces

Selvom den digitale tinglysning har været ramt af massive forsinkelser, kan historien ende lykkeligt for leverandøren CSC. Der kan nemlig være masser af penge i at sælge til udlandet.

Mange danskere har siden september ønsket digital tinglysning hen hvor peberet gror, mens de har ventet i månedsvis på at få behandlet et pantebrev.

Og går det som CSC håber, vil systemet til at digitalisere og automatisere tinglysningen da også finde vej uden for Danmarks grænser. It-løsningen og de danske erfaringer vil nemlig kunne indbringe store millionbeløb, hvis andre lande vil gå samme vej. Det skriver Børsen.

»Vi har adgang til den it, der ligger bag systemet, så vi kan bygge et tilsvarende tinglysningssystem i andre lande. Det er en fantastisk platform for os,« siger Fritjof Lind, direktør for CSC's løsninger til den offentlige sektor, til avisen.

En unavngiven it-ekspert vurderer, at CSC kan hente et trecifret millionbeløb for hvert land, systemet sælges til, og de mest oplagte kunder vil være nabolandene i Norden, da opbygningen af tinglysningen her ligger tæt på den danske.

De mange og store problemer, der viste sig under implementering, først og fremmest en drastisk mangel på kapacitet til manuel behandling af sager, vil ikke trække ned for udenlandske kunder, mener CSC-direktøren.

»De problemer, der har været i Danmark, kan vise sig at være værdifuld viden, som vi kan bringe videre til nye kunder,« siger Fritjof Lind til avisen.

Også Devoteam, der har været Domstolsstyrelsens rådgiver på projektet, ser potentiale i at eksportere digital tinglysning til andre lande, på trods af problemerne i Danmark, og Tinglysningsrettens præsident, Søren Sørup Hansen, bekræfter, at udlandet følger godt med i projektet.

Foreløbigt er der tæt kontakt med Norge og Sverige, mens Island og Finland også har vist interesse for at gå i Danmarks fodspor og skifte en papirbaseret arbejdsgang ud med en rent digital proces.

Andre danske it-systemer til den offentlige sektor har også tidligere været eksportvarer, blandt andet et toldsystem, der bliver brugt i Malta og Cypern.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Hvorfor virker det igen som at staten har betalt formuer for at være forsøgsdyr i et pilotprojekt, der i sidste ende kommer til at:

 • Koste staten millioner og atter millioner i udvikling og forsinkelser

 • Sørge for at CSC kan eksportere viden og teknologi, der kun tjener deres egen lommer.

Jeg tvivler på at det ekstra de kommer til at betale i skat kommer til at dække ekstraomkostningerne for at få systemet udviklet i første omgang.

 • 0
 • 0
#7 Anonym

Ejer CSC vitterligt rettighederne til systemet, når det er Domstolsstyrelsen (skatteborgerne), der har betalt gildet?

Det svarer til at jeg betaler en entrepenør for at bygge et hus til mig, og så beholder entrepenøren selv huset bagefter og sælger det videre.

 • 0
 • 0
#8 Peter Stricker

Det svarer vel mere til at du beder en dyr arkitekt om at tegne et helt unikt hus til dig, og arkitekten så senere opfører flere huse på baggrund af de samme tegninger.

Og ligesom du ikke har brug for mere end det ene hus, så har Domstolsstyrelsen heller ikke brug for mere end et digitalt tinglysningssystem. (At de så tilsyneladende stadig vil have behov for omkring 40% manuel tinglysning er jo helt til grin).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere