CSC: Indiske it-folk får en fornuftig løn

CSC i Danmark bliver hængt ud for at have indere i Danmark til en for lav løn. Men kritikken er helt misforstået, siger firmaet. Samlet set er lønnen god for inderne, lyder svaret.

En indisk it-ekspert i Danmark til 8.500 kroner om måneden? Sådan lød overskrifterne i kølvandet på historien fra Orientering på P1 om indiske it-folk, der arbejdede i Danmark for CSC.

It-fagforeningen Prosa var også ude med kritik af hvad, der blev kaldt 'slavelignende forhold' for inderne, som kommer til Danmark for at arbejde.

Men kritikken er forfejlet, siger CSC, der har alle nødvendige godkendelser på plads fra Udlændingeservice.

»Vi synes, at det er alvorlige anklager. Det helt afgørende er, at vi har håndteret det her i fuldstændig overenstemmelse med de regler, Udlændingeservice har udstukket,« siger Lars Lundsgaard, ansvarlig for kompetencer og resurser for CSC i hele Norden.

Reglerne om at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark kræver en mindsteløn på 31.250 kroner om måneden, og det lever CSC også op til, siger CSC. Oven i de 8.500 kroner om måneden, der er skattefri diæter, kommer nemlig lønnen i Indien på typisk 3.000-5.000 kroner, samt bolig med alle regninger betalt, og rengørings- og skjortestrygehjælp.

»Det er en fornuftig samlet pakke, synes vi, og vi oplever også, at det er populært blandt de indiske ansatte at komme til Danmark. Vi har lagt regnestykket åbent frem i vores ansøgninger til Udlændingeservice, og vi har fået tilladelse hver gang. De foretager også stikprøver for at se, at vi lever op til, hvad vi lovede,« siger Lars Lundsgaard.

Han understreger også, at CSC ikke henter inderne til Danmark for at de skal blive i landet og arbejde herfra. Opholdet i Danmark sker for at lære inderne op, så de efterfølgende kan løse opgaverne fra Indien af.

»Vores intention er ikke at have indisk arbejdskraft siddende i Danmark. Det er slet ikke attraktivt for os, så de er i Danmark til sidemandsoplæring så kort tid som muligt. Typisk er det tre måneder,« siger Lars Lundsgaard.

Ifølge P1 og Prosa er de indiske medarbejdere bundet til CSC i to år efter opholdet i Danmark og skal betale en bod på 35.000 kroner, hvis de siger op inden da. Samtidigt er det fyringsgrund at tale med pressen.

»Forholdene i Indien står den indiske afdeling af CSC for. Men hvis det var usædvanligt at være bundet af en kontrakt i to år, ville det være svært at tiltrække kompetent arbejdskraft i Indien. Det er jo heller ikke usædvanligt i Danmark,« siger Lars Lundsgaard.

CSC planlægger ikke at ændre på forholdene for de indiske it-folk i Danmark efter mediebevågenheden, med mindre der bliver ændret på reglerne.

»Hvis sagen betyder, at der sker ændringer i Udlændingeservice, må vi forholde os til det. Men ellers mener vi, at det er en fornuftig ordning,« siger Lars Lundsgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Schade

Nej da, det er ved at være fuldstændigt normalt i en retsstat baseret på demokratiske principper med en dybt godnat borgerlig regering der er i lommen på DA.

Spændt på om der er nogle af de 'officielle' bloggere på version2 eller ing.dk der tør tage sagen op til debat.

 • 0
 • 0
#3 Brian Matzon

Nu er de 8500 skattefri. Hvordan det fungerer ved jeg ikke lige - men jeg håber at CSC betaler skatten for dette? Men den "Indiske løn" er ikke skatte fri. I runde tal betyder det at de får udbetalt 11000kr om måneden. Hertil kommer værdien af en værdien af bolig+regning+rengøring+skjorteservice.

Hvis de havde fået mindste løn burde de få ca. 16000 udbetalt om måneden.

5000 er vel ikke en urimelig pris for lejlighed+regninger+rengøring+skjorteservice?

Der er sikkert nogle huller i mine beregninger - men det lyder da ikke helt urimeligt - lønmæssigt.

De andre klausuler derimod er ikke i orden - de bør skulle ansættes på danske vilkår?

 • 0
 • 0
#4 Claus Wøbbe

Brian, du kan da ikke regne på dén måde! Det giver jo ingen mening. Du kan da ikke sammenligne lønforhold for en almindelig dansker med en inder, der er på besøg i 3 måneder og får en lønpakke, der for det første indeholder komponenter, der i sig selv gør den svært sammenlignelig med danske forhold, og for det andet jo skal bruges i Indien og ikke i Danmark.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Hansen

Nu er aftalerne jo lavet i samarbejde med Udlændingeservice, som administrerer loven, og de har godkendt de aftaler. Mon ikke CSC så overholder loven?

https://www.borger.dk/FOA/Sider/default.aspx?fk=22&foaid=11504995

Husleje + bosted er garanteret også vendt med Udlændingeservice, så det overholder kravene.

Hvor lang tid går der før folk lærer at forholde sig til hvad der bliver sagt og skrevet, istedet for at digte sine egne historier?

 • 0
 • 0
#7 Jens Fallesen

Så vidt jeg forstår svaret fra CSC, er der jo slet ikke nogen sag her, idet der er tale om en helt almindelig kortvarig udstationering.

Hvis mit firma valgte at sende mig 3–6 måneder til et andet land på et midlertidigt ophold, ville jeg jo stadig være ansat under min kontrakt i hjemlandet og dermed være omfattet af hjemlandets regler for løn osv. Jeg ville da også forvente, at firmaet sørgede for, at jeg havde et sted at bo, mens jeg var her.

Landet, jeg udstationeres i, kan naturligvis have regler, der skal overholdes, og det er også tilfældet her. Ifølge både CSC og Udlændingestyrelsen bliver disse regler åbenbart overholdt.

I Danmark er klausuler om at blive i firmaet i en vis periode efter at virksomheden har kastet ressourcer efter uddannelse eller certificering ikke så udbredt, men i mange lande er den slags ikke usædvanligt. Det samme gælder i øvrigt med krav om, at medarbejdere ikke må tale med pressen om firmamæssige forhold.

 • 0
 • 0
#8 Daniel Binau

CSC har to hensyn at tage når de skal fastsætte kontraktvilkår. Det ene er at medarbejderne skal være tilfredse, og det andet er at lovgivningen skal overholdes. Begge dele lader til at være tilfældet her.

Hvis vilkårene virkelig er så urimelige, så er det vel Udlændingeservice man skal bebrejde for at have godkendt ordningen.

Og det står jo inderne frit for at sige nej tak - men ordningen er jo i virkeligheden enormt attraktiv for dem, så selvfølgelig gør de ikke det.

Mit firma har en afdeling i Vietnam, hvor vi har dygtige programmører ansat til mellem $350 og $600 om måneden. Det er en fyrstelig hyre efter lokale forhold, og de er mere end tilfredse. Hvis vi inviterede dem 3 måneder til Danmark og betalte dem over det dobbelte plus samtlige deres udgifter, ville begejstringen ingen ende tage. Jeg er forholdsvis sikker på at inderne også er ganske tilfredse med deres vilkår. Og hvis loven også er overholdt, hvor er så problemet?

 • 0
 • 0
#9 Jørn Hedegaard Povlsen

Problemet er at et dansk registreret firma: CSC Danmark A/S importerer edb-specialister fra Indien til Danmark med lønforhold der er uacceptable i Danmark. At CSC tillige forlanger at inderne ikke må udtale sig, er ekstremt provokerende.

PROSA og andre faglige organisationer burde reagere prompte og krafigt.

 • 0
 • 0
#10 Daniel Binau

"Lønforhold der er uacceptable i Danmark"

Det er vel op til den enkelte ansatte at afgøre hvad der er acceptabelt og uacceptabelt. Hvis jeg som indfødt dansker sagde at jeg var villig til at arbejde for 10.000 om måneden, ville du så komme og sige at det må jeg i hvert fald ikke?

 • 0
 • 0
#12 Jens Fallesen

Problemet er at et dansk registreret firma: CSC Danmark A/S importerer edb-specialister fra Indien til Danmark med lønforhold der er uacceptable i Danmark.

Jeg går ud fra, at du så tilsvarende vil insistere på, at de danskere, der i en periode udstationeres til Indien for at hjælpe projektet i gang, kun får udbetalt løn svarende til, hvad lokale indere får. Er det korrekt antaget?

Der er altså forskel på kortvarig udstationering og et længerevarende ophold.

 • 0
 • 0
#13 jan nielsen

Hvis vilkårene virkelig er så urimelige, så er det vel Udlændingeservice man skal bebrejde for at have godkendt ordningen.

@BINAU Super koncept: det gælder selvfølgeligt om at tørre skylden af på nogen andre. Hvorfor har jeg dog aldrig tænkt på det. Det gør da tilværelsen så uendeligt meget lettere. Så er man herligt fri for selv at skulle tage moralske valg. Det er altså ikke blot arbejde der kan outsources, men åbenbart også moralsk ansvar.

Der er ingen ende på de muligheder det giver: Hvis jeg gør noget moralsk forkasteligt og der ikke er nogen der stopper mig, så faktisk ikke min skyld. Det er dem som ikke stopper mig som har skylden. Sweeet :)

 • 0
 • 0
#14 Nicholas Colding

Hvis aftaleloven gælder i denne (taber)sag, så er en aftale bindende. Men mindre aftalen er urimelig.

For øvrigt er det vel ikke første gang man ændre en lov, så den på en eller anden måde afspejler den virkelighed vi lever i. Det er på det grundlag jura udformes.

Jeg vil for at synliggøre galskaben i nuværende eksempel, anbefale CSC til at hæve huslejen til 23.000 kr/md. - incl gratis skjortestrygningshjælp. Og rimelig nok nedsætte lønudbetalingen til 2.100 kr. Oveni al gavnmildheden fra CSC´s lønkontor, udbetales gratis billetter til parken, næste gang fodbold landsholdet spiller mod indien, minus transportudgifter naturligvis - men kun hvis kampen spilles på en mandag!

Venligst Nicholas

 • 0
 • 0
#16 Tine Andersen

De burde også lige donrere en nyre.

Det var andre tal, jeg hørte på P1' Orientering. som om en fiktik skat er betalt. De får diæter- 275 kr/dag, de får løn fra deres indiske firma -3-5000 kr + fri bolig. Det CSC gør at de til Udlændingeservice har oplyst beløb uden skat. De udbetaler mindre- og de stopper skattefradraget i lommen. Inderne skal jo ikke betale skat, så de aflønnes uden skat- forskellen stopper CSC i lommen., som om de har betalt skat.

De SKAL ikke betale skat- men, de aflønnes efter en "efter skat" af CSC.

Det er fame uforskammet- det er at udnytte folk fra fattige lande. Og i denne sammenhæng er der ikke forskel på nyredonation eller slavearbejdere.

FØJ! CSC! SKam Jer!

Tine- der ikke kan se, hvorfor man skal udnytte fattige!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere