CSC Danmark fyrer 300 efter tab af TDC-kontrakt

10. februar 2012 kl. 15:293
CSC Danmark fyrer 300 efter tab af TDC-kontrakt
Illustration: Jesper Kildebogaard.
CSC har opsagt 300 medarbejdere pr. 1. april som en direkte konsekvens af, at indiske Tata Consultancy Services har vundet en lukrativ ordre på at levere it til TDC.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Først fyrede TDC it-leverandøren CSC.

Nu kommer følger konsekvensen: CSC har i dag fredag informeret mere end 300 medarbejdere om, at deres job pr. 1. april ikke længere eksisterer. Det skriver Computerworld.

»CSC har gjort det, som de skal gøre i forhold til lov om masseafskedigelser, og det har de gjort helt ok,« siger faglig konsulent John Jørgensen i it-fagforeningen Prosa til Computerworld.

Fyringsrunden kommer ifølge John Jørgensen til at foregå efter reglerne om masseafskedigelser, ligesom reglerne om virksomhedsoverdragelse også vil blive fulgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afskedigelserne, der er en direkte konsekvens af TDC's fyring af CSC til fordel for det indiske kæmpefirma TCS (TATA Consultant Service), sker i henhold til lov om masseafskedigelser og ifølge reglerne om virksomhedsoverdragelse, fortæller han.

Reglerne for virksomhedsoverdragelse betyder blandt andet, at medarbejdere med arbejdsopgaver direkte relateret til den overtagne opgave også kan følge med over i den nye virksomhed.

Det er der dog i det aktuelle tilfælde ingen garanti for sker:

»Vi har ikke fået nogen forsikringer om, at der er job i den anden ende. Det må vi tage som udtryk for, at der er en rigtig stor usikkerhed for, hvad der sker efter første i fjerde,« siger John Jørgensen til Computerworld.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. marts 2012 kl. 02:30

@Thomas Hansen - Statsejet monopolvirksomhed???....så er den vist ikke så aktuel længere... @Jesper Nyrup - Til at starte med skal jeg sige at jeg selv er ansat i TDC. Til dagligt benytter vi os af diverse systemer til håndtering af kundeordrer, linjeomlægninger, fejlmeldinger og lignende, og er derfor helt naturligt meget afhængige af at det køre uden alt for mange fejl. Personligt har jeg dagligt problemer med at køre det ene eller andet system og når jeg forsøger at få det fejlmeldt, er resultatet ikke altid helt heldigt. CSC har nemlig valgt at outsource deres egen fejlservice til Letland/Litauen, med dertilhørende misforståelser og sprogvanskeligheder. Det skal siges at de i Letland/Litauen er enormt gode til at TALE dansk/engelsk, men der er stadig en del at ønske med hensyn til at FORSTÅ, hvad man forklarer der er ens problem. Det kan godt være at CSC fyrer 300 danske medarbejdere i forbindelse med at TDC vælger ikke at forlænge kontrakten, men i sidste ende kunne det jo netop ende med at kunderne i TDC, fik en BEDRE service end tidligere, fordi TCS(TATA Consultant Service) kunne løse vores interne systemfejl bedre og dermed være med til at vi kunne behandle vores kundesager hurtigere uden alle de daglige systemfejl. I bund og grund kan man jo bare sige at TDC gør det samme som du vil, når man får en dårlig service...man skifter service-udbyder... Mvh. Kenneth

2
11. februar 2012 kl. 12:27

TDC må være Danmarks værste servicevirksomhed jeg har aldrig oplevet nogen virksomhed med så dårlige ydelser for så høje priser. Når de nu er hoppet på "Flyt arbejdspladsene ud af Danmark" vognen så er det på tide at vi alle som en stemmer med vores penge og sender dem en klokkeklar besked om at hvis de vil finde sine arbejdere i Indien så bliver de nødt til at finde deres kunder der også.

1
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den lør, 02/11/2012 - 11:18

Først så sørger man for, at købe sig ind i, eller helt overtage nogen nøglevirksomheder, helst nogen hvor grundlaget er som TDC, altså en tidligere Statsejet monopolvirksomhed, for de har oftest stor indre værdi.

Så sørger man for, at der bliver taget opgaver ind, som bygger på udvikling af nye systemer, især systemer der handler om store administrative opgaver, eller anden infrastruktur, hvor man får tilgang til ellers uopnåelig viden.

Efterfølgende, så er man ikke særskilt interesseret i at levere noget resultat, for man har jo opnået hvad man vil. Derfor afvikler man sit engagement, under hensyntagen til, at man tømmer de pågældende virksomheder for den indre værdi.

Vups, så er man ude igen. Med alt der har værdi, og har oven i købet mulighed for, at kunne sælge sit nye produkt, til dem man tidligere var medspiller hos, for de tidligere virksomheder, står nu i en dårlig konkurrencesituation.

Det lader sig kun gøre, når man kan købe sig ind hos en regeringsmagt ! Men det er åbenbart ikke noget problem.

Tillykke med de nye arbejdsløse Danmark. Husk nu, at påtvinge NemID på de arbejdsløse, så de også kan deltage i "festen".