Crowdfundet søgsmål begrænser britisk telelogning

Illustration: Bjørn Erik Pedersen / Wikimedia Commons
På baggrund af et crowdfundet søgsmål, har højesteret i Storbritannien netop erklæret dele af den omstridte 2016 Investigatory Powers Act for ulovlige.

Borgerrettighedsgruppen Liberty har fået medhold i, at dele af den omstridte 2016 Investigatory Powers Act er ulovlig. Det slog højesteret i Storbritannien, High Court, fast i fredags.

Det skriver Tech Crunch

I Storbritanien og Nordirland kan kommunikationsselskaber og tjensteudbydere blive pålagt at opbevare opgørelser over internetaktivitet samt metadata og lokationsdata for deres brugere i et helt år. Det har hidtil været muligt for adskillige offentlige institutioner at få indsigt i disse data, uden selvstændig tilladelse fra en domstol.

Det har været tilladt at indhente disse data, ikke blot til bekæmpelse af "grov kriminalitet" men også ved almindelig "kriminalitets-bekæmpelse". Dele af Investigatory Powers Act var også mulige at anvende til ikke-kriminelle formål, såsom inddrivning af skatter og bøder.

Dette har High Court fundet problematisk.

»Vi mener ikke, at det med rimelighed kan siges at lovgivningen kræver, eller overhovedet tillader, en generel og uforholdsmæssige lagring af kommunikationsdata,« udtaler dommerne blandt andet i deres afgørelse.

Liberty

Borgerrettighedsgruppen Liberty påbegynder anden del af deres crowdfunding kampagne i håb om at rejse penge til endnu en rettergang om omdiskurterede dataspørgsmål.

Eksempelvis vi de målrette et søgsmål mod lovstof, der gør det lovligt for britiske statsorganer at gennemføre masse-hacking, masseopsnapning af kommunikationsdata og samkøring af personlig data i såkaldte "bulk personal datasets"

»Retten har gjort hvad regeringen ikke evnede og har beskyttet disse vitale værdier, men dagens afgørelse fokuserer kun på én del af en lov, som er rådden helt ind til sin kerne. Den lader stadig staten hacke vores computere, tavle-computere og telefoner, opsamle information om hvem vi taler til, hvor vi går og hvad vi ser på online, og danne profiler over enkeltstående individer uden nogen som helst mistanke om lovbrud. Liberty vil fortsat udfordre disse magter,« siger Martha Spurrier, formand for Liberty, i en kommentar til dommen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere