Crowdfundet bærbar bruger (næsten) kun open source-software

12. december 2014 kl. 14:0613
Et crowdfunding-projekt lover bærbar med absolut åbenhed om den kode, den bruger. Computeren tager brugerens ret til privacy tilbage, lover virksomheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er for det meste meget vanskeligt at finde ud af, hvad der foregår i de mørke krinkelkroge af ens computer. Det vil computerprojektet Librem nu lave om på, skriver Ars Technica.

Librem er navnet på en fri og åben computer, hvor næsten al software er open source. Den eneste undtagelse er Intel-firmware Purism, der har skabt Librem, lover total indsigt i computerens mindste lille chip.

»Dette er den første high-end bærbar, hvor du har kontrol og komplet indsigt ind i kernel, operativsystem og al software,« lyder det om projektet på crowdfunding-sitet Crowdsupply.

Virksomheden har møjsommeligt designet computeren chip by chip for at bruge så meget åbent software som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Librem genindsætter dine rettigheder til frihed og privacy,« lover siden.

Den bærbare computer har en 15,6 tommer stor skærm og har som udgangspunkt 4 gigabyte RAM, 500 gigabyte harddisk og en Intel i7-4712MQ-processor. Dertil kommer et Nvidia GT840M-grafikkort og et vaskeægte cd/dvd-drev.

Såfremt det lykkes for Purism at få samlet penge til projektet, vil virksomheden tage fat på en mindre version af computeren og på sigt lave et open source-alternativ til gængse tablets og telefoner.

Remote video URL

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
15. december 2014 kl. 11:44

4Gigs er rigeligt. Når Firefox, Thunderbird, Chrome, Lazarus, Gimp, Filezilla, terminal, lommeregner, Open Office writer og regneark kører plus en webmail, berlingeren og bt i forskellige tabs og en internet-radio plus Open Arena, så bruger min Ubuntu under 1Gig - een Gb - og den suser afsted. Om 4Gigs er godt nok handler måske mere om noget andet end brugbarhed.

9
15. december 2014 kl. 11:54

..Lazarus..

Juhuu, jeg er ikke den eneste i landet :-)

Og her: 8 skriveborde,2* FF med mange tabs, Chromium, 3 * Lazarus, 3 * SQLite manager, Bluefish, Thunderbird, et antal terminaler mv., OO, plus evt. en Virtuel Win2K

Men OK, det er så også med 2G, men almindelig HD i en gammel T61 - ingen performance problemer.

10
15. december 2014 kl. 14:05

..Lazarus..</p>
<p>Juhuu, jeg er ikke den eneste i landet :-)

Hmm, interessant. Hvordan er jeres erfaring med portering af legacy Delphi-kode til FreePascal + LCL (https://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/)?

Purem ser fin ud, og målsætningen er at befri de binære blobs, så intentionerne er gode. De arbejder aktivt med Intel om at få frigjort de sidste blobs som CoreBoot i dag er nødt til at inkludere (bl.a. mikrokode-opdatering,se https://puri.sm/posts/bios-freedom-status/). Ser noget mere alment anvendelig ud end Yeeloong Notebook'en (https://www.lemote.com/en/products/Notebook/2010/0310/112.html), selvom MIPS er en interessant arkitektur, og noget mere fri/uafhængig end en Intel-baseret ditto.

Mikkel

12
16. december 2014 kl. 14:28

Hmm, interessant. Hvordan er jeres erfaring med portering af legacy Delphi-kode til FreePascal + LCL (<a href="https://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/">https://lazarus-ccr.sour…;)?

For at være helt ærlig, meget beskedne, grænsende til det rene ingenting, da det er så lang tid siden jeg forlod Windows.

(Og set i bagklogskabens klare lys, så er meget af det gamle Delphikode jeg engang i mellem finder frem, ikke værd at portere, da jeg kan lave noget meget bedre ved at starte forfra.)

11
16. december 2014 kl. 14:20

Gad vide om der er en dansk Lazarus klub? Hmm. Meget store dele af delphi7 kode kører stort set uforandret i Lazarus. Jeg har dog mest testet med leverpostejskode: Egne klasser og algoritmer, - ikke så meget GUI halløj og bling bling. Har haft noget Lazarus kode i produktion på en server siden 2008.

13
16. december 2014 kl. 14:35

Gad vide om der er en dansk Lazarus klub?

Ellers kan der vel laves en - jeg har faktisk en færdigudviklet (FPC selvfølgelig) blogplatform der kunne bruges med lidt tilrettelser - går lige i tænkeboks.

Hmm. Meget store dele af delphi7 kode kører stort set uforandret i Lazarus.

Cool

Jeg har dog mest testet med leverpostejskode: Egne klasser og algoritmer, - ikke så meget GUI halløj og bling bling.

Det samme her, hovedparten af det jeg laver er weborienteret (har lavet en del tilføjelser til POWtils, så jeg efterhånden har et helt godt framework).

Har haft noget Lazarus kode i produktion på en server siden 2008.

Har kørt nogle serverprojekter, bla. et webbaseret indberetningssystem for affaldsdata, uden nogen form for performance problemer.

6
13. december 2014 kl. 13:09

Det er jo bevist at de systematisk aflytter og overvåger bruger, uden demokratisk kontrol. Samt toture uskyldige, så heller læse hvad jeg har på min PC. :-(

Men en uskyldsren PC er jo ikke meget bevendt, når trafik bliver overvåget.

Her køber man noget for dyrt, da 1 linjer i en firmware er nok til at kompromitter det hele. Heller købe noget 3 bokstaver tjenester ikke kan lide, og hvor de har trukket børne kortet.

Så hvis jeg ville være sikker, vil papir og blyant nok være det mest sikker, og billigere. Open Source er jo heller ikke en sikkerhed for, at noget ikke indeholder usikkert kode.

3
12. december 2014 kl. 20:44

High end bærbar med 4GB RAM? Kan godt være at Linux bruger mindre RAM end Windows men 4GB er virkelig ikke meget anno slut 2014. Før produktet kan købes er vi vel i i start/midten af 2015. Hvis man ikke kan opgradere de 4GB RAM er produktet dømt til at fejle på forhånd imo.

4
12. december 2014 kl. 21:36

På deres hjemmeside kan du selv sætte spec's.

Jeg endte på 2x1Tera SSD, 16G ram og ultra HD skærm. Den røg lige over 3000$. I samme niveau som MacPro ... men jeg syntes det er penge værd at slippe for al Windows og Apple :-)

Tænk at have en hel åben ren Linux laptop, skønt. Indtil videre nøjes jeg med en dual-boot HP Chromebook.

1
12. december 2014 kl. 17:04

"Librem er navnet på en fri og åben computer, hvor næsten al software er open source. Den eneste undtagelse er Intel-firmware."

Svare det ikke til at købe den store sikkerhedspakke med sikkerhedsfirma og hundepatruljer til sit hus, og så lade hoveddøren stå åben...

R

2
12. december 2014 kl. 18:48

Det tror jeg nu ikke. Open-source betyder jo bare at alle kan kigge ind i motoren. De kendte leverandører af det modsatte har vel gennem årtier bevist deres hullede software.

Der er hoveddøren lukket, men taget og murene er fjernet. Hvor meget Intel firmwaren kan være skyld i,- ja, hvem ved?