CPR-registeret er et af Danmarks helt centrale it-systemer - men det er ikke specielt krævende hardwaremæssigt.
Derfor er der ikke længere nogen grund til at køre systemet på heftige mainframes, når det kan køre lige så godt på billigere midrange-servere med Linux, og det tager CPR-kontoret nu konsekvensen af, skriver Computerworld.
Efter i 45 år at have kørt på mainframes hos Datacentralen, der undervejs skiftede navn til CSC, skal CPR-registeret flyttes til Linux-servere.
Målet med flytningen, der kommer til at ske i løbet af 2013, er både at få en billigere drift, men lige så meget at være mindre fastlåst. Der er nemlig kun få leverandører i Danmark at vælge imellem, når man udbyder driften af et mainframe-system.
CPR-kontoret og CSC var ikke bedste venner sidste år, hvor CPR-kontoret endte med at trække stikket på et udviklingsprojekt, som CSC havde forsinket.
Projektet Webajour skulle have moderniseret CPR-systemet, så man kunne udskifte al den gamle kode skrevet i sproget Natural, som er ejet af tyske Software AG og som ikke mange kender.
I stedet skulle det hele flyttes til Java, der er langt mere udbredt.
Selvom Webajour-projektet blev stoppet, er det muligt at flytte væk fra mainframen. Al Natural-koden vil køre videre på Linux-serverne uden problemer, lover CPR-kontoret.
Nye applikationer bliver kodet i Java, men projektet med at få pensioneret Natural-koden er sat på stand-by, indtil skiftet fra mainframe til Linux-servere er gennemført.