CPR-numre ligger frit fremme på kommunernes hjemmesider

En søgning på kommunernes hjemmesider har afsløret 1.464 cpr-numre sammen med ansøgninger om genoptræning og klager over hjemmeplejen.

Danskernes cpr-numre er om ikke direkte hemmelige, så i hvert fald beskyttede, og mange offentlige og private tjenester benytter kendskabet til cpr-nummeret som verifikation af en persons identitet. Men cpr-numrene kan findes på mange kommunale hjemmesider, skriver DR.

En søgning, som DR og Udbudsvagten har foretaget på kommunernes hjemmesider, fandt frem til i alt 1.464 cpr-numre, som lå offentligt tilgængeligt. I flere tilfælde sammen med personlige oplysninger som psykiatriske diagnoser og eller ansøgninger om tilskud efter alvorlig sygdom.

Oplysningerne har i visse tilfælde ligget offentligt fremme på hjemmesiderne i tre år.

Aarhus Kommune blev tidligere på måneden afsløret i at have lagt 1.600 cpr-numre på hjemmesiden, og i Aarhus Kommune peger digitaliseringschefen på menneskelige faktorer.

»Der er tale om menneskelige fejl, og mulighederne for fejl stiger i takt med, at vi får flere systemer, som bliver brugt af personale, der ikke er uddannet til at bruge dem,« siger digitaliseringschef Rasmus Ry Nielsen fra Aarhus Kommune til DR.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Benjamin Kristensen

Nøjagtig som de gør med dem som har offentliggjort CPR-numre med vilje. Svigt og inkompetance MÅ ikke være et forsvar i den her slags sager, så de skal have samme straf som dem der har gjort det med vilje (hvem kan bevise at det her heller ikke var med vilje). At straffen måske skal justeres er en anden sag, men i så fald skal den justeres for alle...

 • 7
 • 3
Michael Fjeldsted

Hvis cpr bliver et offentligt id på alle personer, så er der ikke længere noget hemmeligt og ingen kan misbruge den "hemmelige" viden.

Lånevirksomheder mobilselskaber osv må så sørge for at bruge en mere sikker metode istedet for bare blindt at stole på at folk opgiver korrekt cpr.

 • 10
 • 0
Knud Jensen

»Der er tale om menneskelige fejl, og mulighederne for fejl stiger i takt med, at vi får flere systemer, som bliver brugt af personale, der ikke er uddannet til at bruge dem,«

De pågældende ledere burde blive fyret alene på det. Hvis de har ansat folk og efterfølgende ladet dem anvende systemer med personfølsomt data uden at have uddannelsen til det.

 • 4
 • 2
Ditlev Petersen

Det er såmænd ikke kun kommunerne, der lægger personnumre ud på nettet til fri beskuelse. Prøv en billedgoogling på sygesikringsbevis eller sundhedskort. Masser af foto. Nogle er fiktive kort, nogle har navn og personnummer sløret. Men prøv at skanne stregkoden på billedet! Det er så i høj grad fotografer, der har kvajet sig.

Og ja, man skal nok gøre personnummer ikke-følsomt eller mindre-følsomt, så det ikke beviser andet, end at man kender et nummer. Det må aldrig fungere som legitimation.

 • 5
 • 0
Gert Madsen

Det handler mere om den ligegyldighed hvormed man behandler personfølsom information. Uanset hvad man mener om personnummerets status, så er problemet det samme.

Så længe det ikke har nogen strafferetlig eller ansættelsesmæssig konsekvens at lække personfølsom information, så sker der ingenting.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere