CPR-numre ligger frit fremme på kommunernes hjemmesider

22. maj 2014 kl. 11:056
CPR-numre ligger frit fremme på kommunernes hjemmesider
Illustration: Region Hovedstaden.
En søgning på kommunernes hjemmesider har afsløret 1.464 cpr-numre sammen med ansøgninger om genoptræning og klager over hjemmeplejen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskernes cpr-numre er om ikke direkte hemmelige, så i hvert fald beskyttede, og mange offentlige og private tjenester benytter kendskabet til cpr-nummeret som verifikation af en persons identitet. Men cpr-numrene kan findes på mange kommunale hjemmesider, skriver DR.

En søgning, som DR og Udbudsvagten har foretaget på kommunernes hjemmesider, fandt frem til i alt 1.464 cpr-numre, som lå offentligt tilgængeligt. I flere tilfælde sammen med personlige oplysninger som psykiatriske diagnoser og eller ansøgninger om tilskud efter alvorlig sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplysningerne har i visse tilfælde ligget offentligt fremme på hjemmesiderne i tre år.

Aarhus Kommune blev tidligere på måneden afsløret i at have lagt 1.600 cpr-numre på hjemmesiden, og i Aarhus Kommune peger digitaliseringschefen på menneskelige faktorer.

»Der er tale om menneskelige fejl, og mulighederne for fejl stiger i takt med, at vi får flere systemer, som bliver brugt af personale, der ikke er uddannet til at bruge dem,« siger digitaliseringschef Rasmus Ry Nielsen fra Aarhus Kommune til DR.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
23. maj 2014 kl. 15:23

Det er såmænd ikke kun kommunerne, der lægger personnumre ud på nettet til fri beskuelse. Prøv en billedgoogling på sygesikringsbevis eller sundhedskort. Masser af foto. Nogle er fiktive kort, nogle har navn og personnummer sløret. Men prøv at skanne stregkoden på billedet! Det er så i høj grad fotografer, der har kvajet sig.

Og ja, man skal nok gøre personnummer ikke-følsomt eller mindre-følsomt, så det ikke beviser andet, end at man kender et nummer. Det må aldrig fungere som legitimation.

3
23. maj 2014 kl. 14:17

»Der er tale om menneskelige fejl, og mulighederne for fejl stiger i takt med, at vi får flere systemer, som bliver brugt af personale, der ikke er uddannet til at bruge dem,«

De pågældende ledere burde blive fyret alene på det. Hvis de har ansat folk og efterfølgende ladet dem anvende systemer med personfølsomt data uden at have uddannelsen til det.

6
24. maj 2014 kl. 10:02

Jeg havde sku nok skudt mig selv, hvis jeg lavede sådan en brøler.

2
22. maj 2014 kl. 13:07

Hvis cpr bliver et offentligt id på alle personer, så er der ikke længere noget hemmeligt og ingen kan misbruge den "hemmelige" viden.

Lånevirksomheder mobilselskaber osv må så sørge for at bruge en mere sikker metode istedet for bare blindt at stole på at folk opgiver korrekt cpr.

5
23. maj 2014 kl. 15:37

Det handler mere om den ligegyldighed hvormed man behandler personfølsom information. Uanset hvad man mener om personnummerets status, så er problemet det samme.

Så længe det ikke har nogen strafferetlig eller ansættelsesmæssig konsekvens at lække personfølsom information, så sker der ingenting.

1
22. maj 2014 kl. 11:11

Nøjagtig som de gør med dem som har offentliggjort CPR-numre med vilje. Svigt og inkompetance MÅ ikke være et forsvar i den her slags sager, så de skal have samme straf som dem der har gjort det med vilje (hvem kan bevise at det her heller ikke var med vilje). At straffen måske skal justeres er en anden sag, men i så fald skal den justeres for alle...