CPR-kontoret om læk af 900.000 cpr-numre: Fejlen skete hos CSC

3. juli 2014 kl. 13:196
Det er leverandøren CSC, som ved en fejl har taget cpr-numre med i Robinsonlisten, men det er stadig vores ansvar, siger kontorchef i CPR-Kontoret. Han har det 'rigtig skidt' med fejlen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var leverandøren CSC, som kom til at inkludere cpr-numre i listen over de 900.000 danskere, som står på den såkaldte Robinsonliste, der beskytter dem mod reklamehenvendelser.

Men ansvaret ligger hos CPR-kontoret, lyder det fra CPR-kontorets chef, Carsten Grage. Det skriver DR.dk.

»Det er en meget beklagelig fejl, og det har jeg det rigtig skidt med,« siger Carsten Grage til DR.

Han vil nu bede om en redegørelse fra CSC, for at finde ud af, hvordan fejlen kunne opstå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der gik 50 minutter, før den cpr-nummer-fyldte liste blev taget offline onsdag eftermiddag, og i den periode nåede listen at blive downloadet 18 gange. Der er i alt 600 virksomheder, som har adgang til listen, der er beskyttet med password, understreger kontorchefen.

De 18 virksomheder, der har downloadet listen, har fået besked om at melde tilbage, om de har slettet listen med 900.000 cpr-numre, eller om den kunne være havnet i andre hænder. Har virksomhederne videregivet oplysningerne, kan det straffes med bøde, fortæller kontorchefen. Dermed er der ingen grund til panik blandt de ramte danskere, siger han.

Robinsonlisten rummer alle danskere, som selv melder sig til ordningen, og indeholder normalt navn og adresse på de nu 900.000 på listen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
4. juli 2014 kl. 11:51

Citat: "Har virksomhederne videregivet oplysningerne, kan det straffes med bøde, fortæller kontorchefen. Dermed er der ingen grund til panik blandt de ramte danskere, siger han."

Selvfølgelig ikke - alle folk er lovlydige, derfor er det også fri fantasi at en person har lækket fortrolige oplysninger fra Nets om betalingskort til et kulørt ugeblad.

Min egen mening er at selv om det kun er en lille snes virksomheder der har hentet listen, kan der sagtens være 100 personer der har set listen - og hvis blot en enkelt har gemt en kopi til sig selv er skaden sket.

2
3. juli 2014 kl. 17:45

Når nu kontorchefen har det så skidt - kunne han så ikke forklare hvorfor listen med de 900.000 danskere kan tilgås ved blot at kende ET ENESTE brugerID og ET ENESTE (nemt) password, som IKKE ER SKIFTET I FEM ÅR ! For denne form for "kontosikkerhed" er vel kontorchefens ansvar. Men han skal nok sørge for at sparke aben videre ned i systemet...

4
4. juli 2014 kl. 11:16

Hvis han mistede sin bonus, ville han forhåbentlig have det så skidt at han i fremtiden løftede sikkerheden til et fornuftigt niveau

1
3. juli 2014 kl. 14:02

De 18 virksomheder, der har downloadet listen, har fået besked om at melde tilbage, om de har slettet listen med 900.000 cpr-numre, eller om den kunne være havnet i andre hænder. Har virksomhederne videregivet oplysningerne, kan det straffes med bøde, fortæller kontorchefen

Så er alt jo godt igen, hvis de lover de har slettet den og ingen har luret i listen. Og hvis de har, så får de en bøde!

3
3. juli 2014 kl. 19:49

...Det var leverandøren CSC, som kom til at inkludere cpr-numre i listen over de 900.000 danskere...'</p>
<p>Men ansvaret ligger hos CPR-kontoret... Carsten Grage..</p>
<p>..Økonomi-og Indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), undskylder cpr-læk..

Faktaresistente amatører der alle burde vide bedre.

Igen det næste 'enkeltstående tilfælde' i en lang række.

CPR havde allerede ved skiftet til 2000 overskredet sidste salgsdato.

14 år senere ser vi konsekvenserne af utallige år med slendrian med for 'dumme' anno '19xx' systemer, og helt forventeligt lækkes oplysninger nu jævnligt hen over året fra mange offentlige systemer.

Og hver gang helt uden konsekvenser, og uden ansvarlige fatter at CPR-problemet aldrig kan rettes/lappes/ordnes nemt og billigt.