Cowi: Elever må leve med nedbrud i skoletest

Det seneste nedbrud under de nationale test af de danske skoleelever er noget, som eleverne risikerer at måtte leve med, siger leverandøren Cowi.

En endnu ukendt fejl fik torsdag en server til at gå ned i 15 minutter midt under én af de nationale test af de danske folkeskoleelever. Det betød, at eleverne blev smidt af under testen.

Leverandøren Cowi, der har modtaget en del kritik for systemet, efter testene helt blev taget offline i sidste måned, mener, at eleverne må leve med risikoen for nedbrud.

»Jeg tror desværre, at det er noget, som eleverne kommer til at leve med fremadrettet, at der kan ske nogle ting, som kan ske for alle andre webbaserede applikationer,« siger Knud Erik Christensen, direktør for Cowis forretningsenhed for økonomi, management og planlægning, til Politiken.

Han betegner servernedbruddet som noget, der var uden for Cowis kontrol. Derfor vil det også kunne gentage sig.

»Vi kan ikke afvise, at der sker noget, som ikke er vores skyld,« siger Knud Erik Christensen til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Madsen

»Jeg tror desværre, at det er noget, som eleverne kommer til at leve med fremadrettet, at der kan ske nogle ting, som kan ske for alle andre webbaserede applikationer,« siger Knud Erik Christensen, direktør for Cowis forretningsenhed for økonomi, management og planlægning, til Politiken.

Hvad er det for noget vås!?

Var det ikke kun 3000 samtidige brugere? Uden at kende deres setup indgående, så virker det som en dybt inkompetent kommentar at komme med at det må kunden leve med. De har vidst lige fra starten af, hvor mange elever der skal på på samme tid, så designer man løsningen så den kan klare ALLE elever på samme tid og IKKE går ned under brugen af løsningen.

COWI, tag jer nu sammen og få løst det problem, det kan ikke passe at vores skattepenge skal gå til et projekt der kulsejler så vildt og bliver unskyldt med at det er uden for deres kontrol.

Det er serveren der går ned => det er jeres problem og under jeres kontrol => løs det eller smid håndklædet i ringen og træk produktet tilbage og giv staten pengene tilbage.

 • 0
 • 0
#8 Jens Christensen

Så vidt jeg erindrer læner Cowi sig op ad en score på nedbrud i 100% af testene. 5% ville være i overkanten af det acceptable - hvor mange vil acceptere, at der er svigt hver 20. gang man skal bruge bilen/internettet/telefonen/komfuret/...? Det vil da være et massivt tilbageskridt.

At det ikke kan gøres bedre er noget inkompetent sludder. Som allerede nævnt er redundans og kapacitet nøgleord, og der kan muligvis også hentes noget på stabiliteten af selve softwaren. At sige, at kunderne kommer til at leve med nedbrud og at det er 'uden for vor kontrol' er ansvarsforflygtigelse af værste skuffe. De vælger da selv deres løsninger - eller, hvis de er blevet tvunget via kontraktlige forpligtelser, kan placere ansvaret andetsteds end det tågede 'servernedbrud uden for vor kontrol' (ikke at jeg regner med at nogen laver kontrollerede servernedbrud) ;o)

Indtil opgaven kan løftes stabilt og pålideligt, mener jeg at eleverne er bedre tjent med opgaverne på papir eller stand-alone systemer. Dér vil det kræve en bevidst og ihærdig indsats at levere en lige så ringe performance som Cowi.

Til Jesper Stein Sandal: Måske skal dækningen af historien om Cowi & Skoletestene vendes om, så den virkelige nyhed er, når det virker? :o)

 • 0
 • 0
#9 Rene Madsen

Er det ikke snart på tide at vi får en kommentar fra en ansvarlig minister og at vedkommende bliver spurgt om, hvorfor at vi lader en virksomhed som COWI sejle afsted med så åbenlyse fejl i deres system og blot siger at fejlen ikke er deres ansvar.

Kan vi få noget aktindsigt i den kontrakt der er med COWI, så vi kan se, hvad de har forligtet sig til at lave?

Kan vi få noget aktindsigt i den korespondance de har haft med det ansvarlige ministerium, så vi kan se, hvor meget de har bedt om udsættelse og hvad de har givet af forklaringer på deres egen inkompertence?

Det må være vores ret som borgere at vi kan se, hvad vi bruger vores penge på.

 • 0
 • 0
#10 Ole Kjær Johansen

Jeg hørte for nogen uger siden en radiosatire om dette emne på DR. Kort fortalt (og uden ALLE de morsomme pointer, som jeg ikke lige husker): -Hvorfor skal børnene lave disse tests? -Det er fordi, vi skal være sikre på, at de har lært det de skal lære, så de er kompetente, når de kommer ud i samfundet og kan fungere med den rigtige viden. -Hvorfor virker computersystemet så ikke? Har den ikke også været igennem en test?

 • 0
 • 0
#11 Michael Olesen

En artikel om at systemet fejlede, på Ing.dk, daterer tilbage til den 9. maj 2007. Den artiklen citerer Cowis projektchef, Karsten Sten Pedersen: »Vi skal stærkt beklage, at der er tekniske problemer med at gennemføre 9. klasses prøverne i dag. Det har naturligt skabt usikkerhed for de berørte elever. Vi arbejder alt, hvad vi kan på at finde og løse problemet«

3 år senere, og det virker stadig ikke!

Der er da vist nogen som trænger til at (undskyld ordvalget) få fingeren ud af rø***, og erkender at de ikke er i stand til at levere et fungerende produkt.

 • 0
 • 0
#14 Henrik Pedersen

(Jeg er en 14 årig elev i 8. A)

Mine lærere har DIREKTE sagt at de bruger resultaterne fra de nationale test til absolut intet. De er blevet PÅLAGT at vi skal tage dem, men de bruger det ikke til noget.

Faktisk må vi ikke engang få vores resultat oplyst. Jeg undrer mig over hvad de egentlig er i verden for?

 • 0
 • 0
#15 Christian E. Lysel

Rene Madsen, 23. april 2010 10:01

og IKKE går ned under brugen af løsningen.

Har du kontakt informationer på en leverandør der vil garantere 100% oppetider?

Jens Christensen, 23. april 2010 11:03

Så vidt jeg erindrer læner Cowi sig op ad en score på nedbrud i 100% af testene.

Lad mig gætte, de 100% er udregnet udefra du har hørt om 3 nedbrud ... derfor har de kun brugt systemet 3 gange?

Jan Mølgaard, 23. april 2010 10:14

Måske skulle nogen forsøge at introducere COWI for begrebet redundans?

Ahhh, fejlen ligger i de ikke bruger redundans? Hvordan ser du dette?

 • 0
 • 0
#17 Jesper Udby

Der diskvalificerede Cowi så lige sig selv... Hvis man kom med den slags udtalelser før man fik opgaven, så havde man aldrig fået den. Cowi indrømmer her offentligt at de ikke er opgaven voksen - det er for dårligt. AMATØRER fristes man til at sige...

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Jeg er sikker på, at COWI har sat de bedste på opgaven. Dem, der har lavet opgaven, er gået igennem mange ansættelsessamtaler, tests, og har kunnet dokumentere deres kunnen og har haft mange successhistorier på deres CV. At de er amatører, kan man derfor næppe påstå.

Problemet må være et andet. Måske, er de politisk imod at anvende computere i undervisningen, og laver derfor software, som ikke vil fungere.

Det er usandsynligt, at Cowi ansætter personer, der ikke kan dokumentere deres professionalisme. Når de derfor vælger en løsningsmetode, som er dømt til at fejle, så må man antage at det er overlagt. Der ligger et voldsomt analyse og design arbejde bag, og såvel store O funktioner, forsinkeler, og belastning, er nøje overvejet. Og designet til at ikke fungere. Fordi, at det er det de har ønsket.

 • 0
 • 0
#19 Jens Christensen

...og Elvis skød Kennedy...

Nu vil jeg ikke antyde noget om eksperimenterende omgang med euforiserende stoffer, men... Læser du nogle gange selv det du skriver? Overvejer om der kan være andre og mere sandsynlige forklaringer?

Med en videreførsel af din anvendte logik og en let omskrivning af dine ord 'er det usandsynligt, at Staten vil ansætte et firma, der ikke kan dokumentere deres professionalisme. Når de derfor vælger en leverandør, som bliver ved at fejle, så må man antage at det er overlagt.'

Med mindre vi tager udgangspunkt i en konspirationsteori, der også inkluderer UFO'er og den russiske mafia, kan vi forhåbentlig blive enige om, at ovenstående logik er noget bavl og at der bare er amatører alle steder. Nogle steder mere end andre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere