Couchdb kigger efter kunder i skyen

Couchdb er en ikke-relationel database, som er skrevet i Erlang. Sprogets indbyggede parallelisme gør det nemt at skalere, og databasen kan klare 20.000 samtidige læsninger. Det gør den oplagt til cloud computing, mener dens bagmand.

Damien Katz er programmøren bag databasen Couchdb, som ikke er nogen helt almindelig database.

Det er nemlig ikke en relationsdatabase. Couchdb er skrevet med henblik på dokumentsamlinger, og data hentes via views, som skrives i Javascript.

Damien Katz startede på projektet i 2005, og ideen var at skabe en bedre udgave af Lotus Notes, som han havde arbejdet på i længere tid. Han startede med at skrive databasen i C++, men det blev det ikke ved.

»Det var efter, at jeg havde skrevet den oprindelige udgave af Couchdb i C++, at jeg rigtigt startede med at tænke på skalerbarheden,« fortæller Damien Katz til Software Development Times.

»Jeg havde masser af erfaringe med konvential parallelisme med tråde og låse. Så hørte jeg om Erlang. Jeg besluttede mig for at tjekke det ud, og efter en uge vidste jeg, at jeg kunne skrive alting i det. Så jeg smed min gamle kode væk og skrev det hele igen i Erlang.«

Skiftet fra C++ til Erlang har betydet, at Couchdb kan skalere i den helt store stil. På en enkelt server kan databasen klare 20.000 samtidige læsninger fra klienter. Efter de 20.000 hits stod testværktøjet af, og Damien Katz mener, at databasen godt kunne klare endnu flere hits.

Det betyder også, at Couchdb er velegnet til cloud computing.

»Couchdb er godt til den slags ting, som Sharepoint gør. Folk bruger den til indholdsstyring og CRM-systemer,« mener Damien Katz.

Han fortæller også, at databasen i øjeblikket testes af blandt andre Apple og BBC.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere