Corydon trækker i land: Digital Post er ikke relevant for alle myndigheder

Digital Post har været obligatorisk for offentlige myndigheder siden 2010, ligesom det siden er blevet for virksomheder og snart bliver for borgere. Men ifølge finansministeren, er det nu ikke vigtigt, at alle myndigheder er kontaktbare.

Digital Post er ikke relevant for alle myndigheder. Det fremgår af et svar fra finansminister Bjarne Corydon, på et §20 spørgsmål som Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen har stillet.

Spørgsmålet, der blev stillet på baggrund af Version2's dækning af Digital Post, gik på, hvor foreneligt med regeringens it-strategi Corydon mener, det er, at der stadigvæk er 36 offentlige myndigheder, der ikke er kontaktbare på Digital Post. Tre år efter, at det blev obligatorisk for alle myndigheder på eDag3.

Læs også: Tre år efter deadline: 36 offentlige myndigheder stadig uden Digital Post

Men af finansministerens svar kan man læse, at han trækker i land i forhold til myndighedernes digitale kontaktbarhed.

»...Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at enkelte statslige myndigheder er forsinkede i deres implementering af muligheden for borger og virksomhedshenvendelser via Digital Post. Hertil kommer, at det for en række mindre underliggende statslige myndigheder, som f.eks råd, mv. med ingen eller meget lidt kontakt fra borgere eller virksomheder, ikke nødvendigvis vil være relevant, at være kontaktbar via digital post…«

Siden Version2 bragte historien, er Udenrigsministeriet kommet på Digital Post, men borgerrettede myndigheder som Politiklagemyndigheden og Tinglysning mangler stadig. Det drejer sig altså ikke kun om »mindre underliggende statslige myndigheder uden kontakt med borgerne«, hvilket ministeren ikke kommer ind på i sit svar.

Dobbeltmoralsk ikke-svar

Michael Aastrup Jensen, der er it-ordfører for Venstre, er ikke tilfreds med ministerens svar, som han mener er udtryk for en skidt holdning til ret og pligt.

»Altså det er jo et ikke-svar, og det er et udtryk for dobbeltmoral. Man kræver noget af borgere og virksomheder, som man ikke selv kan leve op til. Hvis virksomhederne ikke kan håndtere digital post, så har de jo et problem. Men det gælder åbenbart ikke for det offentliges egne myndigheder,« siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

Digital Post har været obligatorisk for alle virksomheder siden 1. november 2013 og bliver det for borgere samme dato i 2014.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 David Nielsen

-1 til Corydon

Corydon nævner ikke "borgere" og heller ikke "virksomheder" - kun styrelser, råd og offentlige instititioner.

og -2 til Corydon - det der "digital post" må være meget besværligt når nu der er nogen der skal have undtagelser for besværet... hvis nu det var super let og en lettelse for dem - så var der ikke behov for undtagelsen.

 • 15
 • 1
#4 Lars Skovlund

Point for at gennemskue dobbeltmoralen. Nu mangler det så at borgernes retssikkerhed tages alvorligt. Sæt Digitaliseringsstyrelsen på at lave en borgerrettet, offentlig afdækning af retstilstanden omkring digitalisering, herunder hvordan man forholder sig til bevissikring m.v. i tilfælde af misbrug. Det kan kun gå for langsomt.

 • 14
 • 0
#6 Michael Rasmussen

Der må være lighed for loven, så denne regel skal gælde alle.

Jeg må desværre vække dig af din tornerose søvn, og forkynde realiteterne i dagens digitale Danmark:

Lighed for loven gælder kun i følgende situationer: 1) Hvis statsadministrationen ser en fordel, for dem selv, i at udbrede ændringen til borgerne, vil dette ske. 2) Hvis magteliten bliver forfordelt, såfremt en ændring ikke udbredes til borgerne, vil dette ske. Eventuelt med begrænsninger så det reelt kun er magteliten, der får andel i ændringen. 3) Hvis det er politisk opportunt, og det godkendes af embedsmændene, vil ændringen kunne udbredes til borgerne. Såfremt det ikke godkendes af embedsmændene vil det i stedet blive udmeldt som politiske hensigtserklæringer.

 • 4
 • 0
#7 John Foley

Der var kun selvros og selfie ved Corydons og Vestagers præsentation af Digitaliseringsstrategien for nylig. Her blev det tydeliggjort, at forpligtelserne kun går en vej og pålægges borgerne og virksomhederne, ikke vice-versa. Politikerne, myndighederne og styrelser m.fl. gør som det passer dem. Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen er blandt de største hyklere,de har for trejde år i træk nægtet befolkningen deltagelse i den årligt tilbagevendende EU Cyber Security Month, hvor befolkningen kunne søge hjælp mod politikernes og embedsværkets overgreb.

 • 7
 • 0
#9 Jørgen Elgaard Larsen

Hertil kommer, at det for en række mindre underliggende statslige myndigheder, som f.eks råd, mv. med ingen eller meget lidt kontakt fra borgere eller virksomheder, ikke nødvendigvis vil være relevant, at være kontaktbar via digital post…

Så må det også gælde, at en forening eller virksomhed med ingen eller meget lidt kontakt med det offentlige, ikke behøver at tilslutte sig Offentlig Digital Post.

Det må man hellere meddelele dem. Men så har man jo netop kontakt til det offentlige (og sikkert ikke kun meget lidt). Og så skal man have det allligevel.

Catch-22.

Øv.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere