Mulighederne for at bruge lokationsdata fra alle de danske mobiltelefoner, som hele tiden registrerer sig på de danske mobilmaster, til at bekæmpe corona, diskuteres i øjeblikket mellem Statens Serum Institut og teleindustrien.
Oplysningerne skal bruges til at finde ud af, om regeringens tiltag virker i forhold til at begrænse smittespredningen i Danmark, men SSI ønsker ikke at uddybe, hvad instituttet har bedt teleselskaberne om at udlevere.
»Det er meget tidligt i behandlingen, og der er mange spørgsmål, som fortsat skal afklares,« siger faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak, til DR.
Det er derfor stadig uklart, hvordan håndteringen af lokationsdata i praksis skal fungere, men ifølge DR Nyheders oplysninger skal data ikke bruges til at håndhæve forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer.
Ifølge direktør i brancheforeningen Teleindustrien, Jakob Willer, så undersøger man i øjeblikket det juridiske grundlag for at udlevere data.
»Det, vi vil sikre os i processen, er, at der er et meget klart juridisk grundlag for, hvad vi skal gøre og for eventuelt at udlevere data baseret på vores kunders adfærd,« siger Jakob Willer til Version2.
Andre lande bruger allerede lokationsdata
I Norge har man allerede gjort brug af de såkaldte masteoplysninger til at registrere, hvordan nordmændene bevæger sig rundt i landet. Her udleverer bl.a. Telenor og Telia data til de norske sundhedsmyndigheder i kampen mod coronavirus.
»Indirekte kan det være med til at bremse spredningen af virus. For vi kan bruge det i vores beregninger, som igen påvirker, hvor stærke tiltag der implementeres,« siger professor Birgitte De Blasio fra norske Folkehelseinstituttet til NRK.
Også i Tyskland har telegiganten Telekom overdraget anonymiserede teleoplysninger til Robert Koch Instituttet, der analyserer tyskernes bevægelser. Ifølge det tyske medie ARD skulle der være tale om en enkelt overførsel på fem gigabyte data.
I USA er den amerikanske regering øjeblikket i dialog med Facebook, Google og en lang række andre tech-virksomheder og eksperter i sundhed omkring, hvordan lokationsdata kan bruges til at bekæmpe coronavirus-udbruddet.
Google bekræftede i sidste uge at have været i dialog med flere af den amerikanske regerings embedsmænd og nævnte i den forbindelse, at virksomheden arbejder på, hvordan man kan udnytte den store mængde lokationsdata særligt fra den populære Google Maps-app.
»Vi undersøger måder, hvorpå aggregeret, anonymiseret lokationsinformation kan hjælpe i kampen mod COVID-19. Et eksempel kunne være at hjælpe sundhedsmyndigheder med at bedømme virkningen af fysisk distancering på samme måde, som vi viser populære tider for restauranter og trafikmønstre i Google Maps,« lød det i en officiel udmelding fra talsmand i Google, Johnny Luu.
Han understregede i den forbindelse, at et eventuelt samarbejde »ikke vil involvere delingen af data omkring individers lokation, bevægelse eller kontakter.«
En embedsmand fra Det Hvide Hus, som ønsker at være anonym, har udtalt til The Washington Post, at tech-virksomheder opfordrer regeringen til at udnytte anonymiseret data til at få indsigt i COVID-19, og at de indsigter kan hjælpe eksperter i regeringen og forskere til at få en bedre forståelse for, hvordan COVID-19 spreder sig og smitter.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.