Coronavirus forlænger Microsoft-support af Windows 10-version

20. marts 2020 kl. 14:0617
Coronavirus forlænger Microsoft-support af Windows 10-version
Illustration: Microsoft.
Sikkerhedsopdateringer til Windows 10, version 1709, skulle efter planen ophøre 14. april. Men Microsoft fortsætter nu med sikkerhedsopdateringer frem til 13. oktober på grund af COVID-19.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft forlænger supporten af Windows 10, version 1709, som følge af det verdensomspændende conronavirus-udbrud.

Man vi ikke lægge pres på de i forvejen pressede it-afdelinger, lyder meldingen.

»Microsoft har evalueret folkesundhedssituationen og dens indvirkning på vores kunder. For at lette en af de mange byrder, som vores kunder står over for, vil Microsoft forlænge den planlagte end of service,« skriver techgiganten i en pressemeddelelse.

Det var oprindeligt planlagt, at supporten af Windows 10, version 1709, der også kendes 'Fall Creators Update', skulle ophøre 14. april, men Microsoft forlænger nu supporten til Enterprise, Education, and IoT Enterprise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den sidste sikkerhedsopdatering til disse udgaver af Windows 10, version 1709, vil blive udgivet 13. oktober 2020,« skriver Microsoft.

Microsoft oplyser, at enheder fortsat vil modtage de månedlige sikkerhedsopdateringer frem til 13. oktober, og at sikkerhedsopdateringer vil være tilgængelige gennem de sædvanlige kanaler (Windows Update, Windows Server Update Services og Microsoft Update Catalog).

Microsoft tilføjer, at kunder ikke behøver at ændre deres nuværende work flow for opdateringer.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
23. marts 2020 kl. 09:40

Problemet for forståelsen er, at der helt grundlæggende findes to supportmodeller:

  1. Os der har en HOME eller PRO licens, bliver tvunget - ikke i samme hastighed, men dog tvunget - over på nyeste versioner. Man kan på pro i vid udstrækning selv bestemme hvornår man vil over på de nye feature releases. Feature Releases udkommer hvert halve år og har support i 18 måneder. Hvis den release man er på er ved at blive usupporteret, bliver man tvangsopdateret til en supporteret version.

  2. Virksomheder med Enterprise licensering (og det er vidstnok ikke - i alle tilfælde - helt det samme som Enterprise version) køber en supportaftale hos Microsoft, og bruger anden infrastruktur (FX WSUS eller SCCM) til at opgradere feature releases. De kan så selv styre det, og det er vældig rart at vide hvornår brugerne bliver "ramt" af disse opgraderinger. Hvis man har en enterprise supportaftale, er nogle af versionerne supporteret i 30 måneder.

Så: For den almindelige bruger er der ikke noget problem, man bliver automatisk opdateret. Gratis. Virksomheder, der gerne vil bestemme hvornår denne opdatering foregår, er formentlig dækket af en supportaftale, og bestemmer selv hvornår de vil opgradere deres flåde. Og de er nu dækket i nogle flere måneder for 1709.https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

13
22. marts 2020 kl. 15:27

Jeg forstår godt Lars Røssell's forvirring, og jeg forstår ikke forklaringen.

Hvordan får man det nyeste build? Får man det automatisk hvis man lader Win10 opdatere som den anbefaler?

Og hvordan passer det så med, at man ikke længere får support hvis man stadig har et af de ældste builds, 1709? Hvis man har det, så må man jo have fravalgt opdateringer? Og så kan man vel ikke være mere ligeglad med manglende sikkerhedsopdateringer?

Mit eget build hedder 18363.720, så jeg er la-angt væk fra 1709 - går jeg da ud fra(?) Men jeg har aldrig bedt den om at opdatere til næste build. Jeg lader den bare opdatere som den selv foreslår.

Så jeg forstår ikke hvordan man kan hænge fast i et ældgammelt build, og så er det et problem med sikkerhedsopdateringer?? Enten opdaterer man, og så er build-problemet løst, eller også opdaterer man ikke, og så har man vel fravalgt opdateringer i det hele taget - og er dermed ligeglad...?

11
22. marts 2020 kl. 09:18

Hvis du har en gyldig Win10 licens, skal du blot opgradere til 1909, hvis du har ældre versioner og af en eller anden grund har fravalgt automatiske opdateringer/opgraderinger. Så du skal altså ikke købe nye licenser for at komme op på seneste 1909 version. Microsoft meddeler blot, at du ikke kan få flere sikkerhedsopdateringer, hvis du slæber efter med de gratis opgraderinger og hænger fast på 2017 versionen.

10
22. marts 2020 kl. 09:18

"I min verden kalder man det at bedrage folk."

  • Jamen dog
9
22. marts 2020 kl. 07:35

Ja, du har helt ret. Man kan blot opdatere. Normalt i 1,5 år, og nu på disse versioner hele to år. Så skal du købe og installere en ny version.

Hvis du altså vil have sikkerhedsopdateringer.

7
21. marts 2020 kl. 21:37

Så det er en service at Windows skal købes påny og geninstalleres hvert 1.5 år for at få sikkerhedsopdateringer?

5
21. marts 2020 kl. 20:00

Artiklen og denne tråd handler om at versionerne IKKE bliver opdateret. Det er problemet.

3
21. marts 2020 kl. 17:49

Næ, jeg læser heller ikke noget om tilkøb. Derfor spørger jeg om vi skal købe og installere ny versioner af Windows hvert 1.5 år ... De lovede sjovt nok at Windows 10 ville være den sidste version af Windows ved introduktionen, men nu kommer der altså ny versioner hvert 1.5 år. I min verden kalder man det at bedrage folk.

2
21. marts 2020 kl. 11:04

"Betyder det at sikkerheden bliver kompromiteret på gamle versioner af Windows 10 allerede efter 1½ år (som nu er forlænget)?"

  • Selvsagt, ja. Man bør altid holde sine systemer opdateret.

"Så man faktisk skal købe ny versioner af Windows hvis man vil være på den sikre side?"

  • Læser du noget om tilkøb af licenser? Kan jeg ikke læse mig frem til. Nærværende artikel handler om support af nævnte version/build i den licensaftale, man naturligvis har på Windows 10.
1
21. marts 2020 kl. 09:52

Betyder det at sikkerheden bliver kompromiteret på gamle versioner af Windows 10 allerede efter 1½ år (som nu er forlænget)?

Så man faktisk skal købe ny versioner af Windows hvis man vil være på den sikre side?

MS skriver selv på sin danske side "kvalitets-opgraderinger" og ikke "sikkerhedspatches".

Men her kaldes det faktisk sikkerhedsopdateringer: https://www.windowscentral.com/windows-10-version-1709-gets-extended-6-months-security-updates