Corona-app kan skabe et socialt skel i Storbritannien

Illustration: vectorfusionart/Bigstock
Folk, der ikke har færdighederne til at åbne eller bruge en app, kan komme til at opleve konsekvenser, hvis Storbritanniens smittesporings-app bliver en adgangsbillet til mere frihed i samfundet.

Corona-appen i Storbritannien kan komme til at skabe et skel i befolkningen mellem folk, der er it-vante og folk, der har meget begrænsede færdigheder, når de får en smartphone i hånden.

Det skriver The Guardian.

Appen skal informere folk, om de har været i kontakt med nogen, som er testet positive for coronavirussen, så de kan passe bedre på sig selv og andre ved at stoppe en potentiel ny kæde at smitte. Men omkring 2 millioner hjem i Storbritannien har ikke adgang til internettet og omkring 7 millioner mennesker har så begrænsede it-færdigheder, at de f.eks. ikke ved, hvordan man åbner en app. Nu myndighederne bekymret for konsekvenserne, hvis appen bliver en adgangsbillet til at borgere kan få noget af deres frihed i samfundet tilbage.

»Hvis appen bliver et værktøj til at få adgang til tjenester og friheder, der lige nu er lukket ned – f.esk. adgang til at komme på arbejde, bruge offentlig transport eller andre friheder – så ville det på drastisk vis ændre, hvor værdifuld appen kan blive og måske føre til et nyt niveau af ulighed, som skal identificeres og rettes,« skriver Jonathan Montgomery, formand for appens etiske bestyrelse under Sundhedsmyndighederne, i en mail til Storbritanniens sundhedsminister.

En stor del af de mennesker, der ikke har gode it-færdigheder, er enten ældre eller socialt udsatte, og derfor kan manglende mulighed for at bruge appen forstærke eksisterende problemer eller ricisi.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Benjamin Balder

Hvis appen bliver et værktøj til at få adgang til tjenester og friheder, der lige nu er lukket ned – f.eks. adgang til at komme på arbejde, bruge offentlig transport eller andre friheder (...)

Både et enigt Folketing og EU har meddelt, at apps skal være frivillige.

Men det er ikke frivilligt, hvis man belønner eller forskelsbehandler folk på baggrund af, om de har en smartphone med en bestemt app installeret.

Men er vi på vej ud ad en glidebane? Er det i virkeligheden ikke op til enkelte arbejdspladser, styrelser, Kommuner, tandlæger osv. om de vil begynde at tilpasse procedurer og adfærd til tracking apps?

Det kunne i hvert fald godt ligne en fribillet for Folketinget: Man siger, at appen er frivillig, men man ved udemærket godt, at det ikke er op til Folketingets politikere, hvor vidt den senere hen kommer til at blive påkrævet af arbejdsgivere mv.

Debatten skal naturligvis ikke afspores fra det egentlige spørgsmål: Hvad skal vi overhovedet med sådan en app, når den slet ikke virker?

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere