Copyright-advokaterne må se langt efter muligheden for at tvinge teleselskaber til at udlevere personlige oplysninger om kunder, som angiveligt har hentet eller delt copyright-beskyttet materiale som film eller musik.
Det står klart, efter at Procesbevillingsnævnet har afvist at lade Højesteret afgøre, om teleselskaber kan pålægges at skulle udlevere deres persondata, der er gemt på baggrund af logningsbekendtgørelsen, til private virksomheder.
Dermed bliver en dom fra Østre Landsret den 7. maj endelig - og den gav Telenor og Telia medhold i, at teleoperatører i Danmark ikke kan pålægges at udlevere kundernes persondata til private virksomheder i sager vedr. mistanke af ulovlig filmdownloads.
Det er advokatfirmaet Njord, der efter landsrettens afgørelse har forsøgt at anke dommen til Højesteret, men det er altså nu afvist.
Sagen var oprindeligt anlagt af de to teleselskaber, som ikke mente, at de var forpligtede til at udlevere navne og adresser på abonnenter bag en række IP-adresser, som angiveligt skulle være have hentet og delt film.
Danskerne er altså nu sikret, at deres teleselskab ikke kan pålægges at skulle udlevere deres persondata til andre end politiet:
»Både personligt og på vegne af vores kunder er jeg rigtig glad for, at vi får sat en streg under Landsrettens afgørelse, og vi får nu endnu en gang slået fast, at logningsdata kun bør udleveres til politiet til bekæmpelse af grov kriminalitet. Procesbevillingsnævnets afgørelse er en sejr for vores kunders retssikkerhed, da afgørelsen fastslår, at man på så løst et grundlag ikke vægter kommercielle interesser over danskernes ret til beskyttelse af persondata,« udtaler juridisk direktør i Telenor Mette Eistrøm Krüger i en meddelelse til Version2.
Teleindustrien har tidligere været tilfreds med Landsrettens afgørelse:
»Allerede ved at opretholde de eksisterende logningsregler bevæger vi os på kanten af, hvad der kan forsvares og forklares over for forbrugerne. Og hvis loggede data så oven i købet kunne anvendes til helt andre formål end at beskytte danske borgere mod terror og grov kriminalitet, så ville det være endnu mere problematisk,« skrev Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, i en kommentar til dommen i maj.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.