COOP gør klar til at slukke for to legacy-systemer, der begge er udviklet i 70’erne. Systemerne har gjort koncernen afhængig af support fra en række bestemte - og til tider pensionerede - medarbejdere.
»Det er en situation, man helst ikke skal bringe sig selv i. Det er der ingen tvivl om,« siger Peter Fusager, der COOP’s SAP-direktør.
De to systemer består idag af en række applikationer, der har hver deres eksperter.
»Skal man udvikle på noget i vores systemer, så forekommer der situationer, hvor det kun er et par personer, som kan foretage denne udvikling. Nogle af dem er i systemet, nogle arbejder andre steder, og nogle er gået på pension. Så det er ekstrem situation vi står i,« medgiver Peter Fusager.
Og nu skal pensionisterne altså have fred. COOP arbejder på en overgang til SAP HR og Finans. Når koncernen i år lægger sig fast på et retail-system, vil legacykodens sidste dage være talte.
Til stregen
Til trods for den uheldige situation, som systemerne har kastet COOP ud i, har organisation formået at navigere udenom de værste konsekvenser. Strategien har dog medført en risiko, siger Peter Fusager.
»En risiko som kunne have bragt os i en uheldig situation, hvis det var gået galt.«
Derfor handler overgangen til standardsystemer også om at stabilisere forretningens it-grundlag, forklarer han.
»Så vi ikke længere skal have en usikkerhed, om den platform, vi står på, er stabil nok, og om den kan leve i de kommende år.«
Har i trukket den for langt?
»Vi har som virksomhed hele tiden lavet en vurdering af, hvor vi investerer vores penge bedst. Systemet fungerer jo stadigvæk. Så jeg vil ikke sige, vi har trukket den for langt, men vi har trukket den til stregen«, siger Peter Fusager.
Kalkuleret risiko
Det er på den måde en kalkuleret risiko, der har ladet legacy-systemerne trække læsset videre. Nu er COOP dog klar til at vælge en standardløsning ind. Inden valget faldt på SAP til HR og finans, kiggede koncernen på Oracle.
»Men da vi så på, hvad lignende virksomheder i norden bruger, så var SAP klart førende,« siger Peter Fusager.
Udbuddet af SAP-konsulenter kom ligeledes med i betragtningen.
»Den ressourcepool, der er til rådighed, er meget afgørende for succesen for sådan et ERP forandringsprojekt. Hvis vi står og skal flyve konsulenter ind fra andre verdensdele, så vil projekttid og regning blive en helt anden,« siger COOP-direktøren.
Uegnet til år 2000
Allerede i 90’erne fik de egenproducerede systemer en overhaling forud for den forventede år 2000-problematik. Det ene system - Butiksregnskabet - viste sig at være uegnet til år 2000.
»Så der måtte vi få nogle dygtige udviklere til at løfte det ind i det nye årtusinde. Og her i år 2016 kører det altså stadigvæk,« siger Peter Fusager.
Konklusionen var klar allerede dengang. De gamle systemer er stærkt begrænsede, når det kommer til videreudvikling. Det er dog ikke glemsel, der gør, at de stadig kører i dag. I stedet er investeringerne gået på for eksempel brug af kundedata og andre it-tilføjelser, som COOP har set som mere kritiske for forretningen.
»Der er nogle områder, hvor vi har været nødt til at reagerer hurtigt. Vi har spurgt os selv, hvor vi kan tillade os at lade digitaliseringen bevæge sig langsomt, og så investerer vi ud fra det,« forklarer Peter Fusager og tilføjer:
»Skal du vælge mellem at fange en kunde med en ny app, eller at kunne lukke et regnskab nogle dage hurtigere, så vælger du kunden.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.