COOP giver 40 år gammel legacy-kode øksen: Må indkalde pensionister til support

18. april 2016 kl. 06:2820
To selvudviklede systemer står for at blive udskiftet i COOP efter flere års kørsel på dampe. Vi har trukket den til stregen, siger virksomheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

COOP gør klar til at slukke for to legacy-systemer, der begge er udviklet i 70’erne. Systemerne har gjort koncernen afhængig af support fra en række bestemte - og til tider pensionerede - medarbejdere.

»Det er en situation, man helst ikke skal bringe sig selv i. Det er der ingen tvivl om,« siger Peter Fusager, der COOP’s SAP-direktør.

De to systemer består idag af en række applikationer, der har hver deres eksperter.

»Skal man udvikle på noget i vores systemer, så forekommer der situationer, hvor det kun er et par personer, som kan foretage denne udvikling. Nogle af dem er i systemet, nogle arbejder andre steder, og nogle er gået på pension. Så det er ekstrem situation vi står i,« medgiver Peter Fusager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og nu skal pensionisterne altså have fred. COOP arbejder på en overgang til SAP HR og Finans. Når koncernen i år lægger sig fast på et retail-system, vil legacykodens sidste dage være talte.

Til stregen

Til trods for den uheldige situation, som systemerne har kastet COOP ud i, har organisation formået at navigere udenom de værste konsekvenser. Strategien har dog medført en risiko, siger Peter Fusager.

»En risiko som kunne have bragt os i en uheldig situation, hvis det var gået galt.«

Derfor handler overgangen til standardsystemer også om at stabilisere forretningens it-grundlag, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så vi ikke længere skal have en usikkerhed, om den platform, vi står på, er stabil nok, og om den kan leve i de kommende år.«

Har i trukket den for langt?

»Vi har som virksomhed hele tiden lavet en vurdering af, hvor vi investerer vores penge bedst. Systemet fungerer jo stadigvæk. Så jeg vil ikke sige, vi har trukket den for langt, men vi har trukket den til stregen«, siger Peter Fusager.

Kalkuleret risiko

Det er på den måde en kalkuleret risiko, der har ladet legacy-systemerne trække læsset videre. Nu er COOP dog klar til at vælge en standardløsning ind. Inden valget faldt på SAP til HR og finans, kiggede koncernen på Oracle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men da vi så på, hvad lignende virksomheder i norden bruger, så var SAP klart førende,« siger Peter Fusager.

Udbuddet af SAP-konsulenter kom ligeledes med i betragtningen.

»Den ressourcepool, der er til rådighed, er meget afgørende for succesen for sådan et ERP forandringsprojekt. Hvis vi står og skal flyve konsulenter ind fra andre verdensdele, så vil projekttid og regning blive en helt anden,« siger COOP-direktøren.

Uegnet til år 2000

Allerede i 90’erne fik de egenproducerede systemer en overhaling forud for den forventede år 2000-problematik. Det ene system - Butiksregnskabet - viste sig at være uegnet til år 2000.

»Så der måtte vi få nogle dygtige udviklere til at løfte det ind i det nye årtusinde. Og her i år 2016 kører det altså stadigvæk,« siger Peter Fusager.

Konklusionen var klar allerede dengang. De gamle systemer er stærkt begrænsede, når det kommer til videreudvikling. Det er dog ikke glemsel, der gør, at de stadig kører i dag. I stedet er investeringerne gået på for eksempel brug af kundedata og andre it-tilføjelser, som COOP har set som mere kritiske for forretningen.

»Der er nogle områder, hvor vi har været nødt til at reagerer hurtigt. Vi har spurgt os selv, hvor vi kan tillade os at lade digitaliseringen bevæge sig langsomt, og så investerer vi ud fra det,« forklarer Peter Fusager og tilføjer:

»Skal du vælge mellem at fange en kunde med en ny app, eller at kunne lukke et regnskab nogle dage hurtigere, så vælger du kunden.«

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
19. december 2016 kl. 09:28

Til alle Jer der er imponerede over 'godt håndværk', så har jeg et andet gæt, som efter mine erfaringer, er mere sandsynligt:

Systemet er skrevet i en blanding af assembler (som var populært i 70'erne), spagettikode ANSI C (hvor man selv har implementeret selv basale funktioner, som malloc, memcpy etc.) og Prolog! Kodebasen tæller ~30 mio. linier. Og af de 3 ovenstående onder, så er assembleren, den mest tilgængelige, da den trods alt, er ganske godt kommenteret. Derudover er systemet et resultat af 40 års feature-lapperi, som der ikke rigtigt er nogen der har styr på, men som alle er enige om, vil bringe virkesomheden i knæ, hvis de pludeselig mangler. Systemet er sjovt nok, meget stabilt. Et resultat af 40 års test og rettelser, hvor man i de sidste mange år, har skulle rive negle ud på sig selv, før man ville tilkalde de eneste personer i verden, som der har en chance, for at finde rundt i det store uhyre.

Jeg har personligt set 50 af ovenstående projekter, for hvert 'godt håndværk'-projekt. Et 'godt håndværk'-projekt er forøvrigt bl.a. kendetegnet ved at det er let gennemskueligt og dermed let at opgradere og udskifte. (Det kan være der er et hint der.)

Men selvfølgelig kan der da godt være tale et projekt, der er så awesome, så det kunne være skrevet af D. Knuth himself. (Men hvorfor er der så ikke andre end de oprindelige forfattere, der kan finde rundt i projektet?)

19
23. april 2016 kl. 23:20

»Vi har som virksomhed hele tiden lavet en vurdering af, hvor vi investerer vores penge bedst. Systemet fungerer jo stadigvæk. Så jeg vil ikke sige, vi har trukket den for langt, men vi har trukket den til stregen«, siger Peter Fusager.

Alle IT systemer har en begrænset levetid (nogen gange er den bare meget lang), og jeg kan sagtens forestille mig at de gamle systemer kunne trænge til udskiftning.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor lille en omkostning det ville have været på COOP at overdrage viden til flere personer undervejs. De har haft 40 år til det. Den omkostning vil blegne i forhold til hvad deres nye SAP system kommer til at koste og den ville have fjernet en risiko for længe siden.

Nu er Dansk Supermarked ikke længere ejet af Mærsk, men alligevel kan jeg høre den gamle skibsreders ord for mit indre øre: "Intet tab skal ramme os ... rettidig omhu".

16
18. april 2016 kl. 22:35

Nu er det mig, der har siddet med planlægningen og analysen af dekommisioneringen af netop disse systemer i Coop, men kan ikke rigtigt udtale mig om noget specifikt. Jeg kan dog sige, at jeg kun kan bekræfte de kommentarer, som kommer frem her, at det faktisk er nogle rigtigt robuste systemer, der bærer præg af godt håndværk og at de ressourcer, som har haft kendskab til disse systemer har ydet en utrolig indsats selv om de i nogle tilfælde har været på pension.

Implementering af SAP og dekommissionering af legacy systemer er noget, som mange store og gamle firmaer bliver nød til at gøre for at komme ud af teknologier, som det er svært at finde ressourcer til at vedligeholde. Coop generelt og Peter Fusager specifikt har kørt et forbilledligt projekt, som har været utroligt kompliceret med mange store udfordringer. Man kunne virkelig lære meget af det projekt.

14
18. april 2016 kl. 18:30

SAP bruger 3. parts database software med mindre man kører det på deres egen database (HANA). Og hvis du synes den er langsom - så vil jeg da hjertens gerne høre om det.

Som alle tierede systemer skal der blot et dårligt lag i modellen til at få alt til at virke langsomt. Og ja, det er ofte databasen. Men du kan altså ikke bebrejde SAP at f.eks. Oracle eller MSSQL er sat dårligt op hos en kunde. Eller deres SAN ikke kan følge med. Tro mig - SAP software sagtens levere god performance. Men som sagt - det er tieret standardsoftware. Så hvis man ikke har styr på alle lag og ikke sætter tingene rigtigt op - så får man sandsynligvis ikke et optimalt system.

Og ja, jeg arbejder med (ikke for) SAP - og derfor min reaktion :)

13
18. april 2016 kl. 17:55

Spørgsmålet er så, om det lykkes at implementere SAP systemet inden de 40 år er gået.

Implementeringen er ikke problemet. Det, som er problemet er hastigheden.

Der er vitterligt fordele i at have et vinduesbaseret system i stedet for et dialogbaseret. Man kan bare tænke på, at man kan nå flere informationer ad flere veje, og man har adgang til short cut keys såvel som clipboardet. Ligesom man kan have flere vinduer åbne ad gangen (jeg har gerne to ved siden af hinanden), så man kan multitaske.

Hvis man bygger dette ind i sine rutiner, kan man arbejde ganske effektivt.

Men man kunne få den idé at SAP lever af at sætte op efter hastighed, og større hastighed kræver flere penge.

Enten det... eller SAP har et ganske elendigt databasestyringssystem. Jeg har aldrig oplevet noget så hulens langsomt.

Men hvis man har flere vinduer åbne, så kan man lave søgning i ét vindue, og så arbejde videre i et andet med andre ting.

Hvad der så sætter grænsen, er rent faktisk størrelsen af skærmen.

12
18. april 2016 kl. 12:15

Jeg synes også, at det kunne være spændende at høre mere før løsningen forhåbentlig kommer på datamuseum :-)

Hardwaren må være opgraderet mange gange i løbet af historien.

Hvad er den ældste it-installation, der stadig er i drift i DK?

10
18. april 2016 kl. 11:26

Uanset hvad, er det da en interessant historie. Det kunne være lærerigt og inspirerende af få en artikel om de gamle systemer, hvad de laver, baggrunden for dem, hvad de kører på, og ikke mindst nogle oplevelser fra de pensionerede knarke, der åbenbart kan deres kram. Kom med mere, Magnus!

9
18. april 2016 kl. 11:13

Spørgsmålet er så, om det lykkes at implementere SAP systemet inden de 40 år er gået.

8
18. april 2016 kl. 10:23

Jeg sat i slutningen af 1990’erne på et SAP udrulningsprojekt hos en kunde i København med verdensomspændende aktiviteter. Den dag skulle der være et high level møde i koncernen så da jeg så en gruppe pæne ældre herrer og en dame (5 mand høj og alle 65+ i alder) passer tæt forbi min plads – rettede jeg mig op, fik travlt med at se effektivt ud og hilste pænt på de forbipasserende.

Senere på dagen fandt jeg ud af denne gruppe var de italienske konsulenter som i starten af 1970’erne havde implementeret Olivetti’s software :-) De ældre herrer og dame arbejdede nu på deltid og kun når de havde lyst – for de var nemlig gået på pension!

Den episode har jeg tænkt over mange gange siden! For hvis du laver et godt job, så er der brug for dig længe efter :-)

7
18. april 2016 kl. 09:45

Helt enig!

Man kan jo passende spørge om et 40 år gammelt SAP system stadig ville kunne fungere i dag, eller om ikke nærmere det SAP system var blevet opgraderet, udskiftet og tilpasset (på ny) en 10-15 gange i det tidsrum, med astronomiske regninger til følge.

Faktisk mener jeg at COOP leverer et fantastisk godt bevis for at man ikke skal bruge "standardsystemer", men hellere selv stå for udvikling og vedligehold.

6
18. april 2016 kl. 09:27

Spot on.

5
18. april 2016 kl. 08:27

Jeg kunne ikke være mere enig.

At deres egenudviklede systemer har kunnet køre i 40 år burde sige dem noget!

Jeg vil våve den påstand at de ikke kører SAP om 40 år hvis de skifter til det (eller at SAP overhovedet kan køre eller eksisterer om 40 år).

Man skal altså ikke undervurdere fordelen ved at have fuld styr over hvad systemet skal kunne (samt source kode så der eventuelt kan ændres hvis der er behov for det), så undgår man alt det overflødige som mange komersielle systemer slæber med 'for det er der jo x% af kunderne der har brug for, bare ikke lige jer'....

4
18. april 2016 kl. 08:04

Siger det ikke et eller andet brugbart om systemerne at de har kørt i 40 år?

Det er let at lave noget lort med SAP, og det bliver dyrt uanset.

Sæt da nogle nye mennesker på systemerne, uanset om det er COBOL, Fortran, eller hvad der nu ellers var populært i 70'erne, så er det altså ikke fundamentalt forskelligt fra moderne kode.

3
18. april 2016 kl. 07:42

Da systemet ikke indeholder egenudviklet kode, så kan sap let og smertefrit, nå der kommer en opgradering.

Tror i på den, så har jeg et Eiffeltårn, jeg gerne vil sælge.

2
18. april 2016 kl. 07:22

Til trods for den uheldige situation, som systemerne har kastet COOP ud i......

Det var da heldigt at det var "systemernes skyld". Det ville jo være værre, hvis 'man' kunne have ageret i tide og undgået denne situation, for så kunne man argumentere for at der var et menneskeligt ansvar.....men det er der naturligvis ikke.

At citatet forekommer to gange er sikkert blot for at understrege at 'de gamle systemer' - mod forventning - ikke er loyale længere og det derfor har bragt COOP i en yderst sårbar position.

Men hvor er det godt at IT-Direktøren udviser handlekraft, nu hvor virksomheden er under angreb indefra.

K (Sarkasme kan forekomme)

1
18. april 2016 kl. 06:53

»Men da vi så på, hvad lignende virksomheder i norden bruger, så var SAP klart førende,« siger Peter Fusager.