Hold mobilen i lommen og betal med Dankortet.
Sådan lyder opfordringen fra Coop i kølvandet på lanceringen af Apple Pay, skriver Børsen.
»Det kan sagtens være, at en app er gratis for kunden at hente, men hvis hele strukturen omkring den er dyr, vil det i sidste ende også være dyrere for kunden at handle,« siger kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked Kasper Reggelsen til avisen.
Når kunder lægger deres Visa-Dankort ind i Apple Pay, vil app’en håndtere kortet som et Visa-kort, der har et større gebyr for butikkerne end Dankortet.
»Man kan godt bruge Apple Pay i vores butikker, men vi vil sådan set hellere have, at kunderne bruger Dankort, fordi det er enklere og billigere, og kunderne har en lang historik med kortet,« siger Coops koncerndirektør, Jan Madsen, til Børsen.
Det hører med til historien, at Coop selv udsteder en app, der fungerer som wallet.
Dermed lufter Coop den samme frygt, som Forbrugerrådet Tænk udtrykte til Version2 tidligere på ugen:
»Det er problematisk for Danmark som samfund, at vi vil se billige Dankort-betalinger blive til dyre Visa-betalinger,« sagde seniorjurist Troels Holmberg på det tidspunkt.
»Den regning må butikkerne ikke sende videre som gebyr til kunderne, så vi kommer alle til at betale udgifterne i form af højere priser.«
Aftalen om Dankortet, der er forhandlet mellem Dansk Erhverv, bankerne og Nets, gælder frem til 2020. Derfor skal der snart forhandles en ny aftale, hvor man også vil tage alternativer i betragtning.
- Coop i kæmpe it-oprydning til 2,5 mia.: Nu skal 53 år gamle apps smides på porten
- Betalings-apps spænder ben for hinanden: Vi efterlades uvidende om anvendt betalingskort
- Denne artikel
- Apple Pay lanceret i Danmark i dag: Vil koste samfundet dyrt
- Udviklere bag Dankort-app: Vi har testet designudkast på fortovet og i S-toget
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det har jeg personligt intet problem med - der er heldigvis masser af konkurrence.. og det bliver synligt for kunden hvilke omkostninger butikken har ved den betalingsform.Gad vide om ser så også kommer gebyr for kontant betaling
Så de f.ex. kan vurdere om de gider betale ~15 kr. i gebyr, istedet for ~30øre til dankort - for at få 15øre i "kickback" fra Mastercard :)
Jeg har tilgengæld et stort problem når jeg som kunde IKKE kan se hvad min betalingsform koster butikkerne - hvorved butikkerne tvinges til at smide usynlige gebyrer oven i priserne på varerne for ALLE kunder - alt imens mastercard mm. kan skumme fløden. Det skaber IKKE fri konkurrence.
Hvis så man kunne genindføre at reglen om at et gebyr til hver en tid skal kunne retfærdiggøres øre for øre, så ville det være fint.
Gad vide om ser så også kommer gebyr for kontant betaling ?
Enig - gebyret de må sætte skal selvfølgelig være PRÆCIS det de selv skal betale til kortindløseren for den pågældende transaktion.Jo, i visse sammenhænge. Hvis så man kunne genindføre at reglen om at et gebyr til hver en tid skal kunne retfærdiggøres øre for øre, så ville det være fint.
Jo, i visse sammenhænge. Hvis så man kunne genindføre at reglen om at et gebyr til hver en tid skal kunne retfærdiggøres øre for øre, så ville det være fint. Senest har vi haft debatten om Betalingsservicegebyret på 4 kr. og noget. Det er selvfølgelig forkasteligt, men hvad er det så med de butikker, som tager 15 kr. for at modtage betalingen denne vej?Nu skriver jeg specifikt om ET gebyr.. Jeg har intet problem med at alle andre gebyrer fjernes.. Det ENE gebyr - betalingskort gebyret, er nemlig det der gør at kunden kan se den reelle pris for alle betalingsformer de kan vælge imellem - og der dermed kan bibeholdes fri konkurrence på betalingskortmarkedet.
Nu skriver jeg specifikt om ET gebyr.. Jeg har intet problem med at alle andre gebyrer fjernes.. Det ENE gebyr - betalingskort gebyret, er nemlig det der gør at kunden kan se den reelle pris for alle betalingsformer de kan vælge imellem - og der dermed kan bibeholdes fri konkurrence på betalingskortmarkedet.Det har i hvert fald den relevans, at butikkerne har en interesse i at holde gebyrerne nede.
Uden den gennemsigtighed - så har kunden intet incitament til at skifte til den kortudbyder der er billigst i reelle udgifter (eller vælge en dyrere fordi de har andre fordele) - og dermed har butikkerne ikke længere noget valg (andet end at smide kunder væk hvis den betalingsudbyder de har er for dyr for dem - og hvis der er nok som har valgt den alligevel fordi de ikke ved hvad prisen er for butikken - så er det et ærgeligt valg).
Og så kan svinestreger som mastercards, med promille kickbacks jo bare betale sig - for hvis nok folk vælger mastercard - så kan butikkerne ikke fravælge at tilbyde mastercard, og så bliver butikkernes betaling til mastercard skubbet over på varens pris for ALLE kunder - også dem der anvender dankort f.ex..
Det bliver kort sagt døden for al reel konkurrence på "omkostning for forbrugeren/butikken" - til kæmpe ulempe for os alle.
Hos SEAS-NVE kan man skifte betaling fra PBS til Mobile Pay,
Det er også dejligt, men mobilpay er bundet op på et plastik kort, PBS kører bare viderer, selv om du får nyt plastik, kort, og selv et bankskifte har min PBS aftaler overlevet, det kan Mobil Pay bare ikke konkurerer imod
For mindre butikker koster det f.eks. 75øre per transaktion lige nu. (Prisen er steget tre gange på et år, så måske er det dyrere når du læser dette.) så på ting som ikke koster ret meget er det en anseelig del af prisen.
Det er ikke helt rigtigt hvad du siger. Prisen afhænger af antal traksaktioner, så dit udsagn er kun rigtigt hvis vi definerer 'mindre butikker' som butikker med under 2000 transaktioner om året.https://mobilepay.dk/da-dk/PDF/Nyhed-MobilePay-PricingChart.pdf
Mobile pay er sgu lige så slemme.
"Gratis" for kunden, men butikken bag sejler rundt i dårlig service, og ekstreme gebyrer per transaktion.
For mindre butikker koster det f.eks. 75øre per transaktion lige nu. (Prisen er steget tre gange på et år, så måske er det dyrere når du læser dette.) så på ting som ikke koster ret meget er det en anseelig del af prisen.
Det har i hvert fald den relevans, at butikkerne har en interesse i at holde gebyrerne nede. Det er jo nemt at konstatere hvilken indflydelse det har haft på gebyrtrykket, at folketinget fjernede kravet til dokumentation af gebyrstørrelser i forbindelse med serviceydelser. Inden kunne forsikringsselskaber et al, godt finde ud af at opgøre en samlet regning. Nu opgøres en regning for hvert produkt, med tilhørende gebyr. Abonnementer er ikke længere årlige, eller kvartalsvise, men månedlige, hver gang med gebyr. Så alt tyder på at muligheden for at vælte gebyrer over på forbrugerne, vil medføre øgede omkostninger.det kan jeg bare ikke se har nogen relevans til ét enkelt gebyr (betalingsgebyr) - hvor man frit kan vælge betalingsform
Du kan på nordisk plan tilføje Coop med flere mio. medlemmer. Har i 1900-tallet haft sympati for deres før velkendte andelstanke og et medlemskab i den lokale Brugs, men Coop har forlængst glemt kunderne, og overskrider i nutiden anstændighedens regler.2) Vi betaler derud over med vores privatliv.
Hvor er jeg træt af at informationer om os koncentreres hos få dominerende firmaer: Google, Facebook, Experian, Apple, VISA, Nets etc.
Coop-medlemskab[0] - bonusklubber har jo til formål at fastholde (narre) de kunder, der tror, at loyalitet giver bedre produkter til lavere priser. Hvis priserne i gns. så er højere end de få % i årlig bonus, så er det på godt jysk træls - en dårlig handel.
Coop Datawarehouse logger bruger og indkøbsadfærd .."Ved hjælp af big data kan vi øge indsigten i vores kunders vaner og derved skabe skræddersyede tilbud til dem,[1]"
Coop koncentrerer systematisk via betaling endnu mere brugeradfærd "Coop MasterCard - lav rente, ..... Betaler du dine indkøb med et Coop MasterCard SORT, får du 20 % mere i bonus, dvs. 1,20 % i fast bonus, resten af måneden."[2] En halv sandhed, da dette MasterCard koster et årligt gebyr (pt. ~350 kr.), så du skal købe meget ind, før der ikke er underskud!
Coop Datasikkerhed - (Irmadelen) lækker fra medio Sep til den 23 Dec 2010 kundeoplysninger., password samt købshistorik for 35.000 medlemmer..[3]
[0]Medlem ..https://www.datatilsynet.dk/afgoerelser/afgoerelsen/artikel/fdb-og-coop-danmark-as-medlemsprogram/ [1]Brugeradfærd/Datawarehouse ..https://www.computerworld.dk/art/227702/saadan-kortlaegger-coop-kunderne-med-big-data-og-tjener-flere-penge [2]Kontokort ..https://www.coopbank.dk/vores-produkter/coop-mastercard/ [3]Datatilsynet/Datasikkerhed ..https://www.datatilsynet.dk/afgoerelser/afgoerelsen/artikel/offentliggoerelse-af-kundeoplysninger-paa-wwwirmatorvetdk/
well det var en ret humoristisk artikel hos zdnet...
"Apple Pay may not give merchants any data that allows them to compile a log of everything that a particular customer bought, but their security systems can help. If the customer then happens to do anything in-store that provides a timestamped and geotagged log entry in a data stream that can be cross-matched, bingo! Anonymity disappears."
Så de medgiver at fordi ApplePay er tokenized og ikke videregiver informationer til butikken så det er privat... men fordi man skal gemme lokation, beløb og tidspunkt for en betaling, hvis du så selv levere et link til butikken så er du ikke længere privat...
Så hvis du ikke vil ha at du bliver tracket så kan man ikke samtidigt klage over at man ikke kan få adgang til fordelene ved at være tracket... for det er Apples problem...
Så hvad vil du gøre hvis du ser en betaling som du ikke genkender ? og din fantasi fodboldt ønske udbyder vil så ikke kunne sige til dig hvor eller hvornår det blev hævet ? jup det er jo super smart.
Så hvad med at klage over problemer med ApplePay som faktisk har noget at gøre med ApplePay...
Som artiklen du referere skriver:
"When it comes to privacy, Apple doesn't get to see what you bought, and the merchant doesn't get to see your card number. "Apple Pay doesn't collect any transaction information that can be tied back to you. Payment transactions are between you, the merchant, and your bank," says Apple's guide."
Så ApplePay er privat og selv om butikkens systemer er hacket i bund så kan hackerene ikke få noget ud af dine køb i form af kortnummer... Man kunne næsten sige at tokenized systemer er som tofaktor sikkerhed for dit kreditkort.
Samtidigt så videregiver ApplePay ikke nogen informationer om transaktionere så er man ifht ApplePay ikke produktet men derimod kunden der køber en privat sikret kreditkort tjeneste.
Jeg synes den sidste sætning rammer plet. Der er ingen grund til indgriben, forbrugerne kan bare vælge et alternativt produkt. Der er ingen der tvinger iPhones ned i halsen (lommerne) på nogen
http://www.zdnet.com/article/apple-pay-isnt-magic-and-it-isnt-private/
Dem der vælger betalings metode, er ikke dem der betaler. (Omkostningerne er ikke transparente for forbrugerne) Det giver et grobund for kick-backs etc.
Vi betaler derud over med vores privatliv. Hvor er jeg træt af at informationer om os koncentreres hos få dominerende firmaer: Google, Facebook, Experian, Apple, VISA, Nets etc. Firmaerne nærmer sig/er defacto monopoler. De er helt eller delvis under amerikansk kontrol. Vi er ikke kunderne, men varen.
Apple bør dømmes til at åbne NFC på iPhones op. Indtil videre bør man som forbruger undgå iPhones og Apple Pay.
Jeg synes den sidste sætning rammer plet. Der er ingen grund til indgriben, forbrugerne kan bare vælge et alternativt produkt. Der er ingen der tvinger iPhones ned i halsen (lommerne) på nogen.
Det er ikke gebyrfrit for Coop Bank kunder, de betaler bare ikke i kroner og ører.
"Gebyret" er i så fald det samme, uanset om du betaler med de to slags Coop Bank kort, eller bruger dit medlemskort ;-)
...må være lige til højrebenet for Vestager. Det er jo en indlysende konkurrence-stopklods for NFC betalingsløsninger. Og uden gyldig grund eftersom Android jo fungerer fint med åbent NFC api. Apple bør dømmes til at åbne NFC på iPhones op. Indtil videre bør man som forbruger undgå iPhones og Apple Pay.
Om det er blevet nævnt før men hvad er mulighederne for NETS og Apple faktisk indgår en aftale?
Apple Pay er jo lige landet så mon ikke der sker noget før COOP og hele Danmark går fallit pgr. af gebyrer :)
Ifht. Dankort er det vel også dyrere for Coop, når deres Coop Bank kunder gebyrfrit kan betale med MasterCard.</p>
<p>Det gebyr er trods alt større end Visa Debit.
Det er ikke gebyrfrit for Coop Bank kunder, de betaler bare ikke i kroner og ører.
Ifht. Dankort er det vel også dyrere for Coop, når deres Coop Bank kunder gebyrfrit kan betale med MasterCard.
Det gebyr er trods alt større end Visa Debit.
“De fleste banker, inkl Nordea, har en NFC baseret Wallet hvor man kan bruge Dankort (og stort set alle andre kort også - f.eks. har jeg et Danske Bank kort i min Sydbank NFC wallet), det syntes jeg man glemmer i denne Apple hype?”
Nordea Wallet til Android er også kun Visa Debit delen af Visa/Dankort, og altså ikke Dankort-delen.
Som Lise Nørgaard sagde i et interview. “Det koster penge at tjene penge”.
Du kan jo blot undlade at tage imod kreditkort, det er jo op til dig selv. Du kan også vælge kun at tage imod bitcoins.
Der er omkostninger forbundet med at drive forretning. Hvis håndsæben på dit toilet stiger, så ryger det jo også på priserne.
I kan selv prøve denne beregner, så kan I se hvad det i koster i den virkelige verden. <a href="https://kortgebyr.dk/">https://kortgebyr.dk/</a>
Jeg ved ikke hvor stor en forskel det gør, men det er værd at bemærke at kortgebyr.dk tager udgangspunkt i online betalingsløsninger.
https://kortgebyr.dk/forklaring.htmlKortgebyr er en prissammenligningside for online betalingsløsninger og betalingsgateways.
Hej
Det er på ingen måde gratis at tage i mod kort, som lille butik, må vi ikke sende den regning der er for os at tage i mod kort videre til kunden, det vil sige vi skal ligge gebyret på de vare vi sælger, og på den måde er alle med til at betale for at vi kan tage i mod kort frem for kontanter. (P.s. kontanter er heller ikke gratis, dem skal vi også betale for at få lov til at sætte i banken)
I kan selv prøve denne beregner, så kan I se hvad det i koster i den virkelige verden. https://kortgebyr.dk/
Prøv linket også enter kun med "Dankort" og bagefter kun med "visa/mastercard". Den virksonhed jeg er i har omkring 125 transaktioner på mdr, med et snit på 850 kr.
Æble pay kan KUN benytte visa/mastercard, da de ikke har en indløsnings aftale med nets (Dankortet), og som butik vil vi så blive pålagt visa prisen. og tja som virksomhed kan vi jo ikke leve af underskud, altså kunderne må betale for det der æble pay. så for os vil et skifte fra Dankort til Æblepay koste os 3x på det betalings gebyr vi bliver pålagt.
og der også er en gratis mulighed (dankort - hvor fysiske butikker IKKE betaler gebyr per transaktion
Det kan godt være at de fysiske butikker ikke betaler gebyr per transaktion, men det er så vidt jeg forstår på ingen måde gratis. Der betales blot for et 'abonnement' i stedet, og prisen afhænger af antallet af transaktioner. Der kan man med f.eks. Mastercard/Visa slippe uden en abonnementspris, men med et gebyr per transaktion.
Det er garanteret billigere at tage imod Dankort end Mastercard/Visa (uanset om det så er debet eller kredit udgaver af disse kort), men det er altså ikke gratis.
Det er jo ikke interessant at man kan finde en lav pris på et produkt, hvis der så efterfølgende hældes et hav af gebyrer ovenpå. Så er det bare et røgslør over reelle pris.
Det har du helt ret i - det kan jeg bare ikke se har nogen relevans til ét enkelt gebyr (betalingsgebyr) - hvor man frit kan vælge betalingsform - og der også er en gratis mulighed (dankort - hvor fysiske butikker IKKE betaler gebyr per transaktion)
Jeg forstår ikke at det ikke er muligt for butikken at sende et højere gebyr videre til kunden. Hvis jeg betaler med mastercard koster det ekstra.
Dernæst kan jeg også argumentere for at Apple pay ikke er et kreditkort og derfor ikke er omfattet af reglerne.
Det er jo i bund og grund for, at man som kunde direkte kan se, hvad det i virkeligheden koster at købe en given dims eller service. Det er jo ikke interessant at man kan finde en lav pris på et produkt, hvis der så efterfølgende hældes et hav af gebyrer ovenpå. Så er det bare et røgslør over reelle pris. Jo flere gebyrer, der indblandes i et produkt/service, jo mindre gennemskuelig er den reelle pris, og dermed forringes konkurrencen.Det er jo fuldstændig absurd at skjule at forskellige betalingsformer har forskellige (direkte) omkostninger ?
COOP/Forbrugerrådet: det vil være rigtig dejligt at få tal på omkostningerne. Hos SEAS-NVE kan man skifte betaling fra PBS til Mobile Pay, så istedet for kr. 10 så skal der betales kr. 2,50. Men det giver ikke noget billede af hvad SEAS-NVE har af omkostning på at give kunderne mulighed for at betale med MobilePay. Betalingsservice via PBS for erhverv ligger minimum på kr. 4.000 pr. år plus diverse transaktionsgebyrer! Som forbruger er vi desværre meget bundet til meget gammeldagstænkende. Så når nu NETS for anden gang skal sælges - så er det stadig kun forbrugeren til at betale for de nye rigmænd. COOP kom ind i kampen og giv os billige og sikre betalingsløsninger, gerne uden om de dominerende.
Der indføres et forbud mod at overvælte gebyret på kunderne.
Jeg forventede det er de EU regler som omtales her i 2013 - der er trådt i kraft i en eller anden form:https://www.business.dk/global/eu-forslag-kan-ramme-detailhandlen(orkede ikke lige at grave i direktivet selv - men Version2 måtte gerne gå politikere på klingen om hvor fornuften er mht. ikke at må synliggøre gebyret)
Har du dokumentation for at det er en regel der IKKE bunder i et EU direktiv? (så ville vi da være godt dumme, hvis vi indførte noget sådan - når vi netop har dankortet)
Hvorfor pokker er det lige, at du synes, at EU skal have skylden for en 100% ren dansk aftale? Ufatteligt så mange der som en refleks bare giver EU skylden for alting.Hvorfor pokker er det lige EU har vedtaget at man ikke må sende betalingsgebyr videre til kunden?
»Det er problematisk for Danmark som samfund, at vi vil se billige Dankort-betalinger blive til dyre Visa-betalinger,« sagde seniorjurist Troels Holmberg på det tidspunkt.</p>
<p>»Den regning må butikkerne ikke sende videre som gebyr til kunderne, så vi kommer alle til at betale udgifterne i form af højere priser.«</p>
<p>Aftalen om Dankortet, der er forhandlet mellem Dansk Erhverv, bankerne og Nets, gælder frem til 2020. Derfor skal der snart forhandles en ny aftale, hvor man også vil tage alternativer i betragtning.
Hvorfor pokker er det lige EU har vedtaget at man ikke må sende betalingsgebyr videre til kunden? Det er jo fuldstændig absurd at skjule at forskellige betalingsformer har forskellige (direkte) omkostninger ? Det åbner jo bare endnu mere op, for at man kan gøre som f.ex. mastercard gør - give kunden kickback (man får typisk nogle promiller af køb eller lign. ) - hvilket så gør at kunden vælger det kort, fremfor dankortet..
De fleste banker, inkl Nordea, har en NFC baseret Wallet hvor man kan bruge Dankort (og stort set alle andre kort også - f.eks. har jeg et Danske Bank kort i min Sydbank NFC wallet), det syntes jeg man glemmer i denne Apple hype?
Men det hjælper ikke alle dem der har en iPhone. For Apple har valgt at kun Apple kan bruge NFC kommunikation på iPhone. I håbe om at tjene mange penge på forbrugernes køb ...
- Hjælper mig med at undgå at bruge penge ;-)
- Beskytter mig mod forbrugs-overvågning
- Så er jeg på
De fleste banker, inkl Nordea, har en NFC baseret Wallet hvor man kan bruge Dankort (og stort set alle andre kort også - f.eks. har jeg et Danske Bank kort i min Sydbank NFC wallet), det syntes jeg man glemmer i denne Apple hype?
Mobilpay understøtter dankort Men det blev jo smidt ud