Hjemme-pc'en og den private mobiltelefon bliver næsten med garanti også brugt til arbejde i ét eller andet omfang, hvis man er vidensarbejder og har brug for at have let adgang til it-tjenester nærmest hvor som helst og når som helst.
Det er ikke længere nok kun at kunne tjekke sin mail fra pc'en på kontoret, og det har ført til den såkaldte bølge af 'consumerization' og Bring-Your-Own-Device (BYOD).
»Det er en tendens, vi har set i mange år, men den er bare blevet mere udbredt,« vurderer konsulent Morten Raaberg fra PA Consulting.
Han sammenligner det med den gang, Windows-pc'en begyndte at fortrænge de gamle terminaler, fordi virksomhederne så en fordel i, at medarbejderne kunne bruge systemer, som mange af dem kendte fra deres private pc'er.
»I dag har vi så mange flere typer enheder. Medarbejderne bruger sociale medier og eksempelvis Dropbox, som de så tager med sig på arbejdet. Og hvorfor ikke, når det er nemmere end de lidt stive systemer, som it-afdelingen stiller til rådighed?« siger Morten Raaberg.
Det er det fænomen, som er kendt som 'consumerization of IT', nemlig at medarbejderne og i stigende grad også it-afdelingerne begynder at anvende tjenester, software og enheder, som oprindeligt er skabt til forbrugermarkedet.
»Alle medarbejdere har et ønske om fleksibilitet. Vidensarbejdere, som har brug for at arbejde hvor som helst og når som helst, er blevet normen,« siger Morten Raaberg.
Det er ifølge Morten Raaberg den væsentligste grund til, at it-afdelingen bør omfavne tendensen. Han tror til gengæld ikke, at it-afdelingerne er tvunget til det på grund af pres fra yngre medarbejdere.
»Der er en frygt for, at hvis man ikke tilbyder det her til især de unge medarbejdere, så vil de ikke arbejde for én. Det, tror jeg, er lidt en myte, som er blevet hypet lidt for meget,« siger Morten Raaberg.
Giver it-afdelingen hovedpine
Det er til gengæld ikke helt business-as-usual, når it-afdelingen skal imødekomme behovet og ønskerne fra medarbejderne om eksempelvis selv at kunne vælge, hvilken mobiltelefon de skal bruge på arbejdet.
Selvom it-afdelingen er fleksibel og kan tilpasse sine tjenester til medarbejdernes ønsker, så er der stadig fundamentale ting, der skal på plads. Som eksempelvis at sikre, at de data, som passerer forbi medarbejdernes mobile enheder, er sikret tilstrækkeligt.
»Det er nok den største løftede pegefinger, som it-afdelingen bør fokusere på. Har man styr på dataene på sine devices, hvis man mister den?« siger Morten Raaberg.
Selvom der er visse hovedpiner forbundet med at åbne for consumerization, så påpeger Morten Raaberg, at de, der kommer galt af sted på den konto, som regel er dem, der vælger at ignorere tendensen for længe. Det kan nemlig betyde, at medarbejderne alligevel bruger enheder og tjenester, men uden it-afdelingens kontrol.
»Det er en del af det teknologiske landskab i dag, og derfor bør it-afdelingen også komme med sit bud, så den kan eje retten til, at det fortsat skal være dens område,« siger Morten Raaberg.
Han råder it-afdelingerne til at opstille realistiske mål og først og fremmest sørge for at tage sig af sikkerheden som det første.
Dernæst bør man eventuelt finde en ekstern partner, som kan hjælpe med at supportere et bredere udvalg af enheder, end it-afdelingen tidligere har kunnet på egen hånd.
Et af problemerne ved at give medarbejderne frit valg er nemlig, hvem der skal hjælpe medarbejderne, når systemerne driller. Der kan man undgå problemerne ved at finde et kompromis, hvor man gennem en partner tilbyder et større, men dog begrænset, udvalg, som partneren kan hjælpe med at supportere.
Men it-afdelingens egne medarbejdere er også nødt til at blive efteruddannet, så de har de nødvendige kompetencer til at udnytte og hjælpe med tjenester som Dropbox og Google Apps.
»It-chefens rolle var en gang at være varmemester for systemerne, og det skal han stadig være, men han skal også rykke nærmere på forretningen. Man skal klarlægge, hvem der beslutter, ikke kun hvilke devices, men også online-tjenester, som skal tillades,« siger Morten Raaberg.
I sidste ende vil it-afdelingen ende med en myriade af systemer, og derfor bliver en vigtig opgave for it-afdelingen at være i stand til at knytte systemerne sammen. Men hovedpinen kommer ikke uden fordele.
»Den største fordel er nok, at man bliver i stand til at understøtte mobilitet og den måde, en vidensarbejder arbejder på,« siger Morten Raaberg.
Til gengæld skal man også sørge for at have udarbejdet og nedskrevet de nødvendige politikker, som på den ene side giver medarbejderne fleksibilitet, men stadig sikrer virksomhedens data.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.