Comx: IPTV er en udfordring
I torsdags indviede videnskabsminister Helge Sander, hvad der ifølge Comx er Danmarks største og hurtigste fiberbaserede bredbåndsinstallation, i boligforeningen Værebro Park ved København med 1310 boliger.
E-mails kommer ikke hurtigere frem, bare fordi forbindelsen er på én gigabyte. Men det ser anderledes ud, hvis man skal levere digital tv via nettet.
»Folk har typisk tre-fire fjernsyn, og hvis bare to af dem skal have HDTV, og du leverer 25 til 30 megabit pr. kanal, så er du allerede oppe på 60 megabit, og så man skal efterhånden installere op til én gigabit,« siger Comx' direktør, Finn Helmer.
Den største udfordring i projektet var at levere IPTV, uden at billedet pixellerer på beboernes fjernsyn.
»De ingeniører vi har i Comx er godt nok dygtige. De har været sat på noget af en prøve for at løse det problem,« siger Finn Helmer.
Problemet har mange kilder, og det er den store hurdle ved indførelsen af IPTV, fortæller han. Det er væsentligt mere kompliceret end blot at sætte netværksboksen op og tænde for signalet.
»Specielt på de her meget hurtige installationer er det svært at styre, men det har vi så fundet en løsning på. Det har været en sej kamp, men nu er vi endelig kommet igennem.«
Tom Eltzholtz, som er afdelingschef i Yousee, forklarer, at problemet er generelt i forbindelse med tv over internet-teknologi.
»Der er ikke i IP-netværket på multicast nogen indbygget fejlkorrektion. Så det man skal gøre er enten at anvende "reliable UDP," således at man på multicast kan finde pakkefejl i settopboksen, og forespørge gensendelse, eller man skal anvende Pro-MPEG, som er en anden teknologi, hvor man sender overhead-data med som kan fejlkorrigere.«
Hvis man blot sender tv-signalerne som MPEG eller H.264 er der ingen mekanismer der kan hjælpe til, hvis der opstår bitfejl på nettet.
I "reliable UDP" kan klienten, som modtager multicast-strømmen, finde ud af, om der er pakkefejl, og så få tilsendt de manglende pakker via unicast.
Når det gælder IPTV kan man ikke bare sætte en netværksboks op, trække noget kabel og så regne med, at det virker af sig selv, siger Tom Eltzholtz.
Tv-signalerne til Værebro Parks beboere leveres fra både Comx og TDC. Der er brugt 30.000 mandetimer og boret 100.000 huller i forbindelse med installationen. Comx har stået for hele projektet, fra gravning af fiber til installationen i de enkelte lejligheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.