Computerspil i skoletiden har målbare effekter

30. august 2018 kl. 05:12
Computerspil i skoletiden har målbare effekter
Illustration: Skolen i Spil.
At inddrage computerspil i skoletiden frem for at forbyde dem, kan både hjælpe udsatte elever og give ro i klassen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Computerspil hører hjemme på værelset efter skoletid, og det kan medføre strenge repressalier at blive opdaget midt i en Clash of Clans-kamp i dansktimen. Der er dog mange potentielt positive effekter ved computerspil, som går tabt ved at forbyde spil frem for at integrere dem i undervisningen.

»Eleverne kan både blive bedre venner, blive mere motiverede og engagere sig mere i skolen,« fortæller Tore Kjellow, pædagog og stifter af Skolen i Spil.

Han er ophavsmand til en pædagogisk metode, hvor undervisningen i f.eks. matematik og dansk bliver beriget med computerspil, der har målbare effekter på det sociale liv i klassen – også specialklassen. Effekter, der siden er blevet efterprøvet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet.

Møder eleverne, hvor de er

Eftersom 92 procent af alle børn og unge i Danmark spiller hver dag, så giver det ifølge Kjellow kun god mening at tage udgangspunkt i den interesse i undervisningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet startede for Kjellow på specialskolen Columbusskolen i Skanderborg. Her bød dagligdagen for eleverne på to gange et kvarters undervisning på en hel dag, og resten af tiden gik med at trøste og stoppe slåskampe.

Kjellow opdagede dog, at når han spillede papirrollespil fra sin ungdom såsom Dungeons and Dragons med eleverne, så lyttede de både koncentreret og samarbejdede med hinanden om komplekse sociale problemstillinger. Evner, de sjældent udviste i den ’virkelige verden’.

Han begyndte derfor at eksperimentere med at spille computerspil med eleverne og at gamificere deres hverdag, og efter tre måneder kunne han holde klassen koncentration i 90 minutter frem for et kvarter.

I løbet af de næste to år, hvor computerspil blev en fast del af klassens hverdag, blev størrelsen af klassen fordoblet fra fire til otte elever, på trods af der kun var brug for to voksne i timen, og tre af de otte elever kunne efter to år komme i en ’normal’ skoleklasse, hvilket er atypisk for elever på Columbusskolen ifølge Kjellow.

Rollespil og klasse-achievements

De unge får selvfølgelig ikke lov bare at game løs og gå hjem. Eleverne skal for det første spille komplekse spil, der kræver bestemte færdigheder. For eksempel action-rollespil som Torchlight 2, der kræver samarbejde i hold for at slå bosser ihjel.

Her fortæller Kjellow, at de unge som udgangspunkt løber hovedløst rundt og pjatter eller forsøger at klare sig selv. Efter de dør et par gange, opdager de dog, at de må samarbejde for at komme videre, og uden indgriben fra læreren.

Efter en spilsession samler læreren op på, hvad eleverne har lavet i den digitale verden, hvor eleverne skal reflektere over, hvad de har lært. Derefter får eleverne dansk- eller matematikopgaver i spillets univers.

Det kan f.eks. være at skrive en guide til et level i spillet, en novelle i spillets univers eller problemløsningsopgaver med potion-beregning eller matematisk modellering omkring, hvilke spilsystemer der får dig til at få eller tabe penge i spillet.

Med udgangspunkt i opgaverne modtager eleverne så undervisning i det relevante fag, hvorefter eleverne skal indtegne deres nuværende evner på en progressionstavle. Her kan de på en skala fra 0 procent til 150 procent visuelt se, hvor langt de er nået fra at lære et udvalgt læringsmål.

'100%' repræsenterer lærens forventning til eleven, og alt derover er ren bonus. Når et undervisningsforløb afsluttes, får alle elever et achievement, hvor de kan se, hvor langt de hver især er nået i forhold til lærerens forventning. Achievements kommer i form af kulørte badges, de kan hænge på væggen i klassen, og når progressions-bjælken er fuld, modtager eleven et ’achievement,’ et badge, som de kan hænge op på tavlen.

»Og det er rigtigt vigtigt,« understreger Kjellow.

»Jeg har hørt fra en forælder til en elev på forløbet, at eleven havde tapetseret sit værelse med sine achievements, da han fik lov til at få dem med hjem i sommerferien,« fortæller han.

Forskning understøtter metoden

Et forskningsprojekt støttet af Egmont fonden og med forskerne Thorkild Hanghøj og Morten Misfeldt fra Aalborg Universitet, samt Andreas Lieberoth fra Aarhus Universitet søgte at kvantificere, om metoden kunne gøre en forskel i undervisningen, også udenfor specialskole-området.

Studiet udvalgte 200 elever fra tredje til sjette klasse og satte dem på et to gange tre ugers forløb med Skolen i Spil-metoden. Lærerne i de udvalgte klasser havde ingen specielle forudsætninger for at undervise i spil, men brugte blot materiale udarbejdet af Kjellow.

På tværs af alle skolerne tegnede studiet et billede af forbedrede samarbejdsrelationer mellem eleverne, og at eleverne oplevede en ’mening’ med skoleopgaverne på grund af spillets kontekst.

De største resultater lå dog hos de såkaldte ’fokuselever’ i studiet, der gik i klasser, som var præget af faglige og sociale udfordringer. Ved interview og observation med disse elever fandt studiet, at eleverne oplevede statistisk signifikant mindre pres og tvang i dansk- og matematikundervisningen, og en lige så signifikant stigning i elevernes trivsel.

»Uden pres og tvang fra forældre og deres omverden trives disse elever mere og lærer derfor bedre,« fortæller Kjellow.

Han understreger, at computerspil ikke er et magisk fiks af alle problemer med undervisningen i folkeskolerne, men at metoden virker og derfor bør udbredes – især til skoler og klasser, der har udfordringer med inklusion af elever i vanskeligheder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger