Computerproblemer skyld i op mod en halv times spildt arbejdstid om dagen

Forældet hardware eller software, der trænger til en opdatering, er blandt de it-problemer, der giver mest tabt arbejdstid, viser undersøgelse.

Knap hver fjerde medarbejder oplever dagligt, at skulle bøvle med computerproblemer mellem 15 og 30 minutter. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Lidt over halvdelen af alle medarbejderne oplevede problemer, der kunne klares på under et kvarter om dagen, mens kun en tiendedel oplevede, at det hele kørte problemfrit.

Oftest skyldes problemerne ifølge direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen Mette Lundberg forældet software eller hardware, der kører for langsomt. Derudover er et af de mest hyppige problemer, som medarbejderne oplever, at forskellige systemer i virksomheden ikke taler godt nok sammen og derfor tager lang tid at arbejde med eller ligefrem laver fejl.

»Der er ingen tvivl om, at computer- og maskinproblemer kan være en tidsrøver i dagligdagen. For den enkelte medarbejder kan det være et irritationsmoment i løbet af dagen og ugen, og for en virksomhed betyder den samlede spildtid for medarbejderne ganske meget for den samlede effektivitet,« siger Mette Lundberg til Avisen.dk.

Hun bakkes op af chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik Pedersen, som har beregnet samfundets årlige tab på bøvl med computere på arbejdspladsen til omkring 9 mia. kr.

Regnestykket er lavet under forudsætning af, at hver fjerde medarbejder spilder 15 minutter om dagen på computer- eller maskinproblemer, og at halvdelen af denne spildtid kunne være brugt på effektivt arbejde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Andersen

Det er småting i forhold til hvad der kunne spares hvis folk fik lidt uddannelse i almen computerbrug. Som supporter har jeg set mange eksempler på at (nogen) ansatte ikke forstår simple ting som foldere og programmer. Dels fordi det ikke rigtig interesserer dem, men også fordi de ikke har fået nogetsomhelst uddannelse i brug af deres apparat.

 • 4
 • 0
#3 Camilla Bang

Den største mængdemæssige tidsrøver ved computerbrug, er ikke det, som medarbejderen kontakter supportafdelingen med. Det kan være programmer, der er besværlige at bruge, fungerer dårligt med fejl eller hvor man hele tiden skal logge af og på og som fungerer enormt langsomt. Men jeg kan godt forstå, at det irriterende som supporter at blive tilkaldt fx når netstikket er røget ud ved rengøringen.

 • 1
 • 0
#4 Knud Larsen

Og det er ikke bare uddannelse. Der er simpelt for mange fejl i software og jo flere programmer, der skal spille, sammen jo værre. Supporteren brokker sig. Jeg må dog sige at mange afdelinger slet ikke giver support. Der kender man kun en løsning, reinstall, hvis det går galt og så lader man hånt om brugerdata Og ja det er også et problem med manglende forståelse af programmerne. Det fremmes jo ikke ligefrem af Microsoft der absolut ændrer på alt ved hver eneste ny version

 • 1
 • 0
#6 Rune Jensen

Som supporter har jeg set mange eksempler på at (nogen) ansatte ikke forstår simple ting som foldere og programmer.

Det er jo bagsiden ved at skjule alt det tekniske for at højne brugervenligheden.

Hvis man aldrig møder det tekniske, hvordan skal man så lære det til når det bliver nødvendigt?

Der har været nævnt eksemplet med en person, som klikkede på en downloaded exe fil, fordi extention er skjult i styresystemet.

Hvordan skal man så kunne sige om den er mistænkelig, hvis man aldrig ser filendelsen?

Det må være noget forholdsvist nyt i styresystemer, for dengang, jeg legede med det, der vidste alle hvad en exe-fil var.

Til gengæld, så forstyrrer filendelser i en filliste til hverdag (åbenbart), så man har set sig nødsaget til at fjerne det pr. default.

I fremtiden bliver det langt mere avanceret teknik vi belæder med endnu mere brugervenlighed.

Denne teknik vil så smelte nærmest sammen imellem rent underholdning og reelt arbejde, så man vil forventer den samme høje brugervenlighed begge steder.

Bliver interessant at se, hvordan den kombination bliver ifht. brugernes reelle viden, når noget går galt. For der må jo indbygges noget "automatik", som kompenserer for den viden, man ikke vil give brugeren. Altså teknikken skal kunne "tænke" for brugeren, når noget går galt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere