Computermuseum vil frigive kildekode til styresystem fra Apples Lisa-computer

Illustration: Wikimedia
Computer-arkæologer gør det muligt at prøve eller genprøve en af verdens første grafiske brugerflader.

Kildekoden til Mac-forløberen Lisa’s styresystem samt applikationer vil engang i det nye år blive gjort frit tilgængelig.

Det skriver Engadget på baggrund af en opdatering fra Al Kossow, der er kurator på The Computer History Museum.

Læs også: Den moderne computers stamfader - Apple Macintosh - fylder 30 år

Her fortæller Kossow, at det med værktøjet DeskImageChef er lykkedes at rede filer med den originale kildekode ud. Filerne skal nu gennemses af Apple, og når it-giganten har sagt god for det, vil computer-museet frigive kildekoden til fri afbenyttelse.

Det eneste, der tilsyneladende ikke stod til at redde, var ifølge Al Kossow den ordbog, som ligger til grund for stavekontrollen i LisaWrite.

Jobs baby

Lisa-computeren, hvis udvikling i en årrække blev ledt Steve Jobs, endte med at være lidt af en skuffelse. Computeren var inkompatibel med Apple II-computeren og solgte dårligt - blandt andet på grund af en høj salgspris, som dengang lød på små 10.000 dollars svarende til næsten 25.000 dollars i 2017-penge.

Læs også: Rig og nostalgisk? Apple I og 350 år gammel regnemaskine til salg

Til trods for at succesen udeblev, lagde Lisa - opkaldt efter Steve Jobs’ ældste datter - med sit grafiske interface og indbyggede harddisk grund til Jobs næste projekt - Mac-computeren.

Den sidste Lisa-model blev rebranded som Macintosh XL og solgt til halvdelen af, hvad den original Lisa kostede. Alligevel blev modellen taget af hylderne i 1986.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere