Computerfejl trækker 121 billiarder kroner fra Visa-kort

En pakke smøger på en tankstation blev til mere end 121 billiarder kroner trukket fra kundens bankkonto på grund af en computerfejl.

En mand fra den amerikanske delstat New Hampshire fik sig en slem forskrækkelse, da han gik ind på sin netbank for at checke saldoen på sin konto hos Bank of America.

Der var nemlig trukket 23.148.855.308.184.500 dollars, svarende til godt 121 billiarder kroner fra hans Visa-hævekort.

»Jeg troede, mit kortnummer var blevet stjålet. Jeg troede, nogen havde købt hele Europa på mit kreditkort,« siger Josh Muszynski til den lokale tv-station WMUR.

For at føje spot til skade havde Bank of America også automatisk trukket et overtræksgebyr på 15 dollars.

Josh Muszynski var stoppet på en tankstation for at købe en pakke cigaretter. Men i stedet for at trække de knapt 30 kroner for cigaretterne, blev der trukket et beløb svarende til næsten fem millioner storebæltsbroer.

Ifølge Visa skyldes det astronomiske overtræk en 'midlertidig computerfejl', som betød, at visse kunder fik trukket de forkerte beløb fra deres konto.

Selskabet forsikrer ifølge WMUR, at det har taget forholdsregler for at undgå en gentagelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anonym

ville jeg ikke være så bange for de 121 billiarder dollars overtræk. Eftersom det er så tydeligt en fejl (og så har man noget at blære sig med overfor vennerne...). Næh, det er da meget værre, hvis det i stedet havde været skal vi sige 300 dollars. Jo mindre beløb, des mindre chance for, man vil opdage det, men det er stadig et tab man lider. Så det er GODT nok en fejl, der bare ikke må ske..!

 • 0
 • 0
#3 Hans Andersen

Så det er GODT nok en fejl, der bare ikke må ske..!

Nu er det jo en fejl der kan rettes igen.

På listen over "Fejl der bare ikke må ske" ligger den temmelig langt nede. Et stykke under "Fejl i det automatiske atomforsvar" og "Fejl i tv-signalet fra WM -finalen i fodbold mellem Danmark og Spanien"

 • 0
 • 0
#4 Anonym

"På listen over "Fejl der bare ikke må ske" ligger den temmelig langt nede. Et stykke under "Fejl i det automatiske atomforsvar"

..hm... "Hello, Joshua" (Wargames)

"og "Fejl i tv-signalet fra WM -finalen i fodbold mellem Danmark og Spanien""

Og så kan jeg ikke huske, om det var en af kampene i EM '92, men det forløb nogenlunde sådan her:

TV-Kommentator: Ej, et fremragende indlæg. Brian Laufrup har bolden >Ziii-iit<

TVet siger: PAUSEBILLEDE. Fejl på Roskilde-senderen - vi arbejder på at få løst problemet

Radio tændes; Kommentator: Og DANMARK HAR SCORET!!! HVIKET FANTASTISK MÅL!!

TVet skifter til kampen; Kommentator: ..og det var så målet i langsom.. Og for folk i Roskildeområdet, så fører Danmark altså 2-0 på nuværende tidspunkt...

..og for det ikke skal være løgn, så gik den ud flere gange i kampen, den sender.

Bagefter ringede jeg til familie og venner for at diskutere kampen. Om de havde haft problemer med at se den? Næh.. men det var da noget af det bedste, der var leveret længe fra et dansk fodboldholds side..

 • 0
 • 0
#5 Ole Dahl

nu ændrer det jo ikke på kampens udfald om den transmiseres eller ej så kan ikke se alvoren i problemet.

næ problemet må være det er mørkt og 10 sek før tid lægger an til målskud skyder men i det samme ryger strømmen på stadion og nødgeneratoren sætter ikke ind.

mørke alt er kaos ingen aner hvad der skete, var der mål eller ???

 • 0
 • 0
#7 Daniel Gertsen

Det minder mig om engang min bankrådgiver skulle indsætte en check på min konto, og kom til at skrive mit kontonummer i beløbs-feltet - det satte lige 76 milliarder kroner ind på min konto.

Fejlen blev dog rettet hurtigt, faktisk lidt for hurtigt, for de blev nødt til at sætte pengene ind igen med tilbagevirkende kraft i et døgn, for ellers ville jeg få lidt over 300.000 kr i overtræksrenter ;-)

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Blot til orientering, så er der ikke noget som hedder en billiard. Det ord eksisterer slet ikke på dansk.

Det korrekte vil være 121 billioner ( 2 x 6 nuller) = 121.000.000.000.000

Venligst Peter

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Hmmm... du må gerne lige sende et link.

Det eksisterer ikke på dansk. Men på engelsk er det et spil på et grønt bord, men en masse bolde, som man tæsker til med en "kø" :) :) :)

Ja - jeg kan se på tallet, at jeg har misset en faktor 1000. Kiggede lige på udskriften på dr.update. Jeg havde faktisk slet ikke læst artikel her på siden, men huskede blot fra radioen tallet 121.000 milliarder. Med det var åbenbart 121 millioner milliarder. Det ændre dog ikke ved, at det ikke hedder en billiard. Tallet er i stedet så 121.000 billioner.

Sjovt spil i øvrigt.... det der engelske Billiard.... eller billard, som det hedder på dansk. :) :) :)

Venligst Peter

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Nå... jeg må åbenbart rette mig selv igen igen ... måske :)

På wikipedia står ganske rigtigt som Per skriver, at 10^15 hedder en Billiard.

Men det må altså være en ikke anvendt angivelse fordi "bi" betyer som sagt 2 og en milliard er 10^9 og 10^(9x2) er altså er 10^18, som på dansk hedder en trillion.

Der må være nogle kloge hoveder derude som kan svare herpå, og afdække problemet ... hjælp :) :) :)

Venligst Peter

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Så... nu er jeg da blevet meget klogere :) :) :) jeg fandt lige følgende på dansk sprognævns side. Så min egen manglende logik er hermed forklaret :)

I Nudansk Ordbog med etymologi, 2. udg., 2001, finder man talordene million, billion og trillion med endelsen -ion, og milliard, billiard og trilliard med endelsen -iard. Ud over disse har Dansk Fremmedordbog, 2. udg., 2. oplag, Gyldendal, 2002, kvadrillion, kvintillion, sekstillion, septillion og octillion, mens Munksgaards Matematisk Leksikon, 1994, fortsætter -iard-rækken op til septilliard.

Talordene med endelsen -ion er dannet som "million i n'te potens" hvor præfikset angiver ”n”. Fx er en billion lig "en million i anden potens = 1012", og en trillion lig "en million i tredje potens = 1018". Denne række kan principielt fortsættes i hvert fald til dodekallion (en million i tolvte potens = 1072), idet dodeka vist er det største præfiks vi almindeligvis bruger - fx i dodekaeder ’tolvkantet rumlig figur’.

Talordene med endelsen -iard er dannet som "tusind gange det tilsvarende talord med -ion". En milliard er altså tusind millioner = 109, en billiard er tusind billioner = 1015, og en trilliard er tusind trillioner, 1021. Denne talrække kunne ligeledes fortsættes op til i hvert fald dodekalliard = 1075. Men det er altså ikke lykkedes os at finde belæg i ordbøgerne på tal større end octillion, et ettal med 48 nuller efter.

...

Dette forklarer jo så ganske klart, hvorfor en billiard er = 10^15.

Jeg kan kun beklage... men så blev man da lidt klogere også i dag... og det er jo en rigtig god fornemmelse :)

Venlig hilsen Peter

 • 0
 • 0
#17 Jesper Stein Sandal

Dette forklarer jo så ganske klart, hvorfor en billiard er = 10^15.

Jeg kan kun beklage... men så blev man da lidt klogere også i dag... og det er jo en rigtig god fornemmelse :)

Venlig hilsen Peter

Hej Peter

Tak fordi du delte forklaringen med os andre - nu er vi også blevet klogere!

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

Nu er det jo en fejl der kan rettes igen.

Hvis beløbet var havnet den modsatte vej, og ejeren havde valgt at flytte pengene mellem konties, og måske også til andre banker og andre lande, så kunne det blive et være rod at finde, hvor pengene er havnet.

Måske, de er havnet på en taletidskonto?

Og så også alle problemer med rente.

 • 0
 • 0
#21 Anonym

Det er så lang tid siden, så jeg ikke synes jeg er bundet af min tavspligt.

På et tidspunkt skete der en dobbelt udbetaling fra Økonomistyrelsen til Undervisningsministeret[1] på ca. 1 mia 'dask'.

Fejlen blev opdaget, men Jyske Bank, som havde vundet SKB ([b]S[/b]tatens [b]K[/b]oncern [b]B[/b]etalinger) tjente en [b]del[/b] renter inden det blev (fejlen) tilbageført - vistnok 400K+ kr.....

[1] Måske var det udenrigsministeriet...., men sandheden kommer alligevel ikke frem.

 • 0
 • 0
#22 Hanns-Jørg Rohwedder

Angående fodbold husker jeg en kvalkamp Nordirland-Danmark under temmelig atlantiske vejrforhold med voldsomme regnbyger og hård kuling. Henimod kampens slutning fandt en dansk langdistanceskud vejen i det nordiriske mål, godt hjulpet af et vindstød og med det samme svigtede flodlyset. De resterende syv minutter blev aldrig spillet og det danske hold tog hjem med tre point i bagagen.

Engang tilbage i firserne, da jeg boede i Kiel, var jeg nødt til at skrotte min gammel 2CV. Jeg havde betalt et årskontingent til ansvarsforsikringen og da kun et halvt år var omme, fik jeg halvdelen refunderet på mit konto. Et halvt år senere, en par uger inde i det nye år, fik jeg så et brev fra forsikringen, at de jo ikke kendte til min kontonummer og derfor ikke havde været i stand til at refundere det halve årskontingent (som jeg altså faktisk havde modtaget allerede) og derfor havde de vedlagt en check. Som jeg så indbetalte på mit konto. Og jeg hørte aldrig mere fra dem siden.

Desværre var det kun nogle sølle grunker og ikke adskillige fantastilliarder...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere