Computerfejl afgav aktieordre på 400 billioner kroner på Stockholm-børsen

30. november 2012 kl. 09:1010
En fejl i handelssystemet på OMX-børsen i Stockholm betød, at en aktieordre svarende til mere end 100 gange Sveriges bruttonationalprodukt dukkede op i systemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En computerfejl i handelssystemet på OMX-børsen i Stockholm var skyld i, at en astronomisk stor aktieordre dukkede op i systemet. Det skriver Svenska Dagbladet.

Ordren lød på en bestilling af knapt 4,3 milliarder styk af et særligt værdipapir, som dækker de 30 største selskaber på Stockholm-børsen.

Med en stykpris på tæt ved 107.000 svenske kroner lød den samlede bestilling næsten på svimlende 400 billioner danske kroner. Det svarer til mere end 100 gange det svenske bruttonationalprodukt.

Fejlen opstod i handelssystemet tidligt onsdag, og en repræsentant for børsen oplyser ifølge Svenska Dagbladet, at der angiveligt er tale om en ren computerfejl, da der ikke er nogen mæglere, der har indgivet så stor en ordre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den enorme ordre blev annulleret, og handlen på børsen fortsatte torsdag som normalt, men OMX i Stockholm undersøger fortsat, hvordan fejlen kunne opstå.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
10. januar 2013 kl. 20:41

Regressionstest kan være svaret. Vi har gennem mange år anvendt regressionstest på en lidt anden måde end oprindelig tiltænkt. Ved at teste data helt ude ved brugeren, fanger vi alle fejl. Det er robust og automatisk. Stort set ingen vedligeholdelse, da man kikker på ændringer og ikke arbejder med test-cases.

Og de her trivielle fejl i data, som ses konstant lige fra patientjournaler til børsen, kan undgås. Vi har anvendt metoden i mange år i pensionsbranchen, og det virker.

Der slipper ingen fejl i data igennem, når man opgraderer/ændre sin it - altså ikke uden at man er klar over det.:-)

9
11. december 2012 kl. 16:27

Kører alt over computere og ikke mennesker så går alt galt

8
4. december 2012 kl. 00:18

Jeg har ikke været i stand til at finde nogen presse-meddelelse på NasdaqOMX' hjemmeside. Der er tilsyndeladende heller ingen artikler på FT.com vedrørende denne event.

Jeg har bedt FT.com kigge nærmere på det (kan håbe de også gør det :) ), men hvis andre brugere her på V2 har input til dette eller kan belyse sagen nærmere, så ville det være rart.

2
30. november 2012 kl. 10:49

Det er rimelig pinligt for den Svenske boers, de burde have laert TSE's dyrt betalte lektie og puttet basis sanity checks ind i deres order matching software.

5
30. november 2012 kl. 13:17

De som checker mister mikrosekunder til de som ikke gör!

7
30. november 2012 kl. 19:30

Det jeg mente var at boersens software burde checke. Hvis den gjorde det ville alle vaere lige i forhold til tabte mikrosekunder.

Deres order system burde simpelt hen ikke acceptere ordre uden for visse graensevaerdier.

1
30. november 2012 kl. 10:34

Det er næsten 100% sikkert en softwarefejl hvor en fejlkode ikke blev checket, for det præcise antal aktier 4.294.967.290 er minus 6 i 32 bit 2-complement notation.

3
30. november 2012 kl. 12:26

Hah. "unsigned int" har fanden skabt. :)