Computere vil i fremtiden selv kunne trække nye ledninger

Et nyt nanomateriale kan ’styre’ elektroniske strømme, og derfor vil man i fremtiden kunne udvikle computere, der kan konfigurere deres interne ledninger selv, således at det bliver en helt anden slags enhed.

Afhængigt af, hvad man vil bruge computeren til, vil den i fremtiden kunne konfigureres uden menneskelig indgriben. Det skriver ScienceDaily.

En forskningsgruppe fra Northwestern University har fundet nogle elektroniske nanomaterialer, der kan omarrangere sig selv. Med den nye viden vil man på sigt kunne udvikle computere, der kan udføre forskellige opgaver på forskellige tidspunkter.

Dette opnår forskerne ved at styre strømmen på nanomaterialerne.

»Vores nye styre-teknologi kan bruges til at lede jævnstrøm gennem et kontinuerligt stykke materiale,« udtaler Bartosz A. Grzybowski, leder af forskningsgruppen og professor i kemisk og biologisk ingeniørvidenskab til ScienceDaily og fortsætter:

»Det er ligesom at omdirigere en flod, hvor strømme af elektroner kan styres i flere retninger gennem en blok af materiale - selv flere strømme, der flyder i begge retninger på samme tid [kan styres],« udtaler han.

Forskningen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology, og en af forfatterne til den videnskabelige artikel, David A. Walker, siger:

»Materialets irreversible natur kan gøre en computer i stand til at omdirigere og tilpasse dens eget strømkredsløb til hvad der behøves på et specifikt tidspunkt.«

Det vil betyde, at den samme 'klump' af elektronikkomponenter som modstande og transistorer kan bruges til for eksempel et netværkskort, et lydkort eller en diskcontroller. Langt mere interessant er det, at denne strøm-styring formentligt vil kunne bruges til at få elektronikken til at reparere sig selv.

Materialet er sammensat af elektrisk ledende partikler, der hver især har en diameter på 5 nanometer, og som er belagt med et særligt positivt ladet kemikalie.

Partiklerne i materialet er omgivet af et hav af negativt ladede atomer, som afbalancerer de positive ladninger af materialets partikler. Ved at anvende en elektrisk ladning på tværs af materialet, kan de negative atomer flytte sig og omkonfigureres, mens de positive, relativt større partikler ikke er i stand til at flytte sig.

Ved at flytte dette hav af negative atomer rundt omkring i materialet, kan regioner med lav og høj ledningsevne gradueres. På den måde opstår der en sti, der tillader elektroner at flyde gennem materialet. Gamle stier kan slettes og nye veje kan skabes ved at skubbe og trække i negative atomer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
 
Log ind eller Opret konto for at kommentere