Computer til 150 kroner er dobbelt så kraftig som iPhone 4S

GPU’en i Raspberry Pi-computeren er dobbelt så kraftig som iPhone 4S eller Tegra 2-chippen. Og så koster den kun 150 kroner.

Minicomputeren Raspberry Pi har en GPU der er dobbelt så kraftig som Tegra 2-platformen eller den, der er i iPhone 4S. Det skriver Geek.com

Det er en specialudgave af et chipset fra Broadcom med navnet BCM2835, og ifølge geek.com skulle den være kraftigere end både GPU’en i iPhone 4S og Nvidias mobilchip Tegra 2.

Computeren koster kun 150 kroner, men kan alligevel køre Quake III og 1080p HD-video.

Raspberry Pi er et projekt, der skal sikre, at der er nem adgang til billige computere til børn, som kan være tilgængelige i alle klasselokaler. Det har længe været under udvikling, men den første sending skulle efter sigende være produceret. Det, man ikke har vist indtil nu er hvor kraftig minicomputeren i grunden er.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thue Kristensen

Siden artiklen ikke havde nogen information om hvor og hvornår man kan købe den, så vil jeg hjælpe:

Webside: http://www.raspberrypi.org . Se også den mere informative Wikipedia-side. Tilgængelighed: De afventer første sending fra fabrikken en af de nærmeste dage

Der er to modeller: *lille model med 128MiB RAM, 1 USB port (25$) *stor model med 256MiB RAM, 2 USB porte, 1 RJ45 (35$)

Og den kører selvfølgelig Linux som default.

 • 8
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

GPUen ser ganske rigtig ud til at være ret skrap. Men CPUen er bestemt mindre stærk end dem i Tegra2 eller A4: Det er en 700 MHz ARM11 kerne, hvor Tegra og A4 bruger Cortex A8 eller A9, som er generationen efter ARM11. Men det er i reglen medier, der trækker mest på regnekraften, så det er nok ikke noget dårligt bytte. Jeg håber så, at der bliver publiceret passende dokumentation om APIen på grafikprocessoren, så man selv kan kode op mod den.

Det kan være Raspberry Pi bliver den nye maskine for demofolk. De er jo typisk glade for maskiner med stor, men svært tilgængelig regnekraft. :-)

 • 8
 • 0
#5 Jan Gundtofte-Bruun

GPUen ser ganske rigtig ud til at være ret skrap. Men CPUen er bestemt mindre stærk

Tjah, men med tanke på at de første Macs havde sølle 8½ MHz at rutte med, og de fedeste Palm PDA'er ikke kom over en halv GHz, så er det tydeligt at det ikke behøver at være afgørende -- det er bare et spørgsmål om hvordan 'peak load' undgås eller håndteres. Mac havde de facto hardware rendering. Palm, tjah, undgik vel mest den slags tant og fjas, men var en god maskine til resten.

Det er meget spændende hvad Raspberry vil blive brugt til!

 • 0
 • 1
#8 Nikolaj Brinch Jørgensen

Men CPUen er bestemt mindre stærk end dem i Tegra2 eller A4

iPhone 4S som artiklen sammeligner med benytter en A5 (Cortex A9).

Grafikprocessoren i iPhone 4S er den allestedsnærværende PowerVR serie (iPhone 4S bruger en dual core SGX543MP2).

Det ser også ud som om at Raspberry Pi bruger væsenligt mere strøm og har et større footprint end telefonerne. Det skal nok med i ligningen (telefonerne benytter mindre strøm men har tilmed et strømsugende display at slås med).

 • 3
 • 0
#9 Martin Kofoed

Jeg håber så, at der bliver publiceret passende dokumentation om APIen på grafikprocessoren, så man selv kan kode op mod den.

Så vidt jeg kan se, har de kodet op mod OpenMax API'et, for at få XBMC til at spille. Det er jo glimrende, for så mangler der bare OpenMax-support i eksempelvis MythTV for at det også spiller.

http://www.theverge.com/2012/1/22/2724173/raspberry-pi-xbmc-airplay-1080p

http://www.khronos.org/news/press/releases/khronos-openmax-al-specificat...

 • 3
 • 0
#12 Lars Tørnes Hansen

Det er blevet skrevet på raspberrypi.org at medier ville tage den billigste model (model A), og så sige at det er den der bliver solgt. Det er det ikke. Den model der bliver produceret først er Model B til USD $35/ GBP ~£17

Den er ikke allerede produceret. De er i produktion, og de frigives til salg i deres webshop og ingen andre steder i starten af Februar 2012, max 1 Ras-Pi Model B per person. Der er lavet alfa boards med det formål at afsløre fejl, og der var da også en fejl der kunne ordnes ved at lave en kortslutning af 2 ledere der er ved siden af hinanden. Disse Alfa boards blev aktioneret væk på ebay, og overskuddet gik til "The Raspberry Pi Foundation" - sikkert til at financiere masseproduktionen af Ras-Pi.

Den har heller ikke været længe undervejs, som hardware betragtet. Eben skulle passe sit almindelige job ved Broadcom, så han lavede faktisk Ras-Pi i sin fritid.

Ting man skal være opmærksom på: * Det er rå elektronik, som kan dø af statisk elektricitet, og uheldige kortslutninger - den kommer ikke i en forbruger-venlig elektronik-indpakning. * Man skal selv få et image over på et SD kort. * Forberedning af SD kort sker nok nemmest med det her værktøj: http://www.raspberrypi.org/forum/projects-and-collaboration-general/pica... * "Installation": 1) Sæt det klargjorte SD-kort i Ras-Pi maskinens SD-slot 2) Der er ikke noget punkt 2 :)

Kunden forventes at være geek segmentet - til at starte med. Senere når geek-segmentet har arbejdet med maskinen vil der sikkert være lavet noget mere brugervenligt til børn, som er den egentlige målgruppe. Man vil på det tidspunkt også kunne købe den billigere Model A, som v2s pris refererer til, såvel som et kabinet til en Ras-Pi.

 • 12
 • 0
#16 Lars Tørnes Hansen

Der kan downloades et SD image pakket i en 797,1 MB stor zip fil fra http://www.raspberrypi.org/downloads og via BitTorrent nu.

Læs også kommentarerne1 til indlægget2, hvor folk i stor stil tilbyder at man kan hente filen

Husk at checke filen mod den SHA1 checksum der er på http://www.raspberrypi.org/downloads Det er vigtigt.

Bemærk at Fedora er den distro der vil være den officielle Raspberry Pi Linux distro. Den skulle være klar indenfor nogle få dage.

Nu mangler jeg så bare maskinen - en uge eller derunder til 1. batch (10.000) af Model B maskinerne kommer til salg.

Raspberry Pi, Model B: - UK tastatur: check 8 GB SDHC kort (giver 6 GB fri plads): check Debian 6 image: check

Jeg glæder mig til at få fat i en :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere